8 مه 2022 – 18 اردیبهشت 1401

 

عالی­جنابان، خانم­ها و آقایان

 

این یک افتخار و امتیاز خاص است که به مناسبت یکصدمین سالگرد تأسیس جمعیت هلال احمر ایران اینجا در تهران حضور داشته باشم. از آقای دکتر کولیوند و همگی درجمعیت هلال احمر ایران  برای دعوت و استقبال گرم­تان صمیمانه تشکر می­کنم – و صمیمانه رسیدن به این سابقه صد ساله را تبریک می­گویم!

 

می­توان گفت که چشم‌­انداز بشردوستانه جهانیِ امروز شباهت چندانی به چشم‌­اندازی که در زمان تأسیس جمعیت هلال احمر ایران در سال 1922 وجود داشت ندارد. در آن سال­ها، پس از وحشت ناشی از جنگ جهانی اول، احساس «جنگ دیگر هرگز» قوی و پررنگ، و صلح در حال ثبات بود. آن زمان نقش جوامع ملی در حین صلح در حال گسترش بود و طیفی از نیازها را که عمدتاً بومی بود برآورده می‌­ساخت.

 

صد سال پس از تأسیس جمعیت هلال احمر ایران، اکنون محیط بشردوستانه به طور فزاینده‌ای در هر بخش از جهان، پیچیده و غیرقابل پیش‌بینی شده است. ما شاهد بروز شرایط اضطراری غیرمنتظره در کنار مخاصمات مسلحانه طولانی ­مدت هستیم. شاهد تغییرات اقلیمی، بلایای طبیعی، بیماری­‌های همه‌­گیر، پدیده شهرنشینی، پدیده مهاجرت و بحران های اقتصادی-اجتماعی هستیم که سیه‌­روزی بیشتری را برای مردمی که هم اینک نیز از مشقت­‌های کهنه رنج می‌­کشند به همراه دارند. و همچنین شاهد محدودیت­‌های فزاینده برای سازمان‌­های بشردوست هستیم که قادرند به نیازهای بزرگ واکنش مؤثر دهند. سیاسی‌­کردن کمک­‌رسانی، اطلاع‌­رسانی نادرست، حملات سایبری، کاهش منابع و اقدامات محدودکننده، تنها چند نمونه اندک هستند.

 

اما بعضی چیزها در طول 100 سال گذشته، و حتی قبل از آن هنگامی که کمیته بین‌المللی صلیب سرخ در سال 1863 متولد شد، تغییر نکرده است. هانری دونان که شاهد کشتار سربازان در میدان نبرد در سولفورینو بود، نیاز به امداد بشردوستانه سازمان‌دهی‌­شده، داوطلبان آموزش‌­دیده و خدمات درمانی برای مداوای سربازان جراحت دیده در هر دو سوی خط مقدم را دریافت. وی همچنین ضرورت همکاری بین‌­المللی برای دستیابی به این مهم را نیز تشخیص داد. ایجاد کمیته بین‌المللی صلیب سرخ و متعاقباً ایجاد جمعیت‌های ملی صلیب سرخ و هلال احمر، توسعه اقدامات بشردوستانه مرتبط و هماهنگ برای قربانیان جنگ، بر اساس قوانین بین‌المللی بشردوستانه را به‌همراه داشت.

در مقابل این پس‌­زمینه، جمعیت هلال احمر ایران دهه به دهه مستحکم­‌تر شده است، و در بسیاری از بلایای طبیعی و ساخته دست بشر خدمت­‌رسانی کرده است. امروز، ما افتخار داریم که شما را به عنوان یکی از اعضای قوی نهضت صلیب سرخ و هلال احمر، با توانمندی‌­های گسترده در حوزه‌­های امداد و نجات، سلامت و توانبخشی جسمی و سایر حوزه­‌ها می‌­بینیم.

 

ما در کمیته بین‌المللی صلیب سرخ برای شراکت دیرینه خود با جمعیت هلال احمر در ایران ارزش بسیاری قائل هستیم. یک نمونه ابتدایی از این همکاری در طول جنگ ایران و عراق در دهه 80 میلادی و پس از آن بود، هنگامی که ما بر بازگشت صدها اسیر جنگی نظارت داشتیم. با حمایت جمعیت هلال احمر ایران، تبادل میلیون‌ها پیام میان اسراء و خانواده‌های‌شان را تسهیل کردیم.

