ایده‌­ها و اقداماتی که به ایجاد بزرگ­ترین جنبش بشردوستانه جهان منتهی شد هنوز به‌­شکل حیرت‌­انگیزی مدرن و مناسب شرایطند. تصاویری که در این مطلب ارائه شده ادای احترامی است به میلیون‌­ها نفری که امروزه هنوز در تلاشند که ایده‌­های مردی را به اجرا بگذارند که 160 سال پیش رودرروی دهشت‌­های جنگ ایستاد.

مقاله، 16 فوریه 2023

در روز 24 ژوئن 1859، هانری دونان، بنیان­‌گذار آینده کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ (ICRC)، دچار بزرگ­ترین شوک زندگی خود شد. وقتی به سولفرینو، شهری در شمال ایتالیا، رسید دید ارتش‌­های فرانسه و اتریش تازه یکی از خونین‌­ترین نبردهای خاک اروپا پس از نبرد واترلو را به پایان برده‌­اند. در خندق‌­ها، مزارع و دره­‌های اطراف شهر، 40 هزار سرباز زخمی یا کشته‌­شده به حال خود رها شده بودند.

دونان از آنچه می‌­دید برآشفت. کاری که در ادامه کرد تغییر بزرگی در مسیر بشردوستی ایجاد می‌­کرد. امروز پس از گذشت 160 سال همچنان ایده­‌های او به همان عظمت باقی است و ابزار کار میلیون­‌ها زن و مرد در سراسر جهان برای پیش‌گیری و کاهش آلام بشر است.

هر ساله در پایان ماه ژوئن، پرسنل و داوطلبان صلیب سرخ و هلال احمر از سراسر جهان در زمین نبرد سولفرینو، شهر کوچکی در شمال ایتالیا، گرد هم می‌آیند؛ جایی که همه‌چیز از آنجا شروع شد. مارکو کوکیچ/کمیته بین‌المللی صلیب سرخ

 

این جمع چیزی را پاس می‌­دارد که باعث می‌­شود حس کنند اعضای یک خانواده‌­اند: درکی مشترک از بشردوستی و اراده برای کاهش آلام. در این صف 9 کیلومتری که با مشعل روشن شده، این افراد پا جای پای کسانی می‌­گذارند که سربازان مجروح را از میدان نبرد به نخستین پایگاه پزشکی در روستای نزدیک کاستیلیون بردند. این نبرد در 24 ژوئن 1859 به وقوع پیوست. اکنون و بیش از 160 سال بعد هم این انگیزه بشردوستانه در قلب میلیو‌‌ن‌ها نفر زنده است.

دونان کارآفرینی اهل ژنو بود و برای اهدافی صرفاً تجاری به سولفرینو رفته بود. اما او در مواجهه با دهشت‌­های میدان نبرد با کمک اهالی بومی به سازماندهی کمک‌های اولیه برای مجروحان پرداخت. زخم‌­ها را پانسمان کرد، به سربازان تشنه آب داد، از جیب خود هزینه ملحفه و غذا را پرداخت کرد و حرف­‌های آخر افراد در حال احتضار را ثبت کرد تا برای خانواده‌­هایشان ارسال شود. او همچنین از نیروهای پیروز فرانسوی خواست جراحان اتریشی که به اسارت گرفته بودند آزاد کنند تا این جراحان بتوانند به مداوای سربازان مجروح هر دو طرف بپردازند. این روحیه بشردوستانه متداول نبود: در آن زمان ارتش‌­ها در سلسه مراتب خود بیشتر از جراح، دامپزشک داشتند. ارزش یک اسب بیش از ارزش یک سرباز بود و پزشکان یک ارتش به اندازه سایرین هدف نظامی محسوب می‌­شدند.

