در روز 30 اوت 2023 (8 شهریور 1402) کمیسیون اتحادیه آفریقا و کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ، با پشتیبانی سفارت سوئیس در اتیوپی، گفت­‌وگوی سطح بالایی درباره مهاجران مفقودشده با عنوان «رسیدگی به موضوع مهاجران مفقودشده در آفریقا؛ از خط مشی تا اقدام» برای گرامی‌داشت روز جهانی ناپدیدشدگان ترتیب دادند.

خبرنامه، 5 سپتامبر 2023 (14 شهریور 1402)

افراد عالی‌رتبه‌­ای ضمن شرکت در مراسم افتتاحیه، گزاره‌­های گیرایی درباره تراژدی انسانی روبه‌­فزونی ناپدیدی افراد در طول مسیرهای مهاجرتی ارائه کردند. سرکار خانم دکتر إرگوگی تسفایه وزیر زنان و امور اجتماعی جمهوری فدرال اتیوپی به ایراد سخنرانی اصلی پرداخت که در آن اشاره کرد «مهاجرت ابناء بشر فرایندی طبیعی و پدیده‌­ای اجتناب‌­ناپذیر است که باید به‌­خوبی مدیریت و تسهیل شود تا ایمن و منظم باشد». وی ضمن بیان اینکه مدیریت مهاجرت برای کشورهای مبدأ، ترانزیت و مقصد چالشی جهانی، منطقه‌­ای و ملی است اتیوپی را به‌­عنوان نمونه­‌ای مطرح کرد که تحت تأثیر مسائل ناپدیدی، غرق­‌شدگی، و مرگ شهروندان خود در کشورهای ترانزیت و مقصد هم­‌مرز مسیرهای شمالی، شرقی و جنوبی قرار گرفته است. ایشان از تعهد اتیوپی به اجرای «پیمان جهانی برای مهاجرت» متعاقب امضای آن در دسامبر 2018 در مراکش به­‌عنوان گامی راسخ در مسیر رسیدگی به موضوع مهاجران مفقودشده یاد کرد.

در سخنرانی سرکار خانم سفیر میناتا ساماته سسوما، کمیسر امور بهداشت و بشردوستانه و توسعه اجتماعی که توسط آقای سابلو ام­بوکازی، رئیس بخش کارگری، استخدامی و مهاجرت ایراد شد، مشخصاً از دولت خواسته شد «با واقعیت تلخ طیف گوناگونی از شرایط منجر به ناپدیدی همنوعان آفریقایی ما مواجه شود». همچنین اشاره شد که مخاصمه، خشونت، نقض حقوق بشر، فجایع طبیعی و سایر خطرات پیچیده در طول مسیرهای مهاجرتی «سایه‌­ای شوم بر قاره ما افکنده است». این سخنرانی با اشاره به اینکه «تاریخ آفریقا با مهاجرت به­‌مثابه سازوکار بقا و کاتالیزور توسعه گره خورده» نتیجه گرفت «تمرکز ما روی رسیدگی به رنج مهاجران مفقودشده و خانواده‌­های نگران آنها باید تزلزل‌­ناپذیر باشد». این سخنرانی بر پیگیری دو اقدام حیاتی تأکید کرد؛ مهار اراده دولت‌­های عضو برای تصویب و اجرای قطعنامه 486 و اجازه نقش‌­آفرینی به اتحادیه آفریقا در مقام نیرومحرکه «رویکرد یکپارچه آفریقایی» در تدوین راهبردی منسجم برای جلوگیری از و رسیدگی به پرونده‌­های مهاجران مفقودشده.


