12 اوت 2023 – 22 مرداد 1402

دوازدهم اوت 1949 در تاریخ جهان روز مهمی است. در این روز نمایندگان تام‌­الاختیار حدود شصت دولت، منشورهای بنیادین بشریت یعنی چیزی را که امروز با نام کنوانسیون‍های چهارگانه ژنو می­‌شناسیم امضا کردند.

کنوانسیون‌­های ژنو تعهد حیاتی بین‌­المللی است برخاسته از نوع رنجی که امروزه در سودان، یمن، اوکراین و سایر مخاصمات در سراسر جهان می‌بینیم. این کنوانسیون‌­ها تجسد تعادل عملگرایانه بین نیاز نظامی و ملاحظات بشردوستانه است که پایه‌­گذار این التزام اساسی است که با انسان‌­ها، حتی در طول مخاصمه مسلحانه، باید برخوردی توأم با انسانیت شود.

کنوانسیون‌­های 1949 که اکنون اجرا می‌­شوند تجسد مدرن حقوق بین‌­المللی بشردوستانه و نمود همان ایدئال کمیته بین‌المللی صلیب سرخ است. اکنون که هفتادوچهارسالگی کنوانسیون­‌های ژنو را گرامی می‌­داریم، زمان آنست که در جایگاه یک سازمان به تاریخ خودمان بی‌اندیشیم و مهر تأیید دوباره­‌ای بر نسبت ماندگار کنوانسیون‌­ها با دینامیک دائماً در حال تغییر مخاصمه بزنیم.

برخاسته از دهشت‌­های جنگ

جنگ جهانی دوم همچنان مخاصمه‌­ای است که مشخصه‌­اش خشونت در ابعادی بی‌­سابقه است اما وجه تمایز این مخاصمه صرف خشونت افراطی که جنگجویی بر دیگری روا می‌­داشت نبود. بخش اعظم این خشونت غیرنظامیان را هدف قرار می‌­داد.

در طول جنگ، بخش زیادی از انرژی­ کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ را فعالیت‌­های میدانی‌­اش می‌­گرفت اما این کمیته در مقام نگهبان حقوق بین‌­المللی بشردوستانه، بحث درباره امکان راه‌­اندازی مجدد فرایند بازنگری و بسط قانون ژنو در اسرع وقت را کنار نگذاشت.

قانون ژنو را شاید بتوان در یک اصل خلاصه کرد به این ترتیب که «انسان‌­های مصدوم و کسانی که نقش مستقیمی در مخاصمات ندارند باید مورد احترام و حمایت بوده و با آنها برخوردی انسانی شود» (ژان پیکتت، نایب رئیس پیشین کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ)

کمیته بین­‌المللی صلیب سرخ در فوریه 1945، حتی قبل از پایان مخاصمات، به دولت‌­ها و جمعیت­‌های ملی صلیب سرخ قصد خود برای بازنگری در کنوانسیون‌­های موجود و به تصویب رساندن کنوانسیون­‌های جدید را اعلام کرد و یک کنفرانس مقدماتی جمعیت‌­های ملی صلیب سرخ برای مطالعه کنوانسیون‌­های حامی قربانیان جنگ در سپتامبر 1945 و پس از آن کنفرانس کارشناسان دولتی (متفقین) را در سال 1947 ترتیب داد.

کارشناسان دولتی از پیشنهادات کمیته بین­‌المللی صلیب سرخ از جمله اعمال کنوانسیون‌­ها روی تمام موارد مخاصمات مسلحانه از جمله مخاصمات داخلی حمایت کردند. کمیته بین­‌المللی صلیب سرخ با جسارت حاصل از این حمایت­‌ها قصد خود برای تشکیل یک کنفرانس دیپلماتیک دیگر را به اطلاع مقامات سوئیسی رساند.

نمایندگی کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ در «کنفرانس دیپلماتیک» برای بازنگری در کنوانسیون‌های موجود ژنو

کنفرانس دیپلماتیک در حضور نمایندگان 64 کشور که تقریباً شامل تمام دول جهان در آن زمان بود روز 21 آوریل افتتاح شد. پس از چهار ماه مذاکره، کنوانسیون‌­ها به امضا و تصویب رسید.