زندانیانی که در طول جنگ جهانی دوم در آلمان به اسارت گرفته شده‌اند در برابر کامیونی پر از بسته‌های ارسالی صلیب سرخ ایستاده‌اند (1942). کمیته بین‌المللی صلیب سرخ

پوشاک، غذا، تنباکو، عینک و دارو همواره برای زندانیان از اقلام باارزش بوده است. با شروع جنگ جهانی اول، کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ با حمایت جمعیت‌های ملی صلیب سرخ و هلال احمر این اقلام را بسته‌­بندی کرده و میلیون‌­ها مرسوله را به اردوگاه‌های اسرای همه طرف‌ها رساند. اما برای اسرای جنگی، اطلاع‌­رسانی به خانواده‌‌ها در این باره که آنها هنوز زنده‌­اند و خبردادن به خانواده در طول دوران اسارت بیش از هر چیزی اهمیت دارد. کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ مبادله عظیم نامه‌های اسرا را از 1870 (جنگ فرانسه و پروس) ساماندهی کرد.

دونان، زمانی که به زادگاهش ژنو برگشت، دست­‌به‌­کار نوشتن «خاطرات سولفرینو» شد که در سال 1862 منتشر شد. او در کتابش دو ایده مهم را مطرح کرد:

  • در مواقع صلح کمیته‌­های امدادی باید برای آموزش داوطلبان تشکیل شود تا بتوانند در زمان جنگ به مداوای مجروحان بپردازند. این کمیته‌­ها به‌­سرعت تبدیل به اولین جمعیت‌­های ملی صلیب سرخ شدند.
  • توافقنامه‌­ای بین‌­المللی باید این کمیته‌­ها را به رسمیت شناخته و در میدان نبرد تحت‌­الحفظ قرار دهد. کنوانسیون اصلی ژنو که در 1864 به تصویب رسید این ایده‌­ها را به واقعیت بدل کرد و بنیان حقوق بین‌­المللی بشردوستانه امروزی را بنا نهاد.

امروز، با گذشت 160 سال، نهضت بین‌­المللی صلیب سرخ و هلال احمر 192 جمعیت ملی را گرد هم آورده که همگی حول محور میل به کاهش آلام بشری و کمک‌رسانی به آسیب‌­پذیرترین افراد در هر کجا که باشند متحد شده­‌اند. بی‌­غرضی ما را قادرمان می‌­سازد از خطوط مقدم نبردها عبور کنیم. علاوه بر این، نظرات سیاسی، طبقه اجتماعی، ملیت، جنسیت، عقاید فرد و نظایر آن هرگز تعیین‌­کننده این که چه کسی کمک دریافت کند نیست. تنها یک چیز اهمیت دارد: چه کسی نیازمند کمک است؟ اقدام بشردوستانه ما بر اصول بنیادین معروف نهضت استوار است.

 

هواپیماهای چارترشده توسط کمیته بین‌المللی صلیب سرخ در امتداد ساحل بنین به سوی نیجریه می‌روند. در سپتامبر 1968، کمیته بین‌المللی صلیب سرخ موفق شد حمل‌ونقل هوایی به بیافرا، استان جدایی‌طلب نیجریه، را راه‌اندازی کند که در آن میلیون‌ها نفر در اثر مخاصمه‌ای خشن با سوءتغذیه حاد مواجه شده بودند. مارسل چودین/کمیته بین‌المللی صلیب سرخ

عملیات نیجریه-بیافرا یکی از بزرگ­ترین عملیات­‌هایی بود که کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ از سال 1945 به بعد انجام داده بود. این عملیات سازمان را وادار کرد فعالیت‌های خود را حرفه‌­ای کرده، فرایند تصمیم‌گیری خود را ساده کند و اهداف بزرگ­تری برای خود در نظر بگیرد. اما کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ پس از آنکه یکی از هواپیماهایش را ساقط کردند مجبور شد این حمل‌­ونقل هوایی را پایان دهد. کمی بعد از پایان این عملیات، تنی چند از نمایندگان کمیته بین­‌المللی صلیب سرخ که با موضع بی­‌غرض سازمان در این مخاصمه مخالف بودند، پزشکان بدون مرز را بنا نهادند که فصلی نو در تاریخ مدرن بشردوستی را آغاز کرد.