برای آشنایی بیشتر با کمیته بین‌المللی صلیب سرخ به کانال آپارات دفتر نمایندگی ما در تهران بپیوندید


نماینده سرکار خانم رز کاشمبه ساکالا، سفیر زامبیا در اتیوپی و اتحادیه آفریقا و رئیس کمیته فنی تخصصی مهاجرت، پناهجویان و آوارگان داخلی، تأکید کرد که «آفریقا بر سر یک دوراهی ایستاده که دیگر گزینه اقدام (در زمینه ناپدیدی مهاجران) نه صرفاً یک انتخاب که ضرورتی اخلاقی است. قاره ما شاهد همزمان چالش‌­ها و راه‌­حل‌­های بالقوه‌­ای است که در دسترس‌مان هستند. ما نمی‌­توانیم در مواجهه با این رنج بشری بیکار بنشینیم و بیکار نخواهیم نشست. روایت­‌های مهاجران مفقودشده، درد و رنج خانواده‌­هایشان و امید به فردای بهتر است که ما را به کنش وامی­‌دارد … بار این وظیفه را نه تنها تهعد اخلاقی بلکه تکلیفمان در برابر آینده مشترک بر دوشمان می­‌گذارد.» ایشان افزود اولویت‌­های اصلی ما مشخص است: تبدیل خط مشی به عمل، مشارکت برای اثرگذاری، توانمندسازی جوامع محلی، بسیج منابع، و کنشگری و آگاهی‌­بخشی. آقای پاتریک یوسف، مدیر منطقه آفریقای کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ، به شمار نگران­‌کننده مهاجران از جمله پناهجویان و پناهندگانی پرداخت که هر ساله در آفریقا حین گذر از محیط­‌های صعب در زمین و در دریا مفقود می‌­شوند چرا که خود را گرفتار شرایط مخاصمه مسلحانه می‌­یابند یا زمانی که قربانی قاچاق می‌­شوند بدون دسترسی به ابزارهای ارتباطی با دنیای بیرون بازداشت می‌­شوند یا از ترس دستگیری و اخراج مخفی می‌­شوند. مهاجران از جمله افراد فاقد تابعیت، پناهندگان و پناهجویان اغلب با شرایط بسیار سختی مواجه می­‌شوند و در مرزها یا هنگام بازگشت به کشورهای مبدا خود مفقود می‌­شوند. آن عده که در طول سفر خود جان می­‌بازند اغلب تعیین هویت نمی‌­شوند، جسد­هایشان اغلب بازیابی نمی‌­شود و در گورهای بی­‌نشان در کشورهای ترانزیت یا مقصد دفن می‌­شوند. آقای یوسف یادآور شد که رسیدگی به معضل روبه‌­گسترش ناپدیدی فراتر از واکنش‌­های ملی است و نیازمند همکاری فراملی یا فرامنطقه در طول مسیرهای مهاجرتی است.

آقای اولیویه هون، معاون سفیر سوئیس در اتیوپی و اتحادیه آفریقا، بر اهمیت این رخداد در کمک به درک بهتر مسائل مهاجران مفقودشده و هدایت اقدامات جمعی برای رسیدگی به این موضوعات تأکید کرد. وی از «پروسه رباط»، گفت­‌وگوی منطقه­‌ای کشورهای آفریقایی و اروپایی درباره مهاجرت، که برای اولین بار موضوع افراد مفقودشده را شامل شده استقبال کرد و افزود که جلسه بعدی پروسه رباط از 20 تا 21 سپتامبر تحت عنوان «جداافتادگی خانواده و افراد مفقودشده در شرایط مهاجرتی» برگزار خواهد شد. وی همچنین پیوندهای مختلف بین مخاصمه مسلحانه و مهاجرت را برشمرد و گفت در صورت بروز ناگهانی مخاصمات مسلحانه جدید تلاش‌­های جمعی در راستای منافع مهاجران کافی نخواهد بود. وی گفت نیاز به بررسی فرصت­‌های نقش روزافزودن داده­‌ها، هوش مصنوعی و شبکه‌­سازی بین کنشگران مختلف ضروری است.