 

به عنوان یک نمونه نزدیک­تر، سال گذشته، همراه با جمعیت هلال احمر ایران و فدراسیون بین­‌المللی، به‌اتفاق روی برنامه اقتضایی نهضت برای مهاجران افغانستانی در ایران کار کردیم. در این چارچوب، تنها یکی از فعالیت‌هایی که توسط کمیته بین‌المللی صلیب سرخ حمایت و تامین مالی شد، تأمین دستگاه‌های حیاتی اکسیژن‌­ساز برای بیماران کووید-19 بود. اجرای برنامه واکسیناسیون کووید توسط جمعیت هلال احمر ایران  یکی دیگر از آنها بود که مهاجران افغانستانی و میزبانان آنها در چهار استان کشور از آن بهره‌­مند شدند.

 

ما بسیار علاقمند به توسعه مشارکت­مان با جمعیت هلال احمر ایران و تقویت بیش از پیش آن هستیم. چالش‌­ها و فرصت­های بشردوستانه بسیاری وجود دارند که می­‌توانیم در خصوص آنها با یکدیگر همکاری کنیم. پاسخ به نیازهای حمایتی و کمک‌رسانی مهاجرانِ بدون مدرک که همچنان از افغانستان به ایران می‌­رسند، یکی از آنهاست. این مهم بر سابقه و تجربه بلندمدت ایران در میزبانی و کمک به میلیون­‌ها مهاجر می­‌افزاید. گسترش و تعمیق تبادلات و گفتگوهای ما با کمیته ملی حقوق بشردوستانه جمهوری اسلامی ایران از موارد دیگر است. و اینکه چگونه می‌توانیم در خارج از مرزهای ایران همکاری مؤثر داشته باشیم نیز از جمله دیگر موارد است.

 

همانطور که همگی می دانیم، بسیاری از مخاصمات مسلحانه امروزی، اگر نگوییم پیامدهای جهانی دارند، از پیامدهای منطقه­‌ای برخوردارند، و هیچ­­کدام بیشتر از مخاصمه اوکراین اینگونه نیست. موج اثرات مخاصمات در یمن، سوریه و افغانستان نیز فراتر از مرزهای‌­شان، از جمله اینجا در ایران، احساس می‌شود.

 

ما درباره نگرانی­‌های مشترک بشردوستانه در این مناطق گفتگوی باز و بسیار سازنده‌­ای با مقامات ایرانی داریم که بسیار قدردان آن هستیم. ما نه تنها مشتاقیم که این گفتگوها ادامه یابد بلکه علاقمندیم تا بیش از پیش گسترش یابد. ما همچنین مشتاقیم تا فرصت‌های بیشتر مشارکت با جمعیت هلال احمر ایران در دیگر کشورهایی که این جمعیت در آنجا فعالیت عملیاتی دارد یا قصد داشتن آن را دارد بررسی کنیم.

اگر به آینده نگاه کنیم، تنها تا چند هفته دیگر نشست شورای نمایندگان جمعیت‌­های صلیب سرخ و هلال احمر در ژنو برگزار خواهد شد. یک موضوع اصلی در این نسشت این خواهد بود که چگونه می‌توانیم با هم، به‌عنوان یک نهضت، بهتر و بیشتر عمل کنیم تا تأثیر جمعی خود برای افراد نیازمند را افزایش دهیم. همگی باید نشان دهیم که از یک رویکرد مشارکتی و فراگیر سخن می‌­رانیم که در آن جمعیت­‌های ملی نقطه ثقل آن است.

 

ارزش افزوده و موفقیت نهضت بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر وابسته به آن است که چگونه بتوانیم از نقاط قوت مکمل خود استفاده کنیم: ما باید از رسالت، تخصص و ظرفیت­‌های مکمل خود بهترین استفاده را ببریم. معتقدم، اینجا در ایران، خانواده نهضت داشته­‌های بسیاری دارد که می‌­تواند به آنها افتخار کند. بیایید پایه‌های همکاری­‌مان را محکم­تر کنیم و بر آن بیافزاییم.

اجازه دهید تا سخنانم را با ابراز مجدد گرم‌ترین تبریکات خود، به تمامی کارکنان و داوطلبان جمعیت هلال احمر ایران، در این سالگرد مهم پایان دهم و برای این سازمان، آرزوی موفقیت در 100 سال آینده را داشته باشم!

 

متشکرم.

 

مروری بر سفر دو روزه آقای رابرت ماردینی به تهران را در ویدیو زیر مشاهده کنید: