جراحتهای مخل زندگی، ناشی از مهمات منفجر نشده به جا مانده از جنگ، مرگ یکی از عزیزان، فشار مالی، آسیب روانی و ترس از آینده – سید رضا، مژده احمدی و عبدالله امیری نیش دردناک مخاصمه مسلحانه و خشونت را که بسیاری از مردم افغانستان را تحت تاثیر قرار داده است تجربه کردهاند. با این وجود زندگی آنها توسط تراژدیهایی که خانوادههایشان را متأثر ساخته فلج نشده است.
مقاله 4 آوریل 2024 (26 فروردین 1403)
در عوض، آنها داستانهایی را با ما درمیان میگذارند در این باره که چگونه توانستند روی پای خود بایستند، با کمک کمیته بینالمللی صلیب سرخ (ICRC) کسب و کارهای کوچک موفق براه بیندازند، خانوادههای خود را تأمین کنند، بدهیهایشان را بپردازند، دوباره در کسب و کار خود برای ایجاد پایداری سرمایه گذاری کنند و حتی فرصتهای شغلی برای دیگر افرادی که از پیامدهای مخاصمه رنج میبرند، ایجاد کنند.
این سه خانوار در میان ۲۹ خانوادهای هستند که از ولایتهای بلخ و کندز به عنوان بخشی از برنامه ابتکاری اقتصاد خرد کمیته بینالمللی صلیب سرخ در منطقه انتخاب شدهاند. این پروژه از ماه اکتبر تا دسامبر 2023 تاثیر مثبتی برای 232 نفر داشته است. بر اساس آمار، زنانی که در این برنامه شرکت داشتند توانستند به طور میانگین 7877 افغانی (معال 110 دلار) در ماه درآمد داشته باشند، در حالی که مردها درآمد میانگین حدود 10282 افغانی (معادل 143 دلار) داشتند.
سیّد رضا
ساکن ۳۷ ساله ولایت بلخ که پدر چهار فرزند است، داستان موفقیتآمیزی دارد که با یک حادثه غمانگیز آغاز شد. او میگوید: «حدود یک سال و نیم پیش پسرم در یک انفجار زخمی شد. کمیته بینالمللی صلیب سرخ برای مقابله با پیامدهای مالی فوری این حادثه به ما کمک نقدی کرد. بعداً ما از برنامه ابتکاری اقتصاد خرد برای کمک به قربانیان در جهت کسب درآمد پایدار مطلع شدیم. از طریق این برنامه من آموزش دیدم تا یک کسب و کار کوچک را راهاندازی و مدیریت کنم و سپس یک سرمایه 1700 دلاری (121550 افغانی) برای ایجاد کسب و کار جوشکاری خودم دریافت کردم».
رضا میداند که سفر او از سختیها تا ثبات مالی الهامبخش است و او مشتاق کمک به اطرافیانش است. او با افتخار میگوید: « قبل از اینکه کسب و کارم را آغاز کنم تأمین مالی خانوادهام یک جدال همیشگی بود. اکنون، من به طور میانگین 15000 افغانی (210 دلار امریکا) در ماه درآمد دارم. من همچنین موفق شدم برای هشت کارگر در ولایتهای کندز و بلخ فرصتهای شغلی ایجاد کنم و به آنها هم کمک کنم تا از خانوادههایشان حمایت کنند.» اما ثبات مالی تنها کار موفقیتآمیز رضا نیست. او میگوید: «من میتوانم فرزندانم را به یک مدرسه خصوصی معتبر بفرستم. این کار مسرت زیادی برای من همراه دارد. همچنین، تضمین چهار پروژه بزرگ به من احساس موفقیت و امنیت درباره آینده داده است».
مژده احمدی
در سال ۲۰۲۱، احمدی ۳۰ ساله شوهرش را در بحبوحه مخاصمات مسلحانه از دست داد و خود را تنها مسئول تأمین رفاه پنج فرزندش یافت. او میگوید: «این مسیر دشوار بود و من برای تأمین فرزندانم تقلا کردم. با این حال، شروع کسب و کار دامداری با کمک کمیته بینالمللی صلیب سرخ دگرگونکننده بوده است». احمدی با کمک مالی 1450 دلاری (103675 افغانی) از کمیته بینالمللی صلیب سرخ جهش کارآفرینی را انجام داد و از آن زمان تجارت دامداری خود را گسترش داده است که یک گله سالم متشکل از 11 رأس گوسفند را شامل میشود. او میگوید: «هنگامی که برهها آماده فروش هستند، من میتوانم در تحصیل فرزندانم سرمایهگذاری کنم تا آنها مجبور نباشند سختیهایی را که من متحمل شدم تحمل کنند».
عبداللّه امیری
انفجاری که در مغازه فست فود آنها روی داد به سر و پای پدر امیری جراحاتی وارد آورد و حادثهای شد که زندگی خانواده را تغییر داد. امیری 29 ساله که برای مقابله با آثار مالی این حادثه تلاش میکرد، با کمیته بینالمللی صلیب سرخ تماس گرفت و بدواً یک کمک نقدی برای تأمین نیازهای اساسیشان دریافت کرد.