این گفت‌­وگوی سطح بالا شامل پنل‌­های متشکل از جلسات ارائه و پرسش‌­وپاسخ نیز بود. سرکار خانم مایا سهلی فاضل، نایب رئیس و گزارشگر ویژه پناهندگان، پناهجویان، مهاجران و آوارگان داخلی شرح کاملی از منظور، اهداف، روح و نص قطعنامه 486 کمیسیون آفریقایی حقوق بشر و مردم ارائه کرد و سپس توصیه‌­هایی را درباره پیگیری خط مشی در سطوح قاره‌­ای، منطقه‌­ای و ملی برای اجرای آن بیان نمود. پس از آن جلسه‌­ای با موضوع نقطه­‌نظرات مختلف درباره مساله مهاجران مفقودشده در آفریقا به ریاست نماینده سفیر زامبیا در اتحادیه آفریقا برگزار شد. سفیر گامبیا در اتحادیه آفریقا، جینبا جگنا، ریاست جلسه جلوگیری از مرگ و ناپدیدی مهاجران در آفریقا را بر عهده داشت. موضوع آخرین جلسه یادآوری توصیه‌­ها بود که با مدیریت سفیر جینبا جگنا از گامبیا، آقای بروس موکایا، نماینده کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ در اتحادیه آفریقا و آقای آقای سابلو ام­بوکازی، رئیس بخش کارگری، استخدامی و مهاجرت کمیسیون اتحادیه آفریقا برگزار شد.

این گفت‌­وگوی سطح بالا تأکیدی بود بر تعهد اتحادیه آفریقا به حمایت از دولت‌­های عضو در جهت افزایش حمایت از مهاجران، پناهندگان، پناهجویان و سایرین از طریق سیاست­‌ها و ابتکارهای موجود و جدید مربوطه. این گفت‌­وگو به دانش و درک بهتر از توصیه‌­های مشخص قطعنامه 486 منجر شد که حامی مهاجران، مهاجران مفقودشده و نیازهای خانواده­‌های آنهاست. این رخداد نقش محوری تصمیم­‌گیرندگان اتحادیه آفریقا، دولت‌­های عضو، سازوکارهای منطقه‌­ای و جوامع اقتصادی منطقه‌­ای و نیز سایر کنشگران کلیدی مهاجرت در عالی­‌ترین سطح را در ترویج سیاست‌­ها و روش‌­هایی که خطر ناپدیدی مهاجران را کاهش داده، از حقوق تضمین­‌شده آنها در سرتاسر مسیرهای مهاجرتی آفریقا دفاع کرده، و به‌­قدر ­کفایت به نیازهای خانواده‌های مهاجران مفقودشده رسیدگی می‌­کند مورد تأیید قرار داد.

از کلیه دست­‌اندرکاران خواسته شد تعهد خود به اجرای قطعنامه 486 کمیسیون آفریقایی حقوق بشر و مردم را که به تدوین «موضع مشترک آفریقا درباره مهاجران مفقودشده» انجامید و کمیسیون آفریقایی حقوق بشر و مردم، دپارتمان امور بهداشت و بشردوستانه و توسعه اجتماعی و کمیسیون اتحادیه آفریقا مدافعان آن هستند افزایش دهند. همچنین، این گفت‌­وگو از لزوم اختصاص یک سال به مهاجران مفقودشده دفاع کرد. شرکت‌­کنندگان پیشنهادهای ملموس برای پیشبرد این اهداف از جمله ایجاد یک کمیته ناظر مستقل برای حمایت از دولت­‌های آفریقایی، ایجاد شبکه­‌ای از رابطان کشوری در حوزه مهاجران مفقودشده، تقویت عملیات‌­های جست‌­وجو و امداد به شمول نواحی بیابانی ارائه کردند. در این گفت‌­وگوی سطح بالا اعضای دولت‌­های عضو اتحادیه آفریقا، نمایندگان کمیسیون، ارگان‌­های اتحادیه آفریقا، سفرای خارجی مامور به اتحادیه آفریقا، کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ، سازمان بین‌­المللی مهاجرت، کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل، سایر آژانس‌­های مربوطه سازمان ملل و دیگر شرکای بین­‌المللی علاقه‌­مند به پیشبرد قطعنامه 486 کمیسیون آفریقایی حقوق بشر و مردم و پیمان جهانی برای مهاجرت شرکت کردند.