ایران میزبان نشست کارگروه فنی مشترک ساز و کار سه­‌جانبه بود که از تاریخ 28 آبان لغایت یکم آذر ماه 1402 در استان مازندران برگزار شد.

این نشست‌ها بخشی از سازوکار سه‌جانبه­ میان جمهوری اسلامی ایران، جمهوری عراق و کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ برای تعیین سرنوشت مفقودین و بقایای انسانی جنگ ایران و عراق سال­‌های 67-1359 می‌باشد که در سال 1392 طی تفاهم‌نامه‌ای میان طرف‌ها به امضاء رسید. در جریان نشست‌­های کارگروه فنی نمایندگان هیئت‌­های ایرانی و عراقی (متشکل از نمایندگان نهادهای ذیربط از دو کشور که مسئولیت اجرای عملیات جستجو و تفحص را به‌عهده دارند) با نظارت کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ به بحث و رایزنی در خصوص جنبه­‌های فنی تقویت و گسترش مشارکت عملیاتی در رابطه با عملیات جستجو و تفحص می­‌پردازند.

آقای ونسان کاسارد، رئیس نمایندگی کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ در ایران که ریاست این دور از نشست­‌ها را به‌عهده داشت در سخنان افتتاحیه خود ضمن خوش‌­آمدگویی به هیئت‌های ایرانی و عراقی و قدردانی از طرف ایرانی برای میزبانی این  دور از جلسات، از تلاش تیم‌های تفحص مشترک از هر دو کشور تشکر نمود و بر ضرورت همکاری مشترک برای تقویت روند تعیین سرنوشت مفقودین تأکید کرد.

سردار سید محمد باقرزاده، فرمانده کمیته جستجوی مفقودین ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران نیز که ریاست هیئت ایرانی را به‌عهده داشت سخنرانی خود را این‌چنین آغاز کرد: “با توجه به سابقه تاریخی مازندران (محل برگزاری کارگروه فنی مشترک) و مقایسه تعداد شهدای استان مازندارن در طول 8 سال جنگ با تعداد شهدای غزه {از زمان شروع مخاصمه در مهرماه سال جاری} خواستار اقدامات ضروری کمیته بین‌المللی صلیب سرخ در خصوص مسئله غزه هستیم.”

ایشان ضمن قدردانی از تلاش‌‌های کمیته بین المللی صلیب سرخ در تسهیل و حمایت از روند سازوکار سه‌جانبه، از حضور هیئت عراقی در ایران ابراز خوشحالی کرد و فعالیت‌­های کارگروه فنی مشترک را در راستای ارائه پاسخ به خانواده­‌های مفقودین و حل و فصل موارد باقی‌مانده در این زمینه ضروری دانست. علاوه بر کمیته جستجوی مفقودین، نمایندگان وزارت امورخارجه و ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران نیز از دیگر اعضای هیئت ایرانی بودند که در این نشست حضور داشتند. هیئت عراقی متشکل از نمایندگانی از وزارت دفاع و وزارت خارجه و به ریاست آقای دکتر ثائر مدیر اداره حقوق بشر وزارت دفاع عراق در برنامه حضور داشتند.

در طول جلسات متعدد این برنامه چند روزه، هیئت­‌های ایرانی و عراقی به تشریح و بررسی آخرین وضعیت از عملیات تفحص پرداختند و سه طرف در خصوص ابعاد عملی مرتبط با عملیات تفحص مشترک بحث و تبادل نظر کردند و ضمن مرور فعالیت­‌های صورت پذیرفته مرتبط با عملیات تفحص مشترک، هماهنگی و توافقات لازم را برای انجام گام­‌های بعدی انجام دادند. در حاشیه این برنامه، میزبان ایرانی نمایشگاه عکسی در رابطه با روند عمیات‌های تفحص و جستجو و فداکاری‌های تیم‌های مربوطه برگزار کرد که مورد توجه شرکت کنندگان قرار گرفت.

از زمان پایان جنگ عراق و ایران، کمیته بین‌المللی صلیب سرخ به عنوان تسهیلگر در سازوکار ایجاد شده بین دو کشور نقش داشته است تا به روشن شدن سرنوشت کسانی که در طول جنگ مفقود شده‌اند کمک کند. این سازمان در همکاری نزدیک با مقامات ایرانی و عراقی و با ارائه کمک‌­های فنی، آموزشی و تخصصی (از جمله پیگیری پرونده‌های مفقودین، تسهیل دسترسی به محل‌های تفحص در عراق، و در زمینه‌­های لجستیک، آلودگی تسلیحاتی، و پزشکی قانونی) از روند حل و فصل پرونده­‌های مفقودان و بقایای انسانی جنگ ایران و عراق سال‌­های حمایت می‌­کند.