بیانیه کمیته بینالمللی صلیب سرخ که توسط ورونیک کریستوری، مشاور ارشد تسلیحاتی در کارگروه دائمی فناوری اطلاعات و ارتباطات به تاریخ 13 دسامبر 2023 در نیویورک قرائت شد.
بیانیه، 14 دسامبر (23 آذر 1402)، ایالات متحده امریکا
جناب سفیر غفور، عالیجنابان، همکاران محترم،
کمیته بینالمللی صلیب سرخ بابت فرصت سخنرانی در این ششمین جلسه کارگروه دائمی سپاسگزاری میکند.
اقدام دولتها در تصویب گزارش پیشرفت سالانه امسال را که به دولتها توصیه میکند به نقشآفرینی خود در بحثهای متمرکز بر نحوه اجرای حقوق بینالمللی در زمینه استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات ادامه دهند میستاییم.
کمیته بینالمللی صلیب سرخ همراه با دولتها در نگرانی از افزایش مداوم موارد استفاده مخرب از فناوری اطلاعات و ارتباطات توسط کنشگران دولتی و غیردولتی بهخصوص در طول مخاصمات مسلحانه همداستانیم.
به نظر ما، به تبادل نظر متمرکز دولتها بر محدودیتهایی که حقوق بینالمللی بشردوستانه بر عملیاتی از این دست اعمال میکند فوراً احتیاج داریم.
مایلیم دو مسالهای را برجسته کنیم که معتقدیم نیازمند توجه خاص دولتها در این کارگروهند.
اول آنکه ما نگران نیروهای متخاصمی هستیم که از عملیاتهای سایبری نه فقط علیه دشمنان خود که علیه غیرنظامیان نیز استفاده میکنند. در نتیجه، این مخاطرات برای مردمانی پیش میآید که پیشاپیش درگیر رنج دهشتهای جنگند.
و این بدان معناست که سختافزار نجاتبخش بیمارستانها با خطر از کارافتادن مواجه میشوند، شبکههای برقی که جان غیرنظامیان به آنها وابسته است غیرفعال میشوند و دادههای گردآوریشده سازمانهای بشردوست که منحصراً برای اهداف بشردوستانه کاربرد دارند از بین رفته یا از دسترس خارج میشوند.
در بسیاری موارد، عملیاتهای سایبری نه به آسیب جسمی که به اختلال و غیرفعالشدن زیرساخت و خدمات دیجیتال میانجامد. این بُعد تازه دیجیتال را میتوان با قوانین موجود حقوق بینالمللی بشردوستانه مدیریت کرد.
اما این کار مستلزم آن است که قوانین دیرپای حقوق بینالمللی بشردوستانه به طرقی تفسیر و اجرا شود که متضمن حمایت کافی از غیرنظامیان، زیرساختهای غیرنظامی و دادههای غیرنظامیان در جوامعی باشد که بهشکل روزافزونی دیجیتالیزه میشوند. تفاسیری از حقوق بینالمللی بشردوستانه که تنها بر حمایت از غیرنظامیان در برابر آسیب جسمی متمرکز باشند کافی نیستند. به نظر ما، تبادل نظر میان دولتها در این باره اهمیت و فوریت فراوانی دارد.
دومین دغدغه جدی کمیته بینالمللی صلیب سرخ که باور داریم این کارگروه باید بر آن متمرکز شود مشارکت روزافزون غیرنظامیان، افراد، گروههای هکری، و شرکتها، در عملیاتهای دیجیتال مربوط به مخاصمات مسلحانه است.
هر چه غیرنظامیان بیشتری در عملیاتهای نظامی شرکت کنند و هر چه زیرساختهای غیرنظامی بیشتری مانند زیرساختهای ارتباطاتی یا ابری غیرنظامی برای اهداف نظامی استفاده شوند، خطر هدفقرارگرفتن غیرنظامیان و زیرساختهای غیرنظامی افزایش مییابد. این رویه خطر تضعیف اصل مورد حمایت جهانی تمایز بین نظامیان و غیرنظامیان را دربرداشته و باید معکوس گردد.
برای این منظور، از دولتهای میخواهیم نادیدهانگاری مشارکت هکرهای غیرنظامی در مخاصمه مسلحانه را متوقف کنند. علاوه بر این، دولتها و بخش فناوری باید خطرات بالقوهای را که هنگام استفاده از زیرساختهای دیجیتال غیرنظامی برای اهداف نظامی پیش میآید در نظر بگیرند و در مسیر درک مشترکی از محدودیتهای کاربرد نظامی زیرساختهای دیجیتال غیرنظامی در طول مخاصمات مسلحانه تلاش کنند.
در ماه اکتبر امسال، هیئت مشورتی جهانی کمیته بینالمللی صلیب سرخ در زمینه تهدیدات دیجیتال در زمان مخاصمات مسلحانه گزارش نهایی خود را منتشر کرد که دربرگیرنده چهار اصل راهنما و 25 توصیه برای حمایت از غیرنظامیان در برابر این تهدیدات بود.
این اصول و توصیهها با همکاری گروهی از راهبران و کارشناسان عالیرتبه حوزههای حقوقی، نظامی، سیاستی، فناوری و امنیتی تدوین شدند. مایلیم توجه نمایندگان را به این گزارش جلب کنیم و امیدواریم برخی از این توصیهها مبنای کار این گروه قرار بگیرد.
در جلسه ماه مارس سال آینده، کمیته بینالمللی صلیب سرخ یکی از برگزارکنندگان رخدادی فرعی برای بحث درباره این اصول راهنما و توصیهها خواهد بود.
با تشکر.
Comments