بیانیه نشست عالی مجمع عمومی سازمان ملل برای پاسداشت و ترویج روز جهانی حذف کامل تسلیحات هستهای، 26 سپتامبر 2023 (4 مهر 1402)
بیانیه، 26 سپتامبر 2023 (4 مهر 1402)، ایالات متحده امریکا
عالیجنابان،
خانمها و آقایان،
افتخار دارم امروز برای پاسداشت روز جهانی حذف کامل تسلیحات هستهای در جمع شما باشم؛ روز مهمی برای تأمل و البته تصمیمگیری.
ادامه وجود تسلیحات هستهای یکی از بزرگترین تهدیدها علیه بشریت است.
این تسلیحات اثراتی وحشتناک، درازمدت و اغلب برگشتناپذیر بر سلامت، محیط زیست، اقلیم و امنیت غذایی گذاشته و بقای ما را تخریب میکند. امروز هیچ سازمان بینالمللی یا هیچ دولتی نمیتواند به نیازهای بشردوستانه عظیمی که فاجعه هستهای ایجاد خواهد کرد پاسخی کافی بدهد.
در سال 1945 هنگام بمباران اتمی، کمیته بینالمللی صلیب سرخ و جمعیت صلیب سرخ ژاپن حین تلاش در شرایطی باورنکردنی برای کمکرسانی به افراد روبهموت و مجروحان از نزدیک شاهد دهشت و رنج تحمیلی بر هیروشیما و ناگازاکی بودند. از آن زمان تا کنون، نهضت بینالمللی صلیب سرخ و هلال احمر دائماً خواستار منع و حذف تسلیحات هستهای شده است.
از نظر کمیته بینالمللی صلیب سرخ، بسیار نامحتمل است که زمانی تسلیحات هستهای با رعایت قواعد و اصول حقوق بینالمللی بشردوستانه بهکار گرفته شوند.
علاوه بر این، هر گونه کاربرد تسلیحات هستهای مخالف اصول بشردوستانه و وجدان عمومی است. هر گونه تهدید به استفاده از تسلیحات اتمی نیز بهنظر کمیته بینالمللی صلیب سرخ به همان اندازه منزجرکننده است چرا که استفاده از آنرا القا میکند.
خطر استفاده از تسلیحات هستهای روبهفزونی است و ما یارای پذیرش این خطر را نداریم. ظرف یک سال و نیم گذشته، ادبیات هستهای در کنار روند نگرانکننده مدرنسازی زرادخانههای هستهای افزایش هراسانگیزی یافته است.
در این فضای تیرهوتار بینالمللی، پیمان ممنوعیت جنگافزارهای هستهای (TPNW) چراغ امید و نقطهعطفی تاریخی در جستوجوی صلح و امنیت بینالملل است.
پیمان ممنوعیت جنگافزارهای هستهای، در لحظه تاریخساز پیروزی حقیقی بشریت و چندجانبهگرایی، ممنوعیت تسلیحات هستهای را به واقعیت بدل کرد اما هنوز راه زیادی پیش رو داریم. در حال حاضر، بیش از 13 هزار جنگافزار هستهای در جهان داریم؛ عددی که بنا بر مطالعات تازه، انتظار افزایش آن را داریم. برخلاف تعهدات موجود، تسلیحات هستهای همچنان بخشی برجسته از دکترین نظامی و سیاستهای امنیتی دولتهاست.
در دورانی که تنشهای شدید ژئوپولتیک جهانی ویژگی آن است و نظریههای بازدارندگی هستهای در حال قوتگیری مجددند، اهمیت همکاری چندجانبه بیش از همیشه است. اکنون پیمان ممنوعیت جنگافزارهای هستهای در برابر شبح جنگ هستهای همچنان مجابکنندهترین راه بازدارندگی هستهای است.
پیمان ممنوعیت جنگافزارهای هستهای با تحکیم الزامات اخلاقی و حقوقی خلع سلاح بهویژه موارد مصرح در ماده پنج معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای (انپیتی) نقش مکمل معماری موجود خلع سلاح هستهای را دارد. معاهده منع گسترش سنگ بنای خلع سلاح هستهای جهانی و معماری منع گسترش است اما اگر بنا باشد اعتبار خود را حفظ کند تا رسیدن به حذف تسلیحات هستهای نیاز مبرم به پیشرفت دارد.
اکنون بهواسطه پیمان ممنوعیت جنگافزارهای هستهای نیمی از دولتهای جهان به تسلیحات هستهای یک «نه قاطع» گفتهاند. ما از دولتهایی که هنوز به این پیمان نپیوستهاند و از دولتهای امضاکننده این پیمان میخواهیم بدون تأخیر آنرا به تصویب برسانند.
به باهاما برای امضا و به سریلانکا برای الحاق به پیمان ممنوعیت جنگافزارهای هستهای در هفته گذشته تبریک میگوییم.
کمیته بینالمللی صلیب سرخ همراه با باقی اعضای نهضت صلیب سرخ و هلال احمر همچنان تا زمانی که هدف مشترکمان برای دستیابی به جهان عاری از تسلیحات هستهای جامه عمل بپوشد به تلاش خستگیناپذیر خود برای تحکیم عضویت در پیمان ممنوعیت جنگافزارهای هستهای و اجرای آن ادامه خواهد داد.
با تشکر.
Comments