بغداد/ ژنو (کمیتۀ بینالمللی صلیب سرخ)- رئیس کمیتۀ بینالمللی صلیب سرخ در طول سفر چهار روزۀ خود به شهرهای موصل، بغداد و اربیل در عراق گفت که بازسازی بافت اجتماعی عراق، عاملی کلیدی برای تضمین عبور از گذشتهای پر از خشونت برای مردم این کشور است.
رئیس کمیتۀ بینالمللی صلیب سرخ، آقای پیتر مائورر بر چالشهای بزرگی که جوامع محلی در جای جای کشور با آن مواجهند تأکید کرد، از جمله این حقیقت که 8/1 میلیون نفر با گذشت بیش از یک سال از پایان عملیات عمدۀ جنگی هنوز در داخل کشور آوارهاند و تقریباً یک نفر از هر سه نفر در داخل اردوگاه آوارگان زندگی میکند.
آقای مائورر گفت: «گرچه شدت خسارات وارده در عراق بهتآور است، ولی آنچه که کمتر دیده میشود زخمهایی اجتماعی است که بر عمق جان مردم این کشور نشسته است.»
وی افزود: «اگر قرار است عراق دوباره روی پای خود بایستد، جامعۀ آن باید به سوی مصالحه گام بردارد. در این راستا، باید از بازگشت داوطلبانه، ایمن و غیرتبعیضآمیز تمامی آوارگان عراقی که میخواهند به خانه و کاشانۀ خود بازگردند اطمینان حاصل کرد.»
آقای مائورر همچنین اشاره کرد که شرایط باید برای مردم عراق مناسب باشد تا بتوانند به خانۀ خود بازگردند، و بر نیازهای جدیِ مردم این کشور تأکید کرد.
وی گفت: «روند بازگشت نباید با عجله انجام شود، چرا که مردم به مسکن مناسب و خدمات پایه احتیاج دارند، از جمله به آب آشامیدنی و مراقبتهای درمانی، و نیز به فرصتهای معیشتی، امنیت و پاکسازی مهمات عمل نکرده.»
در رابطه با روند مهم مصالحه، آقای مائورر بر نیاز به وجود رویههای قضایی لازم و شرایط مناسب زندان برای تمامی زندانیان، بدون در نظر گرفتن مجازاتی که در انتظار آنهاست و کشوری که از آن آمدهاند، تأکید دوباره داشت.
وی همچنین توجه همگان را به نیاز اساسی برای تعیین سرنوشت افراد زیادی که هنوز مفقودند جلب کرد. این تعدادِ بالای مفقودان حاصل چندین دهه درگیریهای مختلف بوده و شمار آنها افزون بر صدها هزار نفر تخمین زده میشود.
وی افزود: «کسانی که عزیزان آنها مفقودند باید پاسخی را که لازم دارند دریافت کنند. در موصل با خانوادههایی برخورد کردم که در جستجوی پسر، پدر و یا شوهر خود بودند. آنان با من از مشکلات عاطفی روزمره به دلیل ندانستن آنچه که بر سر عزیزانشان آمده سخن گفتند. جامعۀ عراق و مقامات این کشور باید مستقیماً به این مشکلات عاطفی رسیدگی نمایند.»
با وجود تخریب گستردهای که آثار آن هنوز هم در موصل دیده میشود، نشانههای امیدبخشی از بازگشت شهر به زندگی عادی دیده میشود. آقای مائورر گفت: «مردم در حال تمیز کردن خانههای خود از آوار هستند و حتی مغازهها در بخش غربی شهر که بیشترین خسارت را دیده در حال بازگشایی میباشند. این خود گواهی است بر میزان تابآوری مردم عراق.»
در طول سفر خود به عراق که از اول تا چهارم فوریه (12 تا 15 بهمن) به طول انجامید، آقای مائورر با نخست وزیر این کشور عادل عبدالمهدی، ریاست جمهور بَرهَم صالح، معاون نخست وزیر فؤاد حسین، و رئیس پارلمان محمد الحَلبوسی هم دیدار داشت، و بر تعهد کمیتۀ بینالمللی صلیب سرخ و شرکای کاری این سازمان در جمعیت هلال احمر عراق برای ادامه کمکرسانی به مردم عراق در طول فاز بازسازی فعلی که پس از چندین دوره از خشونت و بیثباتی رخ میدهد، تأکید ورزید.
در 2018، کمیتۀ بینالمللی صلیب سرخ توانست در عراق کارهای زیر را انجام دهد:
– با تعمیر 47 سیستم آبرسانی به بیش از 5/2 میلیون نفر کمک کرد تا دسترسی بهتری به آب سالم داشته باشند.
– برای 340هزار نفر بستههای غذایی ، برای 275هزار نفر اقلام خانگی ضروری، و برای 120هزار نفر کمکهای نقدی فراهم نمود.
– در بیش از 300هزار مشاوره پزشکی در 17 مرکز مراقبتهای درمانی و 2 بیمارستان که تحت حمایت کمیتۀ بینالمللی صلیب سرخ هستند مشارکت کرد.
– به روشن شدن سرنوشت بیش از 1،050 فرد مفقود کمک کرد و 5،250 درخواست جستجوی جدید را برای مفقودان ثبت کرد.
– در مرکز توانبخشی جسمی کمیتۀ بینالمللی صلیب سرخ در اربیل و 15 مرکز تحت حمایت خود به بیش از 39،400 فرد معلول خدمات توانبخشی جسمی ارائه داد.
– از بیش از 54هزار زندانی در 91 زندان بازدید کرده و به آنان کمک کرد تا از طریق 28،420 پیام کتبی یا شفاهی ارتباط خود را با خانواده برقرار یا حفظ نمایند.
Comments