کمیته بینالمللی صلیب سرخ و دفتر صلیب سرخ اتحادیه اروپا که نماینده جمعیتهای ملی کشورهای عضو این اتحادیه، نروژ و ایسلند است و نیز فدراسیون بینالمللی صلیب سرخ و هلال احمر به مناسبت بیستمین سالگرد دستورالعمل بازپیوند خانواده اتحادیه اروپا از رهبران دولتها اجرای بهتر این دستورالعمل را خواستار شدند تا مهاجران بیشتری بتوانند از حق زندگی خانوادگی خود بهرهمند گردند.
بیانیه، 21 سپتامبر 2023 (30 شهریور 1402)، بلژیک
دستورالعمل بازپیوند خانواده اتحادیه اروپا، با هدف فراهم کردن امکان پیوستن اعضای خانواده به اتباع غیر اتحادیه اروپا که دارای اقامت قانونی در این اتحادیهاند، بهواسطه صدور مجوز پیوستن هزاران مهاجر به عزیزان خود در اروپا نمونه جهانی مهمی را پایه گذاشته است. با گذشت بیست سال از صدور این دستورالعمل، از رهبران دولتها میخواهیم تلاش برای اجرای بهتر آن را تجدید کنند تا مهاجران بیشتری از خلال فرایندهای بازپیوند خانوادگی سریعتر و سهلالوصولتر به احقاق زندگی خانوادگی خود نائل شوند.
بازپیوند خانوادگی اغلب تنها راه حفظ روابط خانوادگی برای افرادی است که مجبور به فرار بدون خانواده شدهاند، بهخصوص آنهایی که حفاظت بینالمللی به آنها اهدا شده و احتمالاً به دلایل امنیتی هرگز قادر به بازگشت به کشور مبداء خود نخواهند بود. بازپیوند خانوادگی یکی از فاکتورهای اصلی حمایت از همآمیزی اجتماعی افراد نیز میباشد.
خانم جوانی پس از بازپیوند با والدینش که بیمار و به مراقبت او وابستهاند میگوید: «دوباره توانستم کنترل آیندهام را به دست بیاورم. بالاخره توانستم دوباره تمرکز کنم. تصمیم گرفتم زبان آلمانیام را تقویت کنم و بعد یک دوره دستیاری پرستار ببینم». بازپیوند خانوادگی نمایانگر راهی امن برای حمایت از اعضای خانواده است، خصوصاً برای افراد دارای آسیبپذیریها و نیازهای حمایتی خاص. نکته بسیار مهم اینکه سهلالوصولترکردن بازپیوند خانوادگی منجر به کاهش تعداد افرادی میشود که در مسیرهای خطرناک مهاجرتی برای پیوستن به عزیزانشان جان خود را به خطر میاندازند.
“هنگامی که افراد بهواسطه مخاصمه مسلحانه و سایر شرایط خشونتآمیز از خانواده جدا میافتند، دستورالعمل بازپیوند خانوادگی اتحادیه اروپا طناب نجات افرادی است که میخواهند اعضای خانواده خود را در اتحادیه اروپا به امنیت برسانند.”
نات دورمان، رئیس نمایندگی کمیته بینالمللی صلیب سرخ در بروکسل
بهرغم پیشرفت چشمگیر از زمان تصویب این دستورالعمل، موانعی چند همچنان دسترسی به بازپیوند خانوادگی را محدود کرده یا به تاخیر میاندازند که عواقب آسیبزایی برای مهاجران و خانوادههایشان دارد. در اغلب موارد، تفاسیر سختگیرانه از خانواده و وابستگی مانع از حمایت بستگان از افراد شده و آسیبپذیری آنها را افزایش میدهد. موانعی عملی در کار است که بازپیوند خانوادگی را تبدیل به فرایندی طولانی و ناامن میکند از جمله هزینههای بالایی که منجر به افزایش زمان انتظار میشود و یا نیاز به عبور از مرزهای بیثبات برای رسیدن به سفارتهای اروپایی جهت ارائه درخواست. نبود خدمات کارآمد و ترس از تعقیب قضایی در کشورهای مبداء نیز میتواند باعث دشواری دسترسی به مدارک رسمی و حتی تهدید جانی شود.
بیستمین سالگرد صدور دستورالعمل بازپیوند خانوادگی اتحادیه اروپا فرصتی برای کشورهای اروپایی است تا با نگاهی به اجرای آن به خلاهای موجود رسیدگی کنند. رویکردی حمایتمحور نیازمند درک بهتر نیازهای خانوادهها و انعطافپذیری فرایندی برای حمایت از پیوند خانوادگی است. کمیسیون اروپا میتواند نقش مهمی در نظارت بر اجرا داشته، به دولتهای عضو کمک کند بر چالشها فائق آیند و از تبادل شیوههای مناسب پشتیبانی کند.
“لازم است اطمینان یابیم که این دستورالعمل در میدان عمل به فرایند روانتر و انسانیتری بدل میشود. این باعث میشود خانوادههای نیازمند حمایت بتواند زندگی خود را در سایه امنیت در اروپا بازسازی کرده و به مشارکت فعالانه در جامعه بپردازند.”
مت پترسون، مدیر دفتر اتحادیه اروپای صلیب سرخ
جمعیتهای ملی صلیب سرخ در اروپا با حمایت کمیته بینالمللی صلیب سرخ در یافتن و برقراری تماس با اعضای خانواده گسترهای از خدمات را به مهاجران و عزیزانشان قبل، حین و پس از بازپیوندشان ارائه میکنند. ما با اتکا به سابقه کار طولانی نهضت بینالمللی صلیب سرخ و هلال احمر با خانوادههای جداافتاده، همچنان به همکاری با دستاندرکاران برای پشتیبانی از اجرای دستورالعمل همکاری خواهیم کرد.
Comments