رئیس کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ خواستار اولویت‌­دهی سیاسی به کنوانسیون‌­های ژنو شد.

ژنو (کمیته بین­‌المللی صلیب سرخ) – در هفتاد و پنجمین سالگرد تصویب کنوانسیون‌­های ژنو در 12 اوت 1949، رئیس کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ خواستار اولویت‌­دهی سیاسی به کنوانسیون­‌های ژنو شد.

میریانا اسپولیاریک، رئیس کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ گفت: «در جهان متفرق امروز، کنوانسیون­‌های ژنو و حقوق بین­‌المللی بشردوستانه تجسم ارزش­‌های جهانشمولی هستند که جان و کرامت انسان‌ها را حفظ می­‌کنند. آنها برای پیشگیری و محافظت در مقابل بدترین آثار جنگ و اطمینان از اینکه با همه، حتی دشمن، به عنوان یک انسان رفتار می­‌شود، ضروری هستند.»

کنوانسیون­‌ها، معاهدات بنیادین حقوق بین‌­المللی بشردوستانه، از بسیاری جهات موفقیت­‌های چشمگیری دارند. آنها جان انسان­ها را نجات می­‌دهند. آنها شکنجه و خشونت جنسی را ممنوع می‌­کنند. آنها رفتار انسانی با بازداشت‌­شدگان را ملزم می‌­دارند و اساساً این اجماع جهانی را منعکس می‌­دارند که همه جنگ­‌ها محدودیت‌­هایی دارند.

با این حال، امروز 75 سال پس از تصویب این کنوانسیون‌­ها، حقوق بین­‌المللی بشردوستانه تحت فشار قرار دارد و حتی گاهی اوقات برای توجیه خشونت مورد استفاده قرار می­‌گیرد. و به همین دلیل است که جهان باید دوباره به این چارچوب مستحکم و محافظ برای مخاصمات مسلحانه متعهد شود، چارچوبی که به جای توجیه مرگ، جان انسان­‌ها را نجات می‌­دهد.

در سال 1999، کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ از 20 مخاصمه فعال صحبت می‌­کرد. امروز شاهد بیش از 120 مخاصمه هستیم. با توجه به این مقیاس، رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ، خانم اسپولیاریک چهار روش را برای کاهش درد و رنج پیشنهاد می‌­کند:

  1. طرفین مخاصمات مسلحانه باید تعهد مجدد و جدی‌­تری به کنوانسیون‌­های ژنو بدهند و به متن و روح قانون پایبند باشند.
  2. باید در مکان‌­های آسیب­‌دیده از مخاصمات مسلحانه پیشرفت‌­های بشردوستانه ملموس انجام شود.
  3. دولت‌­ها باید معاهدات حقوق بین‌­المللی بشردوستانه، به ویژه پروتکل‌­های الحاقی کنوانسیون‌­های ژنو، را تصویب و از آن حمایت کنند.
  4. دولت­‌ها باید تأیید کنند که استفاده از فناوری‌­های نوین جنگی (هوش مصنوعی، عملیات سایبری و اطلاعاتی) قویاً به حقوق بین‌­المللی بشردوستانه پایبند بوده و محدودیت­‌های جدیدی را برای سیستم­‌های تسلیحاتی خودگردان وضع کنند.

جهان شاهد درد و رنج‌­های عظیم در مخاصمات مسلحانه میان اسرائیل و غزه، و روسیه و اوکراین بوده است. خشونت در اتیوپی جان صدها هزار نفر را گرفته است. مخاصمات 8 میلیون نفر را در سودان آواره کرده است. درگیری­‌های طولانی مدت در جمهوری آفریقای مرکزی، کلمبیا، جمهوری دموکراتیک کنگو، میانمار، سوریه و یمن همگی هزینه­‌های انسانی خردکننده­‌ای دارند.

خانم اسپولیاریک گفت: «صلح‌سازان کجا هستند؟ مردان و زنانی که مذاکرات را رهبری می­‌کنند و فضا را برای انجام این کار حفظ می­‌کنند کجایند؟ من از رهبران جهان می­‌خواهم که رایزنی کنند. احترام به حقوق بین­‌المللی بشردوستانه در حین جنگ می‌­تواند با از بین بردن دست کم بعضی موانع پیش­روی برقراری صلح، به گذار به صلح کمک کند.»

در سراسر مناطق جنگی جهان، قداست بیمارستان‌­ها نادیده گرفته می­شود. دسترسی بشردوستانه مختل شده است. جنگجویان دشمن و جمعیت غیرنظامی از ارزش­‌ها و رفتار انسانی محروم می­‌مانند. امدادگران بشردوست (از جمله همکاران کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ و نهضت بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر) کشته می‌­شوند.

استقرار فناوری­‌های نوین می‌­تواند این گرایشات خطرناک را بدتر کند. اگر قوانین هدف­‌گیری سهل‌انگارانه به الگوریتم‌­ها آموزش داده شوند، تلفات غیرنظامیان افزایش می­‌یابد. بدون محدودیت‌­های قانونی جدید، سلاح‌­های خودگردان می‌­توانند بی‌­قید و بند عمل کنند و بدون نظارت انسانی تصمیمات مرگ و زندگی بگیرند.

در طول 75 سال آینده، جهان باید شاهد پایبندی قوی به کنوانسیون­‌های ژنو باشد. هر راه دیگری خیانت به تعهدی است که در 12 اوت 1949 گرفته شده است.

درباره کمیته بین­‌المللی صلیب سرخ

کمیته بین‌المللی صلیب سرخ (ICRC) یک سازمان بی‌طرف، بی‌­غرض و مستقل است که رسالت منحصراً بشردوستانه آن از کنوانسیون‌­های 1949 ژنو سرچشمه می‌گیرد. این سازمان به افرادی که در سراسر جهان متأثر از مخاصمات مسلحانه و دیگر خشونت­‌ها قرار گرفته‌اند، کمک می‌کند و هر کاری که در توان دارد، اغلب به همراه شرکای صلیب سرخ و هلال احمر خود، برای حفاظت از جان و کرامت آنها و تسکین درد و رنج­شان انجام می‌­دهد.