ما از ایدئال­‌های حقوق بین­‌المللی بشردوستانه دفاع می‌­کنیم و به کاری که در سولفرینو آغاز شد ادامه می‌­دهیم تا:

  • افرادی که به­‌واسطه مخاصمه مسلحانه از عزیزان خود جداشده‌­اند بتوانند دوباره با آنها ارتباط برقرار کنند
  • با غیرنظامیان در مخاصمات مسلحانه به­‌مثابه اهداف نظامی برخورد نشود
  • با اسرای جنگی و سایر بازداشت­‌شدگان برخوردی انسانی صورت گیرد
  • افرادی که قطع عضو شده‌­اند بتوانند ارتز یا پروتز دریافت کنند
  • دولت­‌ها از تولید تسلیحاتی که قادر به تمایز بین غیرنظامیان و سربازان نیستند دست بردارند
  • افرادی که از اثرات خشونت مسلحانه رنج می‌­برند بتوانند با کرامت زندگی کنند
  • و بسیاری موارد دیگر.

وقتی هانری دونان و چهار شهروند دیگر اهل ژنو روز هفدهم فوریه 1863 برای تأسیس کمیته بین­‌المللی صلیب سرخ گرد هم آمدند، تصور می­‌کردند یک روز این سازمان در محل‌­هایی چنان متفاوت مانند یمن و سومالی، مالی و کلمبیا، و اوکراین سوریه فعالیت کند؟ می­‌دانستند میلیون‌­ها زن و مرد شاغل در یک نهضت قدرتمند 160 سال بعد هنوز اصول آنها را جامه عمل می‌­پوشانند؟ ما در عصر خود هیچ از سولفرینوهای امروزی یا چالش­‌های وحشتناکی که باید با آنها روبه­‌رو شویم کم نداریم. گرچه رنج انسان تفاوتی نکرده، عملیات بشردوستانه ما تحت فشارهایی به گسترده زمین نظیر تغییر اقلیم، نفرت‌­پراکنی، ناامنی غذایی، استفاده از مزدوران و ابداع فزاینده فناوری­‌های مرگبار بسیار پیچیده­تر شده است.

میریانا اسپولیاریک، رئیس کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ، در نوامبر سال 2022 عنوان کرد: «ما کار خود را جهت ترویج حقوق بین‌­المللی بشردوستانه، کمک به دولت‌­ها در انجام تعهداتشان برای پیشگیری از تخلفات و حفاظت از قربانیان غیرنظامی و نظامی مخاصمات مسلحانه هنگام بروز این مخاصمات انجام می­‌دهیم.» اما اسپولیاریک از دولت‌­ها خواست صلح را حفظ کنند چرا که به گفته او «اگر در امتداد گسل­‌هایی که امروز می‌­بینیم جنگ درگیرد پیامدها و عواقب بشردوستانه آن بسیار غافلگیرکننده خواهد بود و از حقوق بین‌­المللی بشردوستانه، کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ و کل نهضت بشردوستانه جهان کاری برنمی­‌آید که آنرا تحمل‌­پذیرتر کند.»

در سال 2014، اعضای کمیته بین‌المللی صلیب سرخ در آیاکوچو، پرو، به یاد قربانیان خشونتی که در دهه‌های 1980 و 1990 آیاکوچو را تحت تاثیر قرار داد در کنار خانواده‌های گمشدگان در یک راهپیمایی شرکت کردند. نادیا شیرا کوهن/کمیته بین‌المللی صلیب سرخ

 

بستگان بیش از 21 هزار نفر که در طول خشونتی که در دهه‌های 1980 و 1990 پرو را درنوردید مفقود شده بودند همچنان به دنبال عزیزان خود می­‌گردند. در سراسر جهان، خانواده‌های گمشدگان ممکن است به ادارات و نهادهای دولتی رفته و در زندان­‌ها، میدان‌های نبرد، بیمارستان­‌ها و سردخانه‌ها به جستجو بپردازند. این‌ها اجساد مردگان را در جستجوی ردی آشنا یا متعلقات شخصی در میان بقایای انسانی بازیابی‌­شده به‌­دقت بررسی می‌­کنند. بسیاری از این افراد جستجو را تا یافتن پاسخ ادامه می‌­دهند. لغو جستجو تا قبل از آن مانند رهاکردن ابدی یک گمشده است.

