ژنو (کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ) – آرتور در حال رانندگی میان مزارع آفتابگردان شمال اوکراین بود که چرخ‌­های سنگین تراکتورش جرقه نابودی را زد.

خبرنامه، 16 مه 2023 (26 اردیبهشت 1402)

آرتور ساخنو می‌­گوید: «داشتیم با ماشین دروگر می­‌رفتیم مزرعه که به مین زدیم. من توی اتاق راننده بودم و باید پایم را آزاد می‌­کردم. مردم دویدند سمت ما و کمک کردند بیایم بیرون. خیلی ازشان ممنونم چون بعد از آن دروگر آتش گرفت. اگر تنها بودم خدا می‌­داند چه بلایی سرم می‌­آمد».

بمب­، خمپاره و مین منفجرنشده تهدید مستقیمی است برای کارکنان کشاورزی در نواحی جنگی هم بعد از نبرد تشدیدشده 18 ماهه اخیر و هم مخاصمه بلندمدت­‌تری که از سال 2014 آغاز شده است.

اوکراین یکی از کشورهای جهان با بیشترین میزان آسیب‌­دیدگی از مین است. در حالی که بخش اعظم اقتصاد کشور متکی به کشاورزی است، مین‌­ها، خمپاره­‌های منفجرنشده و سایر بقایای انفجاری جنگی می­‌توانند تولید محصول را تا سال‌­ها مختل کنند.

علاوه بر نیازهای حاد مردم ساکن خطوط مقدمی که دائم در حال تغییر است، آلودگی تسلیحاتی معضلی بلندمدت ایجاد می‌­کند و منابع قابل­‌توجهی برای بررسی نواحی وسیع، علامت‌­گذاری محل مین‌­ها و بعد آغاز امر زمان‌بر و خطرناک پاکسازی می­‌طلبد. همین موضوع بخش­‌های بزرگی از زمین قابل زراعت را تا سال­‌ها بلااستفاده می‌کند.

این چالش صنعت کشاورزی کشور در زمانی پیش آمده که کشور با کاهش فعالیت‌­های صادراتی هم مواجه است. برای بعضی خانواده­‌ها این بدان معناست که خرید غذا برای جایگزینی توانایی‌­های ازدست‌­رفته تولید فشار مضاعفی بر دوش خانوار می­‌گذارد.

برای آنهایی که برای کسب درآمد و تهیه غذای خانواده­‌هایشان متکی به زراعت بر زمین خود هستند، خطراتی که ماندن و سعی در حفظ معاش در این زمین مملو از مین و خمپاره­‌های منفجرنشده دارد می‌­تواند کشاورزان را وادار به نقل مکان به نواحی امن‌­تر کند.

کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ برنامه­‌های دیرینه‌­ای برای امنیت اقتصادی با هدف حمایت از جان افراد و بازیابی معیشت از طریق رفع اثرات اقتصادی بر مردم و خانواده‌هایشان دارد. تیم‌­های ما تلاش می‌­کنند امنیت غذایی را بهبود بخشیده و از صنعت کشاورزی در سطح جامعه پشتیبانی کنند تا به تولیدکننده خرد کمک شود. این تیم‌ها با همکاری تیم آلودگی تسلیحاتی کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ جهت ارزیابی مناطق آلوده عمل می‌­کنند و با جمعیت صلیب سرخ اوکراین و سایر کنشگران محلی جهت آگاهی­‌بخشی و جلسات آموزشی با جوامع همکاری دارند.

ما ضمن اتخاذ رویکردی بلندمدت با جوامع در دو سوی خطوط مقدم همکاری می­‌کنیم و نه تنها برای پاسخ به موقعیت‌­های اضطراری حاد بلکه برای ایجاد تاب‌­آوری جهت بازیابی بازارها و سیستم‌­های کشاورزی بدون ایجاد وابستگی به کمک‌­های بشردوستانه برنامه‌­ریزی می‌­کنیم.