اطلاعیه خبری
6 مارس 2025 (16 اسفند 1403)
ژنو، 6 مارس 2025 – کمیته بینالمللی صلیب سرخ (ICRC) عمیقاً از خروج بیسابقه لیتوانی از معاهده منع استفاده از مهمات خوشهای که امروز اجرایی میشود ابراز تاسف میکند. این تصمیم حمایتهای حیاتی را برای غیرنظامیان تضعیف میکند و خطرات ناشی از این سلاحها را که آسیبهای غیرقابل قبولی به همراه دارند تشدید میکند.
مهمات خوشهای، مواد منفجره کوچکی را بر روی مناطق وسیعی پراکنده میکنند، که بسیاری از آنها در اثر برخورد منفجر نشده و محیط را با مهمات منفجر نشده مرگبار آلوده میکنند. این مسئله بازگشت ایمن خانوادههای آواره، دسترسی به خدمات و توانایی تعمیر یا بازسازی زیرساختها را به خطر میاندازد.
«مهمات خوشهای اثرات گستردهای دارند. استفاده از آنها در مناطق شهری نگرانیهای بشردوستانه خاصی را ایجاد میکند.» کوردولا دروگ، مدیر ارشد حقوقی کمیته بینالمللی صلیب سرخ با بیان این مطلب افزود که «مدتها پس از استفاده از آنها، این مهمات همچنان رنج را، بهویژه بر کودکان، تحمیل میکنند و مانع بازسازی جوامع میشوند.»
برای پایان دادن به درد و رنج ناشی از این سلاحهای وحشتناک، 124 کشور معاهده مربوط به منع کاربرد مهمات خوشهای را امضا کردهاند و بیش از 110 کشور امروز به آن پایبند هستند. این معاهده که در سال 2008 به تصویب رسید، استفاده، ذخیره سازی، تولید و انتقال مهمات خوشهای را ممنوع میکند. این معاهده مهم بشردوستانه به نجات جان افراد بیشماری کمک کرده است. کشورهای طرف معاهده بیش از یک میلیون مهمات خوشهای انباشته شده را منهدم کردهاند و مناطق وسیعی از زمین را پاکسازی کردهاند که میتوان آنها را با خیال راحت به جوامع برای استفاده مولد بازگرداند.
خروج لیتوانی بیسابقه است، زیرا هیچ کشوری تا کنون علناً از معاهده بشردوستانه جهانی خارج نشده است. کمیته بینالمللی صلیب سرخ عمیقاً متأسف است که لیتوانی به درخواست کشورهای عضو در سپتامبر 2024 که از آن خواستهاند در تصمیم خود تجدید نظر کند، توجه نکرده است.
کودکان معمولا به سمت بقایای بمبهای خوشهای منفجر نشده که شبیه اسباببازی هستند، جلب میشوند و این باعث میشود آنها به طور خاص آسیبپذیر باشند. بر اساس آخرین گزارش پایش بمبهای خوشهای، نزدیک به نیمی از کل تلفات ناشی از بقایای بمبهای خوشهای در سال 2023 کودکان بودند. پاکسازی این مهمات یک فرآیند پیچیده و خطرناک است که اغلب چندین دهه طول میکشد. بوسنی و هرزگوین به تازگی اعلام کرده است که تقریبا 30 سال پس از پایان جنگ، خود را از بمبهای خوشهای آزاد کرده است.
کمیته بینالمللی صلیب سرخ نگران است که عقبنشینی از محدودیتهای توافق شده بینالمللی در مورد سلاحهایی که آسیب غیرقابل قبولی را به بهانه امنیت ملی ایجاد میکنند، باعث تضعیف حقوق بینالمللی بشردوستانه شود. وضعیت امنیتی دائماً در حال تغییر است، اما هزینههای هولناک انسانی ناشی از استفاده از بمبهای خوشهای، مینهای ضد نفر و سایر سلاحهای وحشتناک بدون تغییر باقی میماند.
دروگه گفت: «خروج از هرگونه معاهده بشردوستانه، حمایتهای بشردوستانه نجات بخش در جنگ را از بین میبرد و به ساختار حقوق بینالمللی بشردوستانه آسیب میزند». کمیته بینالمللی صلیب سرخ از همه دولتها میخواهد که چارچوبهایی را که از غیرنظامیان در جنگ محافظت میکنند، تقویت کنند، نه اینکه آنها را تضعیف کنند.
درباره کمیته بینالمللی صلیب سرخ
کمیته بینالمللی صلیب سرخ (ICRC) سازمانی بیطرف، بیغرض و مستقل است که رسالت منحصراً بشردوستانه آن از کنوانسیون ژنو 1949 سرچشمه میگیرد. این سازمان به افراد متأثر از مخاصمات مسلحانه و دیگر خشونتها در سراسر جهان کمک میکند و هر کاری که در توان دارد، اغلب به همراه شرکای صلیب سرخ و هلال احمر خود، برای حمایت از جان و کرامت آنها و تسکین درد و رنج آنها انجام میدهد.
Comments