دمشق/ ژنو (کمیتۀ بین‌المللی صلیب سرخ)- وخامت روزافزون شرایط اقتصادی، عوارض تحریم‌های گسترش یافته، بحران در حال تشدید بیماری کووید-19 و درگیری‌های ادامه‌دار در بخش‌هایی از سوریه در دهمین سالگرد آغاز مخاصمات در این کشور، میلیون‌ها سوری را به سوی فقیرتر شدن و گرسنگی می‌راند.

نیازهای بشردوستانه در سراسر این کشور در حال حاضر هم عظیم است و با سرعت در حال کنار زدن و اشباع کردن ظرفیت‌های موجود است. در این میان، شدیدترین بحران اقتصادی از زمان آغاز مخاصمات در سوریه اوضاع را وخیم‌تر نیز کرده است.

رییس نمایندگی کمیتۀ بین‌المللی صلیب سرخ در دمشق، فیلیپ اشپوئری، می‌گوید: «علاوه بر یک دهه جنگ و مخاصمۀ پایان‌ناپذیر و خشن، مردم سوریه در چند ماه اخیر دچار یک کابوس اقتصادی بوده‌اند. بر اساس یک تخمین محافظه‌کارانه، اکنون صدها هزار نفر از جمعیت آسیب‌پذیر سوریه به سوی فقر و گرسنگی رانده می‌شوند. ما در کمیتۀ بین‌المللی صلیب سرخ همراه با جمعیت هلال احمر سوریه کمک‌های خود را به مردم، از جمله به آسیب‌پذیرترین گروهها افزایش خواهیم داد.»

ماه‌ها آشفتگی اقتصادی در کشور همسایه، لبنان، و عوارض همه‌گیری ویروس کرونا در کنار تمهیدات اتخاذ شده برای جلوگیری از شیوع این ویروس باعث افزایش شدید قیمت‌ها و کاهش شدید ارزش لیره سوریه شده است. این اتفاقات منجر به زنجیره‌ای از آثار منفی مختلف بر کسب و کار و درآمد مردم شده‌اند. تقریبا 90% خانواده‌هایی که از طرف کمیتۀ بین‌المللی صلیب سرخ با ایشان تماس گرفته شد، از دست دادن شغل یا منابع مالی در ماه‌های اخیر را گزارش کرده و 70% آن‌ها نیز اظهار داشتند که هیچ پس اندازی برای گذر از این شرایط ندارند.

این بحران اقتصادی در شرایطی رخ می‌دهد که پیشینۀ نیازهای فراوان بشردوستانه در سراسر سوریه، از جمله در خطوط مقدم درگیری هر روز باعث خسارات جانی به غیرنظامیان می‌گردد.

ده‌ها هزار نفر بازداشت شده، مفقود هستند یا از سرنوشتشان خبری در دست نیست. خانواده‌ها از یکدیگر جدا افتاده‌اند. زنان و کودکان در اردوگاه‌های آوارگان گیر افتاده‌اند و شهرها، مدارس و بیمارستان‌ها ویران شده‌اند. مردم در نتیجۀ بارها آوارگی دسته‌جمعی و تلاش مداوم برای زنده ماندن خسته و درمانده شده‌اند.

امروز، بیشتر از هر زمان دیگری مردم در سراسر سوریه نیازمند کمک‌های بشردوستانۀ بی‌غرض هستند که بر اساس سنجش نیازهای میدانی تامین و به شکلی مستقل به دستشان برسد.

فابریزیو کاربونی، مدیر منطقۀ خاورمیانه و نزدیک کمیتۀ بین‌المللی صلیب سرخ در این باره گفت: «ما به سرعت نیازمند دسترسی مناسب و سیاسی‌نشده به تمام کسانی هستیم که درگیر مخاصمه هستند. عدم وجود این دسترسی هر روز به قیمت جان انسان‌ها تمام می‌شود. ادلب نمونه‌ای از این بحران ادامه دار و عمیق است. کمیتۀ بین‌المللی صلیب سرخ نیازمند اعطای دسترسی بیشتر برای افزایش فعالیت‌هایش در کنار سایر شرکای خود در نهضت بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر است. سوری‌ها نباید گروگان تعارضات سیاسی و تاخیر های مرگبار در راه ارائۀ کمک‌های نجات‌بخش باشند.»

