مقاله
11 نوامبر 2024 (21 آبان 1403)
نیازهای بهداشتی مردم افغانستان عمدتاً توسط وزارت بهداشت عمومی (MoPH) با حمایت بینالمللی تأمین میشود. جمعیت هلال احمر افغانستان نیز بسیاری از درمانگاههای بهداشتی را برای تکمیل تلاشهای وزارت بهداشت عمومی مدیریت میکند و ۴۶ مرکز مراقبتهای پایه بهداشتی آنها توسط کمیته بینالمللی صلیب سرخ حمایت میشوند.
هر سال، این درمانگاهها دسترسی به پیشگیری و درمان بیماریهای رایج را برای یک میلیون نفر فراهم میکنند که عمدتاً بر زنان و کودکان در مناطق روستایی تمرکز دارند. این کار نه تنها به نجات جان افراد کمک کرده است، بلکه فشار بر سیستم مراقبتهای بهداشتی ثانویه را نیز کاهش داده است.
هسینا، که ساکن ولایت قندهار است، اخیراً پسر چهار ساله خود، خالد احمد، را برای درمان گلودرد به مرکز مراقبتهای بهداشتی اولیه آورده است.
«پسرم به دلیل تب در بستر بود و به دلیل درد نمیتوانست غذا بخورد. خوشبختانه، این مرکز نزدیک است، بنابراین ما مجبور نیستیم برای کمکهای پزشکی مسافت زیادی را طی کنیم. ما به این مرکز متکی بودهایم و کیفیت خدمات مراقبتهای بهداشتی، از جمله داروی رایگان، خوب است.»
مراقبتهای جامع سلامت از طریق هماهنگی و همکاری
ما با شرکای مختلف نهضت بینالمللی صلیب سرخ و هلال احمر برای تقویت توانایی مراکز بهداشتی پایه (BHC) در ارائه خدمات جامع مراقبتهای بهداشتی همکاری میکنیم. برخی از فعالیتهای هماهنگی و همکاری ما عبارتند از:
- صلیب سرخ نروژ با پوشش هزینههای عملیاتی و تأمین ۶۰ درصد از تجهیزات پزشکی لازم از طریق سیستم لجستیک کمیته بینالمللی صلیب سرخ نقش حیاتی ایفا میکند. ما تلاشهای آنها را با تأمین ۴۰ درصد باقیمانده از تجهیزات پزشکی، تأمین حقوق ۴۸ کارمند تغذیه و تأمین محصولات تغذیهای ضروری، تجهیزات پزشکی و سایر مواد حیاتی تکمیل میکنیم.
- علاوه بر این، ما بر افزایش ظرفیت فنی کارکنان بهداشت جمعیت هلال احمر و بهبود زیرساختها تمرکز میکنیم تا اطمینان حاصل کنیم که این مراکز مراقبتی، خدمات با کیفیت ارائه میدهند.
- با حمایت از شبکهای از ماماهای آموزشدیده، جمعیت هلال احمر افغانستان همراه با کمیته بینالمللی صلیب سرخ اطمینان حاصل کرده است که زنان به مراقبتهای قبل و بعد از زایمان، مشاورههای زنان و زایمان، درمانها و ارجاعات بهتر دسترسی داشته باشند.
«تأثیر این تلاشها در سطح جامعه به ویژه در افزایش مشاوره در میان زنان و کودکان مشهود بوده است.» – گیل کوربت، هماهنگکننده بهداشت کمیته بینالمللی صلیب سرخ در افغانستان.
ظرفیتسازی برای تأثیر بلندمدت
ظرفیتسازی و آموزش فنی بر افزایش تأثیر بلندمدت خدمات ارائه شده توسط این مراکز بهداشتی تمرکز دارد. تلاشهای ما عبارتند از:
- برگزاری جلسات آموزشی در زمینه ایمنسازی، سلامت مادر و کودک، سلامت روان و حمایت روانی اجتماعی، مدیریت داروخانه، و رهبری و مدیریت برای کارکنان در مراکز بهداشتی پایه.
- کمک به مراکز بهداشتی پایه برای برآورده کردن نیازهای کمکهای تغذیهای خود از طریق هماهنگی مؤثر با سایر شرکا، از جمله یونیسف و برنامه جهانی غذا. برای حمایت از هر گونه نیاز اضافی، ما غذای بیمارستانی آماده استفاده را در اختیار مراکز بهداشتی پایه قرار میدهیم.
- ایجاد شبکهای از مشاوران تغذیه آموزشدیده برای ارائه راهنمایی، نظارت و حمایت مداوم از افراد و جوامع در معرض خطر. این شبکه نقش مهمی در افزایش دسترسی و آگاهی جامعه ایفا میکند و به مقابله مؤثرتر با سوءتغذیه به طور ریشهای کمک میکند.
