کودکان در برابر خطرات بقایای جنگ از سایر افراد آسیب‌پذیر هستند. بیش از 519 کودک بین سال های 2017 تا 2022 در عراق بر اثر انفجار مهمات منفجره، کشته یا زخمی شده‌اند. (گزارش یونیسف).

مقاله 04 آوریل 2024(16 فروردین 1403) عراق

شجاع و فاضل، اهل بغداد، دو پسر جوان معصومی که در نزدیکی خانه خود مشغول بازی بودند که فاجعه رخ داد. هنگامی که زباله‌ای را در یک زمین خالی انداختند، بقایای منفجر نشده جنگ منفجر شد و آنها را مجروح کرد. جراحات شجاع به سرعت بهبود یافت، اما فاضل زخم‌های شدیدی را در پاهایش تحمل کرد و زمان زیادی طول کشید تا بهبود یابد.

شجاع و فاضل، بغداد، عراق.
کمیته بین‌المللی صلیب سرخ

در شمال، در استان جنگ‌زده نینوا، زندگی سوندوس در طی سال‌های پرتلاطم مخاصمه از سال 2014 تا 2017 برای همیشه تغییر کرد. او به همراه خانواده‌اش در حال فرار از منطقه بود که ناگهان روی مین پا گذاشت و براثر انفجار هر دو پای خود را از دست داد.

سوندوس، نینوا، عراق.
کمیته بین‌المللی صلیب سرخ

همچنین در دیوانیه دانش‌آموز جوانی به نام حسین نیز به سرنوشت مشابهی دچار شد. هنگام بازگشت از مدرسه به خانه، در نزدیکی بقایای منفجر نشده‌ای مشغول بازی بود که حادثه رخ داد . این انفجار باعث از دست دادن پای راست و چندین انگشت دستش شد. با وجود مشکلات، مقاومت حسین در مسیر بهبودی ادامه داشت و با حمایت خانواده به دنبال آرزوهایش رفت.

حسین، دیوانیه، عراق.
کمیته بین‌المللی صلیب سرخ

کمیته بین‌المللی صلیب سرخ بر حمایت از کودکان و کاهش خطراتی که با آن روبه‌رو هستند، تمرکز دارد. کمیته بین‌المللی صلیب سرخ با ارائه پشتیبانی و تخصص، به جوامع کمک می‌کند تا محیط‌های امن‌تری را برای کودکان از طریق آموزش خطر و جلسات افزایش آگاهی در برابر خطر بقایای انفجاری جنگ در مدارس سراسر عراق ایجاد کنند.

این داستان‌ها تأثیر عمیق بقایای مواد منفجره جنگ (Explosive Remnants of War-ERW) را بر جوامع سراسر عراق برجسته می‌کند. عراق به عنوان یکی از آلوده‌ترین کشورهای جهان، با میراث ماندگار درگیری‌های گذشته، از جمله مین‌های زمینی و مهمات خوشه‌ای دست و پنجه نرم می‌کند. به‌خصوص، بصره، به عنوان گواهی بر این واقعیت، با نرخ آلودگی 1200 کیلومتر مربع (آمار اداره مین در عمل تا 2024)، یکی از آلوده‌ترین شهرهای جهان به شمار می‌آید.

کمیته بین‌المللی صلیب سرخ نقشی حیاتی در رسیدگی به این بحران ایفا می‌کند و از کسانی که از بقایای جنگ آسیب دیده‌اند حمایت می‌کند. کمیته بین‌المللی صلیب سرخ از طریق کمک‌های مالی، کمپین‌های آگاهی‌رسانی، و خدمات توانبخشی فیزیکی، به کسانی که با آسیب‌های ناشی از مخاصمات دست و پنجه نرم می‌کنند، امید می‌بخشد.

با این حال، چالش‌ها، به‌ویژه در مورد میلیون‌ها آواره داخلی (Internally Displaced People-IDP) و افرادی که به کشورشان بازمی‌گردند، ادامه دارند، زیرا حضور بقایای مواد منفجره جنگ تهدیدی دائمی برای امنیت آنها است و مانع دسترسی به خدمات ضروری بازسازی خانه‌ها و جوامع آنها می‌شود.

همانطور که عراق به سمت بهبودی قدم برمی‌دارد، داستان زندگی افرادی مانند شجاع، فاضل، سندوس و حسین امید را القا می‌کند. علی‌رغم مواجهه با ناملایمات، آنها برای بازسازی زندگی خود مقاومت و اراده نشان می‌دهند.

کمیته بین‌المللی صلیب سرخ به دفاع از سیاست‌هایی که امنیت غیرنظامیان را در اولویت قرار می‌دهند، ادامه می‌دهد. هدف کمیته بین‌المللی صلیب سرخ با همکاری با ذینفعان مختلف دولتی و غیردولتی ایجاد آینده‌ای است که در آن جوامع بتوانند بدون ترس از بقایای جنگ زندگی کنند.