بیانیه

 27 اکتبر 2024 (ششم آبان 1403)

 

صلیب سرخ و هلال احمر در سی‌وچهارمین کنفرانس بین‌المللی خود پنج راهکار مقابله با چالش‌های بشردوستانه جهانی را ارائه کردند.

ژنو (کمیته بین‌المللی صلیب سرخ/فدراسیون بین‌المللی جمعیت‌های صلیب سرخ و هلال احمر) سی‌وچهارمین کنفرانس بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر که از 28 تا 31 اکتبر (7 تا 10 آبان) برگزار می‌شود، یکی از بزرگترین شبکه‌های بشردوستانه جهان شامل 191 جمعیت ملی و 196 عضو دولتی کنوانسیون‌های ژنو را گرد هم می‌آورد. این نشست که هر چهار سال یک بار برگزار می‌شود، بر پنج راهکار مهم با هدف پیشبرد راه‌حل‌های بشردوستانه چالش‌های جهانی متمرکز خواهد بود.

نشست امسال به عنوان یک مجمع غیرسیاسی و صرفاً بشردوستانه، در زمان حساسی برگزار می‌شود که سرخط اخبار در سیطره تشدید درگیری‌ها و بلایاست و ضرورت تمرکز مجدد جهان بر جمعیت‌هایی را که با بحران‌های امروز مواجهند نشان می‌دهد.

کیت فوربس، رئیس فدراسیون بین‌المللی جمعیت‌های صلیب سرخ و هلال احمر، می‌گوید: «در دنیایی که روز به روز قطبی‌تر می‌شود، «کنفرانس بین‌المللی» اهمیت «نهضت» جهانی ما را در مقابله با چالش‌های پیچیده امروز برجسته می‌کند. صلیب سرخ و هلال احمر نمونه‌های اعلی بشریت در زمانه‌ای پرتلاطم‌اند.»

 

میریانا اسپولیاریک، رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ، می‌گوید: «سطح غیرقابل‌تحمل رنج ناشی از درگیری‌های امروز نیازمند اقدام فوری است. جوامع بسیار زیادی در حال ویرانی بوده و خانواده‌های بسیار زیادی در مناطق جنگی دچار هم‌پاشیدگی شده‌اند. جامعه بین‌الملل باید فوراً بر تعهد خود به حقوق بین‌المللی بشردوستانه تأیید کرده و حمایت از غیرنظامیان را در اولویت قرار دهد. تقویت این اجماع برای انسانیت مشترک ما ضروری است».

 

دستور کار کنفرانس بر موضوعات مبرم بشردوستانه، مانند رعایت حقوق بین‌المللی بشردوستانه، حفاظت از غیرنظامیان و امدادگران، تأثیر فناوری‌های دیجیتال بر جنگ، و ایجاد امکان کنشگری با مدیریت بومی. هدف این راهکارها هدایت اقدامات بشردوستانه جهانی و رسیدگی به چالش‌های نوظهور است که عبارتند از:

 

ایجاد فرهنگی جهانی انطباق با حقوق بین‌المللی بشردوستانه: این راهکار با تشویق دولت‌ها به حمایت از احترام فراگیر به حقوق بین‌المللی بشردوستانه، از جمله حمایت از غیرنظامیان و کارکنان بشردوستانه، قوانین بین‌المللی بشردوستانه (IHL) را ترویج می‌کند.

حفاظت از غیرنظامیان در برابر تأثیرات انسانی فناوری‌های دیجیتال در مخاصمات مسلحانه: با افزایش خطرات جنگ دیجیتال، این پیشنهاد پیام روشنی ارسال می‌کند که همه دولت‌ها و جمعیت‌های صلیب سرخ و هلال احمر هزینه‌های انسانی بالقوه فعالیت‌های مخرب فناوری اطلاعات و ارتباطات را به رسمیت شناخته و متعهد شوند که از غیرنظامیان و زیرساخت‌های حیاتی در برابر حملات سایبری محافظت کنند.

تقویت مدیریت ریسک بلایا: این راهکار خواستار استقرار چارچوب‌های قانونی جامع برای بهبود مدیریت ریسک بلایا و افزایش تاب‌آوری جهانی در واکنش به بلایاست.

 

فراهم‌سازی امکان راهبری بومی و تقویت تاب‌آوری در اقدام بشردوستانه: این ابتکار با تأکید بر مالکیت بومی و توانمندسازی کنشگران بومی در تلاش‌های بشردوستانه، پاسخ‌های پایدار و جامعه‌محور به بحران را ترویج می‌کند.

 

حفاظت از افراد در برابر عواقب انسانی مرتبط با آب‌وهوا: در واکنش به تهدید فزاینده تغییرات آب‌وهوایی، این راهکار خواستار اقدامات مربوط به پیش‌بینی‌کننده و همکاری جهانی برای کاهش پیامدهای انسانی رویدادهای شدید آب‌وهوایی بر جمعیت‌های آسیب‌پذیر است.

 

نهضت بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر سابقه‌ای طولانی در پیشبرد حقوق بین‌المللی بشردوستانه و اقدامات بشردوستانه بی‌طرفانه و بی‌غرضانه دارد. «کنفرانس‌های بین‌المللی» قبلی باعث پیشرفت قابل‌توجهی شده‌اند، از جمله در شکل‌گیری کنوانسیون‌های 1949 ژنو، تعریف اصول بشردوستانه برای اقدام بشردوستانه که در سطح جهانی به رسمیت شناخته شده، یا راه‌اندازی کمپین جهانی برای منع مین‌های زمینی و تصویب دستورالعمل‌های امدادرسانی در بلایا. کنفرانس‌های اخیر به موضوعاتی مانند خشونت مبتنی بر جنسیت، سلامت روان و آمادگی برای همه‌گیری‌ها پرداخته‌اند. راهکارهای امسال مجدداً بر تعهد نهضت به وفق‌یابی با و پاسخ به چالش‌های گوناگون فعالیت‌های بشردوستانه تاکید می‌کند.

 

هر یک از بحث‌های «کنفرانس بین‌المللی» امسال گامی است در جهت کاهش رنج ناشی از درگیری، بلایا و بحران. نهضت بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر ضمن تأمل درباره موفقیت‌ها و پرداختن به چالش‌های جدید، بر اهمیت این فضای غیرسیاسی در پیشبرد راه‌حل‌هایی تاکید دارد که از حقوق و کرامت این دسته از انسان‌ها محافظت می‌کند.