مانند میلیون‌ها سوری در سایر مناطق این کشور، باور بر این است که 4 میلیون نفر در منطقۀ ادلب آواره شده‌اند و بر اساس گزارش‌ها بسیاری از این آوارگان در طی سالیان اخیر بارها و بارها آواره شده‌اند. در سوریه، تعداد آوارگان حداقل 6 میلیون نفر است. میلیون‌ها نفر دیگر نیز در کشورهای همسایه و خارج از سوریه آواره‌اند.

سرنوشت کسانی که بعد از آوارگی به سرزمین خود باز می‌گردند موجب نگرانی عظیم است. طی یک سال اخیر، حدود 500هزار نفر از آوارگان داخلی و خارجی به خانه‌های خود بازگشته‌اند. این افراد، شجاعانه خطرهای عظیم ناشی از زمین‌های آلوده به تسلیحات (منفجرنشده) و زیرساخت‌های ویران را به جان خریده‌اند تا زندگی و جامعۀ خود را از نو بسازند. به عنوان بخشی از پشتیبانی گسترده برای بازسازی پایدار تمام سوریه، این مردم باید مورد حمایت قرار گیرند.

سرنوشت کسانی که خانواده‌هایشان هنوز منتظر بازگشتشان هستند موضوع حیاتی دیگری در سوریۀ امروز است. برای ده‌ها هزار خانواده‌ای که بستگان مفقود دارند، بازسازی زندگی به طور خاصی سخت است. سوای غم و اندوه بی‌خبری از سرنوشت و مکان اعضای مفقود خانواده، این خانواده‌ها با نیازهای مضاعف اقتصادی، اداری، قانونی، روانشناختی، و روانی-اجتماعی حاصل از مفقود شدن اعضای خانواده‌شان روبرو هستند.

واکنشی قوی از سوی جامعۀ جهانی، طرفین درگیری، و گروه‌های بشردوستانه می‌تواند به نیازهای این خانواده‌ها از قبیل حق آگاهی از سرنوشت عزیزانشان پاسخ دهد.

در ماه‌های پیش رو، کمیتۀ بین‌المللی صلیب سرخ همراه با جمعیت هلال احمر سوریه و سایر شرکای نهضت بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر، عملیات بشردوستانۀ خود را در سوریه افزایش خواهد داد تا ضمن ادامۀ فعالیت‌های محوری نجات‌بخش خود، از گروه‌های آسیب‌پذیر در مقابل پس‌لرزهای بحران اقتصادی پشتیبانی کند.

فعالیت‌های محوری کمیتۀ بین‌المللی صلیب سرخ شامل انجام تعمیرات اضطراری زیرساخت‌های آبرسانی، توزیع خوراک و غذای گرم به صورت روزانه و پشتیبانی از خدمات درمانی جوامع و اردوگاه‌های آوارگان است.

جزئیات فعالیت‌های کمیتۀ بین‌المللی صلیب سرخ در سوریه در گزارش عملیاتی ماه ژوئن سال 2020 قابل دسترسی است.

جدیدترین فیلم‌ها و نتایج فعالیت‌های نظر سنجی اقتصادی کمیتۀ بین‌المللی صلیب سرخ در اتاق خبر این سازمان در دسترس است.

قابل توجه دبیران خبر:

1. در ماه می سال 2020 ( اردیبهشت 1399) واحد امنیت اقتصادی کمیتۀ بین‌المللی صلیب سرخ با 125 خانوادۀ سوری (با جمعیت 875 نفر) که پیش‌تر تحت حمایت این سازمان بودند دربارۀ عواقب اقتصادی بیماری کووید-19 مصاحبه و گفتگو انجام داد. بررسی قیمت‌ها در بازار نیز در ماه‌های مارس و آوریل همین سال (اسفند 1398 و فروردین 1399) انجام شد.

2. کمیتۀ بین‌المللی صلیب سرخ یک سازمان مستقل و بی‌طرف است که با هدف اطمینان یافتن از حفاظت بشردوستانه و کمک به قربانیان مخاصمات مسلحانه و سایر شرایط خشونت آمیز فعالیت می‌کند. این سازمان در شرایط اضطراری وارد عمل می‌شود و همزمان به ترویج احترام به حقوق بین‌المللی بشردوستانه و اجرای آن در قوانین ملی می‌پردازد.