مدیرکل کمیته بین‌المللی صلیب سرخ در کنفرانسی مطبوعاتی که 1 سپتامبر 2022 در کی‌یف، اوکراین برگزار شد این اظهارات را ایراد کرد.

خبرنامه 1 سپتامبر 2022 (10 شهریور 1401)  اوکراین

 

صبح بخیر،

باعث خوشحالی من است که امروز و اینجا در کی‌یف رسانه‌های اوکراینی و بین‌المللی را مخاطب خود می‌بینم.

من به اوکراین آمده‌ام تا درباره وضعیت بشردوستانه با مسئولان صحبت کنم و بر تعهد کمیته بین‌المللی صلیب سرخ به حمایت از نیازمندان تاکید کنم. من با جوامع متأثر از مخاصمه مسلحانه بین‌المللی دیدار می‌کنم تا با گوش خود بشنوم که چطور می‌توانیم به بهترین شکل کمک­‌رسانی کنیم. من همراه تیم کمیته بین‌المللی صلیب سرخِ اوکراین واکنش بشردوستانه خود در شش ماه گذشته را بررسی می‌کنیم؛ واکنشی که مبنای آن، کار پایدار ما در اوکراین در دونتسک و لوهانسک است که از سال 2014 شروع شد.

تنها در همین هفته، پایگاه صلیب سرخ اوکراین در اسلاویانسک مورد حمله و آسیب شدید قرار گرفت که کاملاً غیرقابل‌قبول است و هزینه گزاف جنگ شهری بر غیرنظامیان و زیرساخت‌ها را به ما یادآوری می‌کند.

می‌خواهم نگرانی خودم را درباره مبارزات در حوالی نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیا بیان کنم. موجب دلگرمی است که تیمی از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در حال حاضر برای بررسی میزان آسیب راهی زاپوریژیاست است چراکه مخاطرات بسیار زیاد است. اگر نقاط پرمخاطره به میدان جنگ بدل شوند، عواقبش می‌تواند برای میلیون‌ها نفر و محیط‌زیست فاجعه‌بار باشد و سال‌ها به‌طول بی‌انجامد. در صورت نشت تشعشعات هسته‌ای، ارائه کمک‌های بشردوستانه اگر نگوییم غیرممکن، دشوار خواهد شد. بنابراین زمان آن رسیده که دست از بازی با آتش برداریم و در عوض برای حفاظت از این نیروگاه و سایر موارد مشابه دربرابر عملیات نظامی دست به اقداماتی جدی بزنیم. کوچک‌ترین اشتباه محاسباتی می‌تواند مسبب ویرانی‌ای شود که تا دهه­‌ها از آن پشیمان خواهیم بود.

در ادامه، مایلم جزئیاتی از حمایت مستقیم ما از مردم اوکراین را با شما درمیان بگذارم:

کمیته بین‌المللی صلیب سرخ، همراه صلیب سرخ اوکراین و سایر شرکای نهضت صلیب سرخ و هلال احمر، از 24 فوریه (پنجم اسفندماه) عملیات بشردوستانه را به‌شدت افزایش داد. مقیاس واکنش «نهضت» در اوکراین و کشورهای همسایه بی‌سابقه است. مایلم بر سه حوزه مشخصاً تأکید کنم:

  • در برنامه‌ای مشترک با وزارت سیاست اجتماعی اوکراین به حدود 300 هزار نفر مبلغ 1/5 میلیارد گریونا اوکراین (تقریباً 40 میلیون دلار) پول نقد داده‌ایم. این کمک مالی به افرادی تعلق می‌گیرد که بیش از سایرین به آن نیاز دارند، مانند خانواده‌های کوچک، افرادی با جراحات ناشی از مخاصمه یا افراد دچار معلولیت.
  • در همکاری با مسئولان محلی حوزه آب، برای بیش از 9 میلیون نفر دسترسی بهتر به آب تمیز و آشامیدنی فراهم کرده‌ایم.
  • و در حال حاضر بیش از 700 هزار نفر از افراد آسیب‌پذیر دسترسی بهتری به مراقبت‌های بهداشتی دارند.

ما دست در دست با صلیب سرخ اوکراین همکاری می‌کنیم و هر چقدر آنها را تحسین کنم کم است. در چالشی‌ترین شرایط، کارشان واقعاً تحسین‌­برانگیز است. با همکاری تنگاتنگ با مقامات محلی و ملی، کارکنان سازمان‌های ما، و نیز بسیاری از داوطلبان صلیب سرخ اوکراین، به جوامع در سراسر کشور کمک کرده‌اند؛ از ارائه آموزش کمک‌های اولیه در پناهگاه‌ها گرفته تا غذارسانی به آوارگان.

اما این حمایت‌ها تنها بخشی از نیازهایی را که تیم‌های ما هر روز در میدان شاهدند پوشش می‌دهد. ما و شرکایمان همچنان بهترین واکنش ممکن را در حد توان خود انجام خواهیم داد.


برای آشنایی بیشتر به کانال تلگرام دفتر نمایندگی کمیته بین‌المللی صلیب سرخ در تهران بپیوندید


می‌خواهم چند کلامی درباره موضوع بسیار مهم اسرای جنگی بگویم:

تا به امروز فقط توانسته‌ایم از چند صد اسیر جنگی در هر دو طرف بازدید کنیم. اما می‌دانیم که هزاران نفر دیگر هم هستند که باید به آنها دسترسی داشته باشیم. با توجه به تعهدات بشردوستانه و رسالتی که تحت کنوانسیون­‌های ژنو داریم همچنان خواستار دسترسی به تمام اسرای جنگی خواهیم بود.

اکنون یک ماه از حمله ظالمانه به زندان اولنیوکا می‌گذرد. با وجود مذاکرات فشرده پشت صحنه، کمیته بین‌المللی صلیب سرخ هنوز تضمین‌های لازم برای بازدید از اسرای جنگی و بررسی شرایط آنها را دریافت نکرده است. ما سخت در تلاشیم تا این وضعیت را تغییر دهیم.

دیروز با خانواده‌های اسرای جنگ دیدار کردم که در بعضی موارد چند ماه است خبری از عزیزانشان نشنیده‌اند. عمیقاً از کلمات، احساسات و خاطراتی که تعریف می‌کردند متاثر شدم. اهمیت نقش کمیته بین‌المللی صلیب سرخ در کمک به بازپیوند خانواده‌های جداشده هرگز تا این اندازه برای من واضح نبوده است. از فوریه تا کنون، ما به بیش از 3000 خانواده اخباری از عزیزانشان را ارائه کرده‌ایم. این کار به خانواده‌ها امید می‌بخشد و یک ضرورت مطلق بشردوستانه است.

خودم را در سرخوردگی خانواده‌هایی که در غم و اندوه و بدون هیچ خبری انتظار می‌کشند شریک می‌­دانم. خانواده‌ها حق دارند از سرنوشت عزیزانشان باخبر باشند؛ چه زنده باشند و چه مجروح یا جان‌باخته باشند. بسیاری از آنها برای شش ماه طولانی بانگرانی انتظار کشیده‌اند و امروز به پاسخ‌ نیاز دارند. آنها بی‌تابند، و ما نیز هم.

به‌عنوان مدیرکل کمیته بین‌المللی صلیب سرخ، اکنون مجدداً خطاب به همه خانواده‌های اسرای جنگی بر تعهد کامل و تزلزل‌ناپذیرمان تأکید می‌کنم: کمیته بین‌المللی صلیب سرخ با پافشاری و عزم راسخ خود برای دسترسی به اطلاعات مربوط به عزیزان شما دست از تلاش بر نمی‌دارد. این خواسته‌ فوری و غیرقابل‌مذاکره است.

دسترسی به اسرای جنگ به این معنی است که بتوانیم شرایط آنها را پایش کنیم و خواهان بهبود وضعیت و برخورد با آنها باشیم. این امر ما را قادر می‌سازد به خانواده‌ها کمک کنیم با عزیزان خود در ارتباط باشند. برای نمونه: اخیراً ارسال بیش از هزار نامه از طرف سربازان اسیرشده درروسیه را به اوکراین تسهیل کردیم، که در آنجا توسط دفتر ملی اطلاعات به خانواده‌هایشان تحویل داده خواهد شد.

هم اوکراین و هم روسیه تحت کنوانسیون سوم ژنو جهت تسهیل این کار ضروری الزام حقوقی دارند. اما فراتر از تعهد، این کاری درست (و اخلاقی) و به نفع هر دو طرف است.

می‌دانم مردم درباره نقش کمیته بین‌المللی صلیب سرخ در اوکراین سؤالاتی دارند و معتقدم باید درباره آنچه که می‌توانیم و آنچه که نمی‌توانیم به‌عنوان یک سازمان انجام دهیم، واضح و روشن سخن بگوییم.

ما نمی‌توانیم در این مخاصمه مسلحانه یا در هر مخاصمه مسلحانه دیگری قواعد اعمال‌­پذیر را اجرا کنیم. این مسئولیت، به‌ویژه در یک مخاصمه مسلحانه بین المللی شامل سرزمین­‌های اشغال‌شده، بر عهده طرفین مخاصمه است. طرفین متخاصم چه بخواهند و چه نخواهند، وظیفه دارند به قواعدی که توافق کرده‌اند پایبند باشند.

کمیته بین‌المللی صلیب سرخ، به‌عنوان یک سازمان بشردوستانه، نمی‌تواند دولت‌ها و ارتش‌ها را وادار به اقدام کند. ما اسلحه نداریم. ما سیاست‌مدار نیستیم.

درباره نیروگاه آزوف‌استال، کمیته بین‌المللی صلیب سرخ با هماهنگی طرف‌های مخاصمه مسلحانه، گذرگاه امن مبارزان برای خروج از نیروگاه را تسهیل کرد. با توجه به اینکه آن زمان اسرای جنگی در دست دشمن بودند، اطلاعات آنها را با این تصور ثبت کردیم که کمیته بین‌المللی صلیب سرخ بعداً اجازه ملاقات با آنها را خواهد داشت. اما نمی‌توانیم امنیت اسرای جنگ را زمانی که در اختیار دشمن هستند تضمین کنیم، زیرا این کار در حوزه اختیارات ما نیست.

می‌خواهیم همه بدانند که دور از انظار عموم، مسائل را با طرفین مطرح می‌کنیم و این کار را مستقیم و بدون سازش‌گری انجام می‌دهیم. ما همچنین به‌طور مستمر به‌عنوان یک میانجی بی‌طرف برای تسهیل توافقاتی با ماهیت بشردوستانه میان طرفین حمایت­‌های خود را ارائه می­‌دهیم. ما، در راستای وظایف و روش‌های کاری خود، همه این‌ها را به صورت دوجانبه و محرمانه انجام می‌دهیم. تأثیر این کار همیشه قابل رویت نیست و پیشرفت ممکن است زمان ببرد. محرمانگی کار ما بی‌قیدوشرط نیست. زمانی که رویکرد دوجانبه جوابگو نباشد و هنگامی که اطمینان داشته باشیم به نفع مردم متأثر از مخاصمه مسلحانه است، به صورت علنی صحبت می‌کنیم. اما ابتدا تلاش خود را بر گفتگو با طرفین متمرکز می‌کنیم. تجربه نشان می‌دهد که این رویکرد ثمربخش است.

در آخر، قبل از اینکه بخش پرسش‌وپاسخ را آغاز کنم، مایلم تاکید کنم که این شش ماه اخیر تا چه حد برای غیرنظامیان جانکاه و برای زیرساخت‌های غیرنظامی تا چه حد مخرب بوده است. در موارد بی‌شماری بیمارستان‌ها، فروشگاه‌ها، مدارس، پل‌ها، آپارتمان‌ها، ایستگاه‌های قطار و خانه‌ها آسیب دیده یا ویران شده‌اند. جنگ به سیستم‌های تامین آب، برق و گاز، مراکز درمانی و مدارس آسیب زده است. این امر به‌خصوص برای کودکان بسیاری که امروز مدرسه‌ای ندارند دردناک است.

این موضوع خطرات ذاتی مبارزات شهری را نشان می‌دهد. استفاده از تسلیحات انفجاری با شعاع تخریب گسترده علیه اهداف نظامی در مناطق پرجمعیت ممکن است نقض حقوق بین‌الملل بشردوستانه باشد که حملات کور و نامتناسب را منع می‌کند. من به چشم خود عواقب بلندمدت و وخیم چنین جنگ‌هایی را در شهرهایی چون حلب، صعده و موصل دیده‌ام. حمله به زیرساخت‌های غیرنظامی و خدمات ضروری تاثیر فلج‌کننده بر زندگی و اموال غیرنظامیان دارد. امروز در اوکراین این حملات باید متوقف شود.

علت وجود حقوق بین‌الملل بشردوستانه همین است. این حقوق قواعد اعمال­‌پذیر در مخاصمات مسلحانه بین‌المللی را وضع می‌کند که اکنون از ما و از نسل‌هایی که پس از ما می‌­آیند حمایت می‌کنند. کنوانسیون‌های ژنو، فراتر از قواعد حقوقی، بیان انسانیت مشترک ما بوده و حافظ غایی ما برای حفظ کرامت انسانی در بحبوحه ویرانی مخاصمه مسلحانه‌اند. ما همچنان از اجرای آنها حمایت می‌کنیم و با عزم راسخ برای پاسداشت این ارزش‌ها تلاش خواهیم کرد.

با تشکر

ممکن است اختلافات جزئی بین نسخه ایرادشده و نسخه مکتوب وجود داشته باشد.