میریانا اسپولیاریک، رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ: «وقتی حقوق بین‌المللی بشردوستانه رعایت شود، جان انسان‌ها حفظ می‌شود»


سخنرانی رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ، خانم میر
یانا اسپولیاریک در مراسم افتتاحیه نمایشگاه عکس به مناسبت صد و شصتمین سالگرد تأسیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ و نهضت بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر. کتابخانه پایتخت، پکن 15 شهریور 1402.

بیانیه

06 سپتامبر 2023 (15 شهریور 1402)

عالی­جنابان، خانم­‌ها و آقایان، موجب مسرت است که صد و شصتمین سالگرد تأسیس کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ و نهضت بین‌­المللی صلیب سرخ و هلال احمر را گرامی می­‌داریم.

ما این مناسبت را به همراه جمعیت صلیب سرخ چین و فدراسیون بین‌­المللی جمعیت­‌های صلیب سرخ و هلال احمر جشن می‌­گیریم.

کمیته بین‌المللی صلیب سرخ که برای 160 سال شاهد مخاصمات بوده است، درد و رنج ناشی از جنگ، و اینکه چگونه اقدام بشردوستانه می‌تواند راه حیاتی نجات باشد را به خوبی می‌­شناسد.

من که به تازگی از مناطق متأثر از مخاصمه در سراسر آفریقا، اروپا و خاورمیانه بازدید کرده‌ام، موقعیت‌­های بشردوستانه‌­ای را دیده‌­ام که به سرعت رو به وخامت می‌روند. با بیش از 100 مخاصمه در سراسر جهان، همه مناطق در چرخه‌هایی از مخاصمه گرفتار شده‌اند که پایانی برای­شان قابل تصور نیست.

ممکن است ماهیت برخوردها در طول زمان تغییر کند، اما درد و رنج همیشه ثابت است: مخاصمات تار و پود جوامع را از هم می‌­پاشند و منجر به مرگ، جراحت، مفقودی و آوارگی میلیون‌­ها مرد، زن و کودک می‌­شوند.

بشریت نیازمند صلح است، و حفظ صلح همچنان مسئولیت مهم دولت‌هاست.

اما… هنگامی که مخاصمات با تخریب گسترده و نقض قوانین بین‌­المللی بشردوستانه تعریف می‌شوند، پیگیری توسعه و صلح به آرزویی محال تبدیل می‌­شود.

امروز از پکن، همان پیامی را تکرار می­‌کنم که از پایتخت‌­های متعدد جهان اعلام کرده‌­ام. رعایت حقوق بین‌­المللی بشردوستانه از غیرنظامیان محافظت می­‌کند.

از تخلفات و سوء­استفاده ها پیشگیری می­‌کند. هزینه جنگ را کاهش می­‌دهد و در عین حال مسیری برای توافقات آتش‌­بس و در نهایت دستیابی به صلح پایدار، اقتصادهای کارآمد و محیط زیستی طبیعی و سالم را حفظ می‌­دارد.

گفته می‌­شود که تا صلح 100 قدم وجود دارد. و اولین آنها اقدامات بشردوستانه هستند.

اقدام بشردوستانه در خط مقدم‌، تنش­‌ها در جوامع را به ثبات می‌­رساند.

آنگاه که حقوق بین­‌المللی بشردوستانه رعایت شود، جان افراد نجات یافته، بیمارستان­‌ها و مدارس تعطیل نمی­‌شوند، بازارها به فعالیت خود می‌­پردازند و آشتی و صلح پس از مخاصمه آسان‌­تر می‌­شود.

کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ، به عنوان یک میانجی بشردوستانه بی‌­طرف، بین طرف‌­های درحال جنگ کانال‌­های ارتباطی برقرار و حفظ می‌­کند.

در گوشه کنار جهان، بسیاری از همکاران من در موقعیت‌های خطرناک با متخاصمین صحبت می‌کنند …برای دسترسی و ارسال کمک‌­­های نجاتبخش… برای خارج کردن مجروحان… برای تسهیل تبادل زندانیان یا رساندن اخبار خانوادگی به کسانی که از عزیزانشان جدا شدند، مذاکره کنند.

اهمیت و انطباق با حقوق بین‌المللی بشردوستانه را نباید تنها از منظر جنگ در نظر گرفت. آنچه در زمان صلح انجام می‌شود نیز مهم است – از جمله ارتقاء قوانین جنگ به یک اولویت سیاسی.

من مشتاقانه در انتظار ارائه بیشتر در مورد این مسائل طی سخنرانی فردا در دانشگاه سوژو هستم.

خانم‌­ها و آقایان، به رسمیت شناختن کنوانسیون‌­های ژنو توسط جمهوری خلق چین ریشه در پیگیری صلح داشت. در 13 ژوئیه 1952، نخست وزیر وقت، ژو انلای تاکید کرد که جمهوری خلق چین کنوانسیون­‌های را به رسمیت می‌­شناسد زیرا که مشخص شده بود آنها «به طور کلی برای برقراری صلح میان تمامی کشورها مفید هستند».

فراخوان مداوم چین برای رعایت حقوق بین‌­المللی بشردوستانه و حمایت از اقدام بشردوستانه بی‌طرف و مستقل، صدایی ارزشمند و بسیار مورد نیاز در مجامع بین­‌المللی است. هفتاد و پنجمین سالگردِ سال آینده لحظه مهم دیگری برای حمایت از حقوق بین‌­المللی بشردوستانه خواهد بود.

همکاران من در کمیته بین‌المللی صلیب سرخ تجربیات گرانقدری از کار در مخاصمات مسلحانه و ایجاد گفت‌وگوهای سازنده با تمامی طرف­‌های مخاصمه دارند. ما در تلاشیم که این تجربه و بینش را در اختیار دولت چین، جمعیت صلیب سرخ چین، اندیشکده‌­ها و مؤسسات دانشگاهی بگذاریم، و برای افزایش کمک­‌رسانی بشردوستانه و حمایت از مردم متأثر از مخاصمات مسلحانه با چین کار کنیم. با هم، تلاش می‌­کنیم تا شرایط مساعدی را برای احیای صلح و ثبات ایجاد کنیم.

یک بار دیگر از اینکه امروز با ما همراه شدید سپاسگزارم.