 

جراحان کمیته بین‌المللی صلیب سرخ در سودان جنوبی از آغاز سال 2023 به‌علت از درگیری‌های مجدد در سراسر کشور شاهد هجوم بیماران مجروح تسلیحاتی بوده‌اند. این جراحان از زمان شکل‌گیری این کشور در ژوئیه 2011 به بیش از 10 هزار غیرنظامی و جنگجوی مجروح خدمات مراقبتی ارائه کرده‌اند. تام استودارت/گتی ایمجز/کمیته بین‌المللی صلیب سرخ

 

اما مصائب جمعیت در این منطقه چیز تازه­‌ای نیست و به سال 1983 برمی­‌گردد که جنگ درگرفت. کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ برای پاسخ به نیازها در طول دو دهه به اداره بیمارستان لوکیچوگیو در شمال کنیا پرداخت که زمانی با حداکثر ظرفیت 700 تخت­خواب بزرگ­ترین ساختمان پزشکی میدانی جهان بود. این بیمارستان به مداوای هزاران بیمار سودانی پرداخت که حدود 95 درصدشان با پرواز به بیمارستان رسیدند. کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ در ماه مه 2006 این ساختمان را به مقامات کنیایی تحویل داد. پرسنل پزشکی آنجا ظرف 19 سال از حدود 38 هزار بیمار مراقبت کرده و بیش از 60 هزار عمل جراحی انجام داده بودند. این اقدام کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ به احتمال زیاد بزرگ­ترین و طولانی­‌مدت‌­ترین تخلیه هوایی غیرنظامی و فرامرزی سانحه‌­دیدگان در تاریخ است.

 

در سال 1996، با کمک کمیته بین‌المللی صلیب سرخ در اوسییِک، شهری بین مواضع طرفین جنگ، افرادی که به‌واسطه درگیری‌های بین نیروهای کروات و صرب از خانواده‌های خود جدا شده بودند به میهنشان بازگردانده شدند. تیم پیج/کمیته بین‌المللی صلیب سرخ

 

فروپاشی یوگسلاوی در اوایل دهه 1990 باعث درگیری­‌های نژادی تلخی میان گروه­‌های جمعیتی پراکنده در بوسنی و هرزگوین، صربستان، کرواسی، و چند سال بعد کوزوو شد. نقض گسترده قواعد اساسی جنگ به این معنا بود که جمعیت غیرنظامی همه طرف‌­ها در قلب اروپا بهایی سنگین می‌­پرداخت. تا سال‌­ها جامعه جهانی نتوانست جلو اخراج و ناپدیدسازی اجباری، برخورد بی‌­رحمانه و سایر جنایات فاحش را بگیرد. این دوره برای مردم و نیز سازمان‌­های بشردوستی که تاثیری محدود در فضایی چنین دوقطبی داشتند دوران پرچالشی بود.

 

کمیته بین‌المللی صلیب سرخ بین سوریه و جولان اشغالی گذرگاه‌های امنی را ساماندهی می‌کند که در مناسبت‌های خاص برای افرادی که به‌واسطه خط مرزی از خانواده جداشده‌اند امکان ملاقات با یکدیگر را فراهم می‌کند. در سال 2011، دو خواهر طی یک مراسم عروسی برای اولین بار از سال 1967 با هم دیدار می‌کنند. آندرئا و ماگدا/کمیته بین‌المللی صلیب سرخ

 

ایفای نقش در مقام یک واسطه بی‌غرضی غیرنظامیان را قادر می­‌سازد از خطوط مقدم عبور کرده یا کالاهایی که برای ادامه بقای نیاز دارند از سوی دیگر خطوط مقدم تامین شود. این نقش به تبادل زندانیان، تخلیه غیرنظامی تحت محاصره، و خبررسانی به بستگان جداشده کمک می‌کند. در طول تاریخ کمیته بین­‌المللی صلیب سرخ از ما خواسته از یک طرف جانب‌داری کنیم. ولی تنها طرفی که می‌گیریم طرف بشردوستی است. برعکس، جهانی که روزبه‌­روز دوقطبی‌­تر می‌­شود رویکرد ما را ضروری‌­تر از پیش می‌­سازد.

