ژنو (کمیته بین‌المللی صلیب سرخ) – به دنبال شوک‌هایی در سیستم‌های غذایی، انرژی و مالی، صدها میلیون نفر در ماه‌های آتی با افزایش فقر شدید، نابرابری و ناامنی غذایی، به‌ویژه در بخش‌هایی از آفریقا و خاورمیانه، در معرض خطر گرسنگی شدید قرار دارند.

خبرنامه 12 جولای 2022 (21 تیر 1401)

مخاصمه در اوکراین در افزایش شدید قیمت سوخت، کود و مواد غذایی، کاهش بودجه خانوارها و مجبور کردن خانواده ها به انتخاب‌های غیرممکن نقش داشته است. علیرغم درخواست‌های مکرر کنشگران بشردوست، هنوز راه‌حل گسترده‌ای وجود ندارد که فشار درگیری در اوکراین را بر جمعیت‌هایی که شدیداً به صادرات غلات از روسیه و اوکراین وابسته هستند کاهش دهد. رابرت ماردینی، مدیرکل کمیته بین‌المللی صلیب سرخ (ICRC) می‌گوید: « ما به ویژه در بخش‌هایی از آفریقا و خاورمیانه با وضعیت فوری و به سرعت رو به وخامت امنیت غذایی جهانی، روبرو هستیم. مخاصمه مسلحانه، بی‌ثباتی سیاسی، شوک‌های اقلیمی و تأثیرات ثانویه همه‌گیری کووید-19، ظرفیت‌های مقاومت در برابر شوک‌ها و بازیابی از آن را تضعیف کرده است. پیامدهای سلسله وار مخاصمه مسلحانه در اوکراین وضعیت بحرانی را بدتر کرده است».

وضعیت اضطراری است و فرصت باقی مانده برای اقدام رو به پایان است. بدون تلاش‌های هماهنگ و مشترک، خطر تبدیل شدن به یک بحران انسانی برگشت‌ناپذیر با هزینه‌های انسانی غیرقابل تصور، وجود دارد.

این مسئله هیچ کجا بیشتر از کشورهایی که در حال حاضر با بحران‌های انسانی مواجه هستند و در اثر دهه‌ها جنگ یا بی‌ثباتی از هم پاشیده شده‌اند، احساس نمی‌شود – از جمله کشورهایی که کمیته بین‌المللی صلیب سرخ برخی از بزرگترین عملیات‌های خود را در آنها دارد، سوریه، یمن، مالی، اتیوپی، سومالی و افغانستان هستند.

متأسفانه، می‌توان انتظار داشت که در هفته‌های آینده تصاویر بیشتری از کودکان کم‌خوراک ببینیم، زیرا کودکان به طور نامتناسبی تحت تأثیر بحران‌های غذایی قرار می‌گیرند. به عنوان مثال، در سومالی، تعداد کودکان زیر پنج سال مبتلا به سوء تغذیه حاد با عوارض پزشکی در مراکز تثبیت کمیته بین‌المللی صلیب سرخ تقریباً 50% در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته افزایش یافته است. افزایش قیمت مواد غذایی بسیاری از خانواده‌ها را وادار می‌کند تا فرزندان خود را از مدرسه خارج کنند زیرا دیگر توانایی پرداخت هزینه‌ها را ندارند.

قیمت غلات در آفریقا به دلیل رکود در صادرات از اوکراین افزایش یافته است و تأثیر مخاصمه و تغییرات آب و هوایی را تشدید کرده است. روسیه و اوکراین روی هم 25% از تولید گندم و غلات جهان را تشکیل می‌دهند، در حالی که حدود 85% از ذخایر گندم آفریقا وارداتی است. به عنوان مثال، سومالی بیش از 90% گندم خود را از روسیه و اوکراین تامین می‌کند.

افزایش قیمت‌های جهانی تأثیر نامتناسبی بر آسیب‌پذیرترین افراد در برابر شوک‌ها دارد، به‌ویژه کشاورزان معیشتی و مردم مناطق متاثر از درگیری، که حمایت اجتماعی در آنها ضعیف است. همین جوامع امسال شاهد تلف شدن میلیون‌ها راس دام در اثر خشکسالی بوده‌اند. در یمن، پس از سال‌ها جنگ داخلی، بیش از 50% از جمعیت – بیش از 16 میلیون نفر – به شدت در ناامنی غذایی قرار دارند.

