ژنو(کمیته بین‌المللی صلیب سرخ)- کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ به دنبال تعیین سرنوشت 23،000 نفر است که خانواده‌­های­شان هیچ خبری از آنها ندارند، یا به این علت که اسیر یا کشته شده‌اند، و یا به دلیل این که پس از فرار از خانه‌های­شان تماس خود را از دست داده‌­اند. اندوه جدایی خانواده در صدر درد و رنج‌­های وصف­‌ناپذیر قرار دارد. دو سال پس از تشدید مخاصمات مسلحانه، نیازهای بشردوستانه نیز چه در داخل و چه خارج از مرزهای دو کشور، از جمله برای میلیون‌ها مردم آواره، در حال افزایش است.

خبرنامه 19 فوریه 2024 (30 بهمن 1401)

دوسان ووجاسانین، رئیس دفتر آژانس جستجوی مرکزی کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ (CTA-B) برای مخاصمه مسلحانه بین‌­المللی میان فدراسیون روسیه و اوکراین، گفت: «بی‌­اطلاعی از سرنوشت عزیزان عذاب‌­آور است، و این واقعیت غم‌انگیزی برای ده‌ها هزار خانواده‌ای است که در حالت اضطراب دائمی زندگی می‌کنند. خانواده‌­ها حق دارند بدانند چه بر سر بستگان­شان آمده است، و در صورت امکان، بتوانند با آنها اخبار خانوادگی مبادله کنند».

تا پایان ژانویه 2024، کمیته بین‌المللی صلیب سرخ با همکاری جمعیت­‌های ملی صلیب سرخ و هلال احمر در اوکراین، روسیه و دیگر کشورها، به 8،000 خانواده کمک کرد تا اخباری در مورد سرنوشت یا موقعیت مکانی عزیزان مفقودالاثر خود دریافت کنند. طی دو سال گذشته، کمیته بین‌المللی صلیب سرخ بیش از 115،000 تماس تلفنی، درخواست آنلاین، نامه یا ملاقات حضوری هم از خانواده‌های روس و اوکراینی دریافت کرده است که در جستجوی بستگان مفقودشده خود هستند.

آقای ووجاسانین گفت: «ما به هزاران نفر از بستگان جداشده کمک کرده‌ایم تا با عزیزشان تماس برقرار کنند یا از سرنوشت او اطلاع بیشتری بدست آورند، با این حال بسیاری از این افراد از عزیزان خود بی­‌خبر ماندند. ما هر روز تلاش می‌­کنیم تا به خانواده‌های بیشتری کمک کنیم».

دفتر آژانس جستجوی مرکزی [برای مخاصمه مسلحانه بین­‌المللی میان فدراسیون روسیه و اوکراین] که در مارس 2022 تأسیس شد، با طرف‌های مخاصمه کار می‌­کند تا از ناپدید شدن پیشگیری کرده و از خانواده‌هایی که، از هر دو طرف خط مقدم، به دنبال بستگان خود می­‌گردند، حمایت می‌کند.

طبق کنوانسیون‌­های ژنو، مقامات روسیه و اوکراین دفاتر ملی اطلاعات (NIBs) را دائر کرده‌­اند که مسئول جمع‌­آوری، متمرکزسازی و انتقال اطلاعات در مورد افراد تحت حمایت (مانند اسرای جنگی یا زندانیان غیرنظامی) هستند.

آژانس جستجوی مرکزی به عنوان یک میانجی بی‌­طرف میان روسیه و اوکراین عمل می‌­کند، و این اطلاعات را جمع‌­آوری، متمرکز و محافظت می‌­کند و از طرفی به طرف دیگر انتقال می‌­­دهد. کنوانسیون‌های ژنو مشخص کرده­‌اند که طرف‌ها باید تمامی اشخاص تحت حمایت را که در اختیار دارند به کمیته بین‌المللی صلیب سرخ اطلاع دهند، اقدامی که احتمال ناپدید شدن آنها را تا حد بسیار زیادی کاهش می‌دهد.

آقای ووجاسانین گفت: «یافتن یک همسانی مثبت بین درخواست‌های جستجو از طرف خانواده‌ها و اطلاعات دریافتی از دفاتر ملی اطلاعات به معنای پایان ماه‌های طولانی بی‌خبری و عدم اطلاع از سرنوشت عزیز یک خانواده است».

کمیته بین‌المللی صلیب سرخ با شرکای خود در نهضت بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر در حدود 50 کشور جهان از نزدیک همکاری می‌کند تا بتواند به خانواده‌های مفقودان یا اسرای جنگی پاسخ دهد. همچنین به طرف‌های مخاصمات مسلحانه بین‌المللی در انجام تعهدات قانونی خود در رابطه با بازیابی، تعیین هویت، انتقال و بازگرداندن بقایای انسانی، از جمله در صورت نیاز با نقش‌آفرینی به عنوان یک میانجی بی‌طرف، کمک می‌کند.

حقوق بین‌المللی بشردوستانه از حق خانواده‌ها برای اطلاع از سرنوشت و مکان بستگان مفقودالاثرخود حمایت می‌کند. هر یک از طرف­‌های مخاصمه مسلحانه بین‌­المللی موظف است از مفقود شدن اشخاص جلوگیری کرده و اطمینان یابد که بستگان آنها از سرنوشت­شان آگاه می‌­شوند. با افرادی که به‌­دست هر یک از طرفین مخاصمه نگهداری می‌­شوند باید انسانی رفتار شود و با اجساد نیز باید به شیوه‌­ای کرامت‌­آمیز رفتار گردد.

درباره کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ

کمیته بین‌المللی صلیب سرخ (ICRC) یک سازمان بی‌طرف، بی­‌غرض و مستقل است که رسالت منحصراً بشردوستانه آن از کنوانسیون­‌های 1949 ژنو سرچشمه می‌گیرد. این سازمان به افرادی که در سراسر جهان متأثر از مخاصمات مسلحانه و دیگر خشونت­‌ها قرار گرفته‌اند، کمک می‌کند و هر کاری که در توان دارد، اغلب به همراه شرکای صلیب سرخ و هلال احمر خود، برای حفاظت از جان و کرامت آنها و تسکین درد و رنج­شان انجام می­‌دهد.