او میگوید: «بعدها، برنامه اقتصاد خرد به چراغ امیدی برای من تبدیل شد. من در گلدوزی ماهر بودم و روزی رویای شروع کسب و کار خودم را داشتم. کمیته بینالمللی صلیب سرخ ۱۵۰۰ دلار (۱۰۷۲۵۰ افغانی) برای شروع یک کسب و کار به من داد و من هم از طرف خودم ۱۰۰۰ دلار (۷۱۵۰۰ افغانی) بیشتر برای راه اندازی یک مغازه و یک کارگاه کوچک سرمایهگذاری کردم.» کسب و کار شروع شد و امیری هشت نفر از جمله شش زن را استخدام کرد تا برای او کار کنند. او اکنون به دنبال گسترش کسب و کار خود به سه منطقه دیگر است.
ثمرگل محمدی، یکی از شش زنی که امیری استخدام کرده، میگوید که کار در این کارگاه برای زندگی او نیز نقطه عطفی بوده است. او میگوید: «در کارگاه من میتوانم کار بیشتری تولید کنم که به نوبه خود درآمد من را افزایش میدهد. این به من کمک کرده است تا به راحتی نیازهای خانوادهام را تأمین کنم و در تحصیل برادرم سرمایهگذاری کنم.»
پروژهای برای تسهیل درآمد پایدار
پیش از شناسایی 29 خانواده آسیبپذیر، از جمله شش خانواده با زن سرپرست خانوار، یک ارزیابی جامع اقتصادی در ولایت کندز و شهر مزار شریف، مناطق چیمتال، دهدادی، چابلاک ولایت بلخ بین ماههای مه و ژوئن 2023 انجام شد. این ارزیابی عوامل مختلف اجتماعی-اقتصادی مانند مهارتهای موجود، آگاهی از بازار، سطح اشتیاق، زمینه تحصیلی، خطرات احتمالی و مشاهدهپذیری ایدههای کسب و کار پیشنهادی را مورد سنجش قرار داد. برای اطمینان از اجرای موفقیتآمیز هر طرح کسب و کار و پیشگیری از سوء استفاده، کمکهای مالی در دو مرحله پرداخت شد (60% در فاز اول و سپس 40% دیگر).
اکرامالدین امیری، کارمند نمایندگی کمیته بینالمللی صلیب سرخ در مزار شریف درباره اثر این طرح میگوید: «در حالی که هدف اصلی ما تسهیل یک منبع درآمد پایدار برای کسانی بود که از خشونت و حوادث مرتبط با آلودگی سلاح رنج میبردند، ما شاهد یک اثر موجدار بودیم زیرا بسیاری از این افراد ایجاد شغل در جوامع خود را تسهیل کردند. این امر به دیدهشدن کسب و کار آنها کمک کرد و زنجیره ارزش را به ویژه برای کسانی که در بخش لبنیات فعال هستند، تقویت کرده است. به علاوه، مدلهای کار تطبیقی مانند برنامهریزی شیفت، به ویژه برای کسانی که در صنعت خدمات از جمله حمل و نقل هستند، را ترویج کرده است. مهمتر از همه، خانوادههایی که به دلیل عواقب درگیری در شمار آسیبپذیرترین افراد بودند، توانستهاند کرامت خود را به بازیابند.
طرحهای دیگر در سال 2023 برای ایجاد امنیت اقتصادی:
- ۱۰۴۴۶ خانوار (۸۳ هزار و ۵۶۸ نفر) کمکهای نقدی چند منظوره را در ولایتهای غزنی، هلمند، هرات، فراه، قندهار، کنر، ننگرهار، کندز، سمنگان، فاریاب، جوزجان و پنجشیر دریافت کردهاند.
- 2467 خانوار (19 هزار و 736 نفر) از طریق طرحهای پول نقد در ازای کار مانند تعمیر کانالهای آبیاری در ولایتهای لغمان، فراه، خوست، قندهار، هلمند، پنجشیر، بغلان، بلخ، هرات و ننگرهار درآمد کسب کردهاند.
- 2498 خانوار (19 هزار و 984 نفر) که در ولایتهای هرات و فراه به کشاورزی وابسته هستند، کمکهای نقدی برای آمادهسازی زمینهای خود و خرید لوازم کشاورزی دریافت کردند.
- 300 کشاورز (2 هزار و 400 نفر) در فرح و کاپیسا به ترتیب از آموزش مدیریت منابع و آموزش باغداری بهرهمند شدند. در کاپیسا، باغداران همچنین کیتهایی را برای حفظ باغهای خود دریافت کردند.
- 907 زن باردار و شیرده و در معرض خطر سوء تغذیه، آموزش تغذیه و کمکهای نقدی برای دسترسی به مواد غذایی متنوع در قندهار دریافت کردند.
- 360 خانوار (3 هزار و 396 نفر) که از خشونت رنج میبردند یا قربانی حوادث مرتبط با آلودگی سلاح بودند، برای مقابله با پیامدهای مالی مربوطه کمک دریافت کردند.
Comments