ناامنی غذایی یک چالش پیچیده است، اما گام‌های معناداری وجود دارد که می‌توان برداشت. کمیته بین‌المللی صلیب سرخ سه فراخوان اصلی برای اقدام دارد:

  • اولاً، در درگیری، طرف‌های درگیر مسئولیت اصلی حصول اطمینان از برآورده شدن نیازهای اساسی غیرنظامیان در مناطق تحت کنترل خود را دارند. آنها باید از محصولات زراعی، دام، سازه‌های آبی و تأسیسات بهداشتی که برای بقای جمعیت ضروری هستند محافظت کنند. این شامل تسهیل دسترسی سریع و بدون مانع به کمک‌های بشردوستانه است.
  • دوم، بودجه برای رسیدگی به بحران غذا باید فورا افزایش یابد تا جان انسان‌ها نجات یابد. با این حال، اقدام طولانی مدت برای مدیریت ریسک‌ها و تقویت انعطاف‌پذیری نیز برای آماده شدن برای بحران بعدی حیاتی است. ما باید اطمینان حاصل کنیم که کمک‌ها به کسانی که تحت تأثیر درگیری قرار گرفته‌اند می‌رسد و از شیوه‌های دامداری و کشاورزی اقلیم هوشمند حمایت می‌کنیم.
  • سوم، پاسخگویی به مقیاس نیازها در فراخوان‌های کوتاه، میان‌مدت و بلندمدت برای استفاده از ظرفیت‌های همه کنشگران، از جمله آژانس‌های توسعه بشردوستانه، مؤسسات مالی، و مقامات محلی و منطقه‌ای.

به کانال تلگرام دفتر نمایندگی کمیته بین‌المللی صلیب سرخ در تهران بپیوندید


سخاوت اهداکنندگان و شرکای کمیته بین‌المللی صلیب سرخ در مورد اوکراین بسیار مورد استقبال قرار گرفته است. نگران کننده است که ما شاهد کاهش کلی منابع مالی برای پوشش بودجه جهانی خود هستیم. بخش‌های مهم کار ما در سرتاسر جهان در حال حاضر به شدت با کمبود بودجه مواجه هستند و توانایی ما را برای کمک به کسانی که از اثرات مخاصمه و خشونت رنج می‌برند، از جمله برنامه‌های کمک غذایی را به مخاطره می‌اندازد.

به دولت‌ها یادآوری می‌کنیم که تحریم‌های اعمال‌شده در چارچوب مخاصمه می‌تواند تأثیر منفی بر توانایی کنشگران بشردوست برای فعالیت داشته باشد. ما از دولت‌ها می‌خواهیم که در طراحی و اجرای چنین تحریم‌هایی، اقدامات مؤثر انسانی را تضمین کنند.

آقای ماردینی گفت: « ما با شرکای خود از نهضت صلیب سرخ و هلال احمر برای پاسخگویی به این موارد اضطراری متعهد باقی می‌مانیم، اما نهادهای بشردوستانه به تنهایی قادر به رسیدگی به آنها نیستند. ما – جامعه جهانی – باید به طور جمعی تلاش‌های خود را از طریق اقدام مناسب مضاعف کنیم. مسئولیت بر عهده همه ماست. رنج بیش از حد و زندگی‌های بسیار زیادی در خطر است.»

حقایقی درباره بحران غذایی که کمیته بین‌المللی صلیب سرخ را نگران کرده است:

  • بر اساس گزارش فائو، حدود 346 میلیون نفر در آفریقا با ناامنی شدید غذایی روبرو هستند. این اعداد سرسام آور هستند، به این معنی که یک چهارم جمعیت این قاره غذای کافی ندارند.
  • نزدیک به 10 میلیون نفر در سودان و 7 میلیون نفر در سودان جنوبی به شدت  در ناامنی غذایی هستند.

  • حتی قبل از تشدید مخاصمه مسلحانه در اوکراین، 90% از جمعیت سوریه در فقر زندگی می‌کردند، دو سوم آنها به کمک‌های بشردوستانه وابسته بودند و 55% از آنها در ناامنی غذایی بودند.
  • کشورهای ساحل شاهد یکی از شدیدترین خشکسالی‌ها در دهه‌های اخیر هستند. نیجر و موریتانی 40% کمتر از میانگین پنج ساله مواد غذایی تولید کرده‌اند.
  • در افغانستان، قیمت آرد گندم نسبت به یک سال قبل 68% افزایش یافته است، در حالی که روغن پخت و پز 55% افزایش یافته است. کود دی آمونیوم فسفات 107% و قیمت گازوئیل 93% افزایش یافته است. افغانستان بیشترین درصد واردات گندم خود را از کشور همسایه قزاقستان دریافت می‌کند که به دلیل مخاصمه اوکراین محدودیت‌های صادراتی را اعمال کرده است.
  • برنامه جهانی غذا تخمین می‌زند که 47 میلیون نفر دیگر در سال 2022 دچار ناامنی غذایی خواهند شد و 828 میلیون نفر در سراسر جهان با گرسنگی مواجه خواهند شد.