این طرحهای ظرفیتسازی به منظور ارتقای مهارتها، دانش و شایستگیهای کارمندان بهداشت جمعیت هلال احمر افغانستان طراحی شده است و از این طریق اطمینان حاصل میشود که آنها میتوانند به ارائه خدمات مراقبتهای بهداشتی با کیفیت و حرفهای به مردم افغانستان در مناطقی که مراکز بهداشتی پایه ارائه خدمت میکنند، ادامه دهند.
اطمینان از ایمنی کارکنان درمانی
مصونیت کارکنان و بیماران همچنان یک نگرانی در سراسر افغانستان است و بر ارائه مراقبتهای بهداشتی تأثیر میگذارد. کمیته بینالمللی صلیب سرخ برای افزایش آگاهی در مورد احترام به مأموریت درمانی، جلسات آگاهیرسانی را با کارکنان بهداشتی و کسانی که به بیاحترامی به ارائه مراقبتهای درمانی شناخته میشوند، تسهیل میکند. این جلسات تعاملی هستند و به کارکنان کمک میکنند تا نقش و مسئولیت خود را برای گزارش یا کاهش تشدید حوادث احتمالی بهتر درک کنند. آنها همچنین میشنوند که چگونه گزارش حوادث و روندها میتواند کمیته بینالمللی صلیب سرخ و مقامات را برای رسیدگی به مسائل کلیدی که در کار روزانه خود با آن روبرو هستند، حمایت کند.
با وجود چالشهای بیشمار، این مراکز بهداشتی همچنان از مراجعه مداوم بیماران حمایت میکنند و اهمیت آنها را در ارائه مراقبتهای ضروری به نیازمندان نشان میدهد. در نیمه اول سال 2024، تعداد مشابهی از بیماران در مقایسه با مدت مشابه در سال 2023، مراقبت و مشاوره در مراکز بهداشتی پایه دریافت کردند.
نقش حیاتی برنامه مراقبتهای بهداشتی اولیه
برنامه مراقبتهای بهداشتی اولیه همچنان اولویت اصلی کمیته بینالمللی صلیب سرخ و سایر شرکای نهضت است.
گیل کوربت اینطور جمعبندی میکند: «این برنامه به عنوان یک شبکه حیاتی از امکانات بهداشتی قابل دسترس، مقرونبهصرفه و با منابع مناسب برای مردم افغانستان عمل میکند. این برنامه نقش مهمی را در اطمینان از دسترسی جوامع محلی، به ویژه در مناطق دورافتاده، به خدمات مراقبتهای بهداشتی ضروری ایفا میکند.»
تأثیر در قالب اعداد: ژوئیه 2023 – ژوئن 2024
-۱,۰۵۵,۸۷۶ بیمار، که اکثراً زن و کودک هستند، مراقبتهای بهداشتی اولیه را در ۴۷ مرکز بهداشتی جمعیت هلال احمر افغانستان تحت حمایت کمیته بینالمللی صلیب سرخ دریافت کردند.
-۳۰۹,۷۳۱ دوز واکسیناسیون عادی در ۴۶ مرکز بهداشت تحت حمایت جمعیت هلال احمر افغانستان تزریق شد.
-۱۰۰,۴۲۶ مشاوره قبل از زایمان و ۳۵,۱۴۱ مشاوره پس از زایمان ارائه شده است.
-به ۷۹,۱۶۸ مراجعهکننده برای خدمات تنظیم خانواده مشاوره ارائه شد.
-۱,۷۳۱ مورد عارضه زنان و زایمان شناسایی و به مراقبتهای ثانویه (یعنی متخصص) ارجاع داده شدند.
-۲۴۱,۹۳۱ کودک زیر ۵ سال از نظر سوء تغذیه غربالگری شدند.
-۹,۷۵۱ کودک مبتلا به سوء تغذیه از برنامه تغذیه جمعیت هلال احمر افغانستان که توسط کمیته بینالمللی صلیب سرخ حمایت میشود، در ۴۶ مرکز بهداشت پایه بهرهمند شدند.
-۴۱۲ نفر از کارکنان درمانگاهی جمعیت هلال احمر افغانستان برای شرکت در جلسات مختلف آموزشی حمایت مالی و فنی دریافت کردند.
-کمکهای مالی به جمعیت هلال احمر افغانستان برای پوشش دستمزد ۴۶ پرستار تغذیه این جمعیت و ۲ مدیر تغذیه واحد تغذیه تازه تأسیس آن ارائه شد.
تلاشهای مشترک جمعیت هلال احمر افغانستان، کمیته بینالمللی صلیب سرخ و سایر شرکای ما در تضمین در دسترس بودن مراقبتهای بهداشتی حیاتبخش به کسانی که بیشترین نیاز را به آن دارند، حتی با وجود ناملایمات و چالشهای متعدد، تفاوت ایجاد کرده است.
Comments