 

اعضای نیروهای مسلح جمهوری دموکراتیک کنگو که در سود کیوو فعالیت دارند با قواعد اساسی اصول حفاظت از جمعیت غیرنظامی و هدایت درگیری‌ها آشنا می‌شوند (2010). دیدیه روول/کمیته بین‌المللی صلیب سرخ

 

کسانی احتمال دارد به کشتن دیگران اقدام کنند یا کشته شوند که سلاح حمل ­می­‌کنند. همین دسته افراد هستند که می‌­توانند اقدامات بشردوستانه را تسهیل کرده یا به تعویق ‌بی‌اندازند. کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ از زمان شروع حضورش در میادین نبرد به‌عنوان بخشی از مأموریت خود برای حفاظت از و کمک به افراد آسیب‌­دیده از جنگ و سایر اشکال خشونت به ادامه گفت‌­وگو با حاملان سلاح دولتی و غیردولتی پرداخته است. بازنگه‌­داشتن کانال‌های ارتباطی به ما کمک می‌کند بی‌غرضی خود را تشریح کنیم، از میان خطوط مقدم به مردم نیازمند دسترسی پیدا کرده، و برای پرسنل خود تضمین­‌های امنیتی اخذ کنیم. این امر یکی از ویژگی‌های کار ما به‌عنوان یک کنشگر بشردوست بی‌­طرف و بی‌غرض است.

 

کمیته بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر سوریه نیازهای مردمی را ارزیابی می‌کنند که پس از فرار از درگیری در منطقه حلب سوریه در پناهگاه‌های جمعی گرد آمده‌اند (2016). کمیته بین‌المللی صلیب سرخ

 

تخمین می‌­زنند که 90 درصد جمعیت زیر خط فقر زندگی می‌­کنند و بیش از 14 میلیون نفر از 18 میلیون نفر همچنان نیازمند کمک­رسانی بشردوستانه‌­اند. ویرانی گسترده و زوال تدریجی زیرساخت‌های حیاتی آب، برق و بهداشت کم­‌کم از ظرفیت تاب‌­آوری جمعیت فراتر می‌­رود. مخاصمه در سوریه از سال 2011 آغاز شد. بهار عربی در کشورهایی چون سوریه، یمن و لیبی موجی از مخاصمات و نیازهای بشردوستانه به راه انداخت.

 

زینایدا و واسیلی، هر دو هفتادوپنج‌ساله، تمام عمر خود را در اسویاتوهیرسک، استان دونتسک، زندگی کرده‌اند. آنها در دبیرستان با هم آشنا شده و 52 سال است با هم ازدواج کرده‌اند. این دو با وجود مخاصمه مسلحانه بین‌المللی پرتلاطم بین روسیه و اوکراین و مختل‌شدن خدمات ضروری مانند آب لوله‌کشی، برق و گرمایش مرکزی می‌خواهند در زادگاهشان بمانند (2023). آلیونا سیننکو/کمیته بین‌المللی صلیب سرخ

 

ذیل حقوق بین‌المللی بشردوستانه، زیرساخت‌های ضروری برای بقای جمعیت غیرنظامی تحت حفاظت است. از زمان آغاز مخاصمه در شرق اوکراین در سال 2014، کمیته بین­‌المللی صلیب سرخ به‌­طور منظم از مقامات محلی همه طرف‌­ها حمایت کرده تا اطمینان حاصل شود که ایستگاه‌های برق و آب به فعالیت خود ادامه می‌­دهند.