امروزه، کنوانسیون­‌های ژنو هنوز سنگ بنای حقوق بین‌­المللی بشردوستانه معاصرند. این کنوانسیون‌­ها دربرگیرنده قواعد پایه‌­ای هستند که از اشخاصی حمایت می‌­کنند که دخیل در مخاصمات نیستند یا دیگر نقش مستقیمی در آنها ندارند ولی خود را در دستان طرف متخاصم می‌­بینند. این کنوانسیون­‌ها که مورد توافق همه جهان قرار گرفته اما در سراسر جهان گاهی هم محترم شمرده نمی‌­شوند، همچنان همان‌­قدر ضروری و نجات‌­بخشند که آن زمان بنا بود باشند.

حقوق بین­‌المللی بشردوستانه در قرن بیست‌­ویکم

حقوق بین‌­المللی بشردوستانه محدود به متون حقوقی نیست؛ قدرت آن دقیقاً در شرایط مخاصمه مسلحانه است؛ در واکنش به خشونت جاری در «ساحل صحرا»، افغانستان، سوریه، و صدها موقعیت مخاصمه مسلحانه در سراسر جهان. کنوانسیون‌­های ژنو هفتادوچهار سال بعد از تصویب همچنان مانند قرن بیستم محلیت دارند. این محلیت را می‌­توان در هر کجا که این قانون به‌­شکل موثری محترم شمرده می‌­شود ملاحظه کرد، جان غیرنظامیان نجات می­‌یابد، با بازداشت‌­شدگان برخوردی انسانی می‌شود و به بیمارستانی حمله نمی‌­شود.

البته درست است که مخاصمات امروز از زمان جنگ جهانی دوم تا کنون بسیار تغییر کرده‌­اند. جنگ شهری، شمار روزافزون گروه‌­های مسلح و جنگ مشارکتی باعث ایجاد تنگناهای جدید و دشواری می‌­شوند. فناوری‌­هایی که به­‌سرعت توسعه می‌­یابند به ایجاد جبهه‌­های جدیدی در فضای مجازی و نیز روش­‌های جدید جنگی انجامیده مانند سیستم­‌های تسلیحاتی خودکار و فناوری‌­های از راه دور.

چالش جمعی ما در کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ یافتن روش‌هایی برای تضمین احترام بیشتر به حقوق بین­‌المللی بشردوستانه درون دینامیک درحال ­تغییر مخاصمه است.

چشم­‌انداز جهانی مخاصمه تغییر کرده است، اما حقوق بین‌­المللی بشردوستانه و کاربست‌­پذیری کنوانسیون‌­های ژنو هم تغییر کرده و کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ در تمام گام‌­های این مسیر حاضر بوده و سعی بر تضمین ادامه قابلیت اجرای حقوق بین­‌المللی بشردوستانه در واقعیت روی زمین داشته است. کنوانسیون­‌ها از زمان تصویب در سال 1949 به این سو با سه پروتکل الحاقی تکامل و توسعه یافته‌­اند که در واکنش به تغییرات شیوه جنگ به‌­خصوص گسترش جنگ چریکی و رنج فزاینده غیرنظامیان در مخاصمه که تا حدودی به واسطه تحولات فناوری تسلیحاتی است تدوین شده­‌اند.

همزمان با تحولات مخاصمه، در مقام سازمانی که با کنشگران دولتی و غیردولتی در جهت ترویج فراگیر و بی­‌چون‌­وچرا رعایت و اجرای حقوق بین‌­المللی بشردوستانه همکاری دارد مسئولیت ما نیز تحولاتی را طی می­‌کند. کنوانسیون‌­های ژنو هفتادوچهار سال پس از تصویب فراتر از یک میراث یا صرفاً چیزی برای بالیدن و گرامیداشت هستند. این کنوانسیون‌­ها گواهی هستند بر روح حقوق بین­‌المللی بشردوستانه و کار کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ. و ما هر روز شاهی این هستیم؛ وقتی فرد مجروحی اجازه عبور از ایست بازرسی می‌­گیرد، وقتی کودکی در خط مقدم جنگ غذا یا کمک بشردوستانه دیگری دریافت می‌­کند یا وقتی شرایط زندگی بازداشت‌­شدگان بهبود می­‌یابد.