התחרות למשפט הומניטרי בינלאומי: כלי מושלם לחיזוק הבנתו והציות להוראותיו

בחודש נובמבר האחרון, היה למשלחת הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC) הכבוד לארח, זו השנה התשיעית ברציפות, את התחרות הארצית במשפט הומניטרי בינלאומי. בדומה לתחרויות בולטות אחרות הנערכות ברחבי העולם, התחרות הארצית במשפט הומניטרי בינלאומי בישראל מושתתת על סימולציות תרחישים. הדבר מאתגר את הסטודנטים המשתתפים בה לחוות, סוגיות ודילמות מציאותיות הלקוחות מהחיים – במהלך החלתם של החוקים המגנים בעת מלחמה.

במהלך התחרות מוצג בפני הסטודנטים מקרה מבחן, בדיוני, שמעורבים בו מדינות וסכסוכים בדיוניים, והמכיל בעיות מאוד מציאותיות ורלבנטיות, הקיימות בסכסוכים אמיתיים ברחבי העולם כיום.

אחת הקבוצות מהאוניברסיטה העברית בירושלים. צילום: Eddie Gerald

אחת הקבוצות מהאוניברסיטה העברית בירושלים. צילום: Eddie Gerald

השנה התבקשו הסטודנטים במהלך התחרות למלא תפקידים שונים שעורכי דין העוסקים במשפט הומניטרי בינלאומי ממלאים, ונקראו להעניק ייצוג משפטי לכוחות מזוינים, ארגוני זכויות אדם, האו”ם, הוועד הבינלאומי של הצלב האדום ואחרים. היה עליהם להתמודד עם סוגיות עדכניות ופורצות-דרך, בין מקצת הדוגמאות – משברים הומניטריים הכרוכים בתנועות פליטים בקנה מידה רחב, לוחמה אוּרבַּנית ומצבי כיבוש. במסגרת פורמט בחינה דינמי ובלתי ניתן לצפייה מראש, התבקשו הסטודנטים להשתמש בידיעתם את החוק למציאת פתרונות לבעיות אלה, פתרונות שיהלמו את רוח החוק ככתבו וכלשונו וישקפו נאמנה את תכליתו.

הסטודנטים הישראליים שלקחו חלק בתחרויות שלנו במהלך השנים, ביססו מסורת של הצטיינות הן בתחרות ארצית זו והן בתחרות העולמית ע”ש ז’אן פִּיקְטֶה. ביצועיהם בתחרויות העולמיות ע”ש ז’אן פִּיקְטֶה היו טובים באופן עקבי, והם אף זכו בתחרות פעמיים. השנה, ייצגו את מוסדות הלימוד שלהם בתחרות העולמית הן הצוות המנצח מהאוניברסיטה העברית בירושלים והן הצוות מאוניברסיטת תל אביב שהגיע לגמר. אנו מאחלים לשני הצוותים הצלחה רבה.

צילום: Eddie Gerald

תמונה קבוצתית של המשתתפים, המאמנים והשופטים. צילום: Eddie Gerald

באמצעות חוויית תחרות ייחודית זו מבקש ה-ICRC להקנות לסטודנטים עניין בנושא, ומקווה כי יביאו עִמם לעיסוקיהם בעתיד את המומחיות שכבר הספיקו לרכוש. ואכן, במהלך השנים היינו עדים לכך שרבים מבוגרי התחרות מאמצים קריירות בתחום המשפט ההומניטרי הבינלאומי, הן במגזר הציבורי והן בחברה האזרחית. חשיבות רבה נודעת לכך שאנו פוגשים את בוגריה של תחרות זו בעבודתנו היומיומית: רבים מעורכי הדין הבכירים שעמם אנו עובדים על נושאי העיסוק של המשלחת, ואשר מייצגים את המדינה או ארגונים בחברה האזרחית, הינם אכן בוגרים של תחרות זו. עבורנו, פירושו של דבר הוא שהתחרות השיגה מטרה חשובה, קרי שעורכי דין צעירים ייתוַודעו למשפט ההומניטרי הבינלאומי ויתומרצו להידרש אליו, ותיווצר אצלם מחויבות לשלבו בתחומי עיסוקם.

ה-ICRC רואה בתחרות הארצית במשפט הומניטרי הבינלאומי בישראל ושאר פעילויות אקדמיות שהוא מקיים בישראל כלי שבאמצעותו ניתן לקדם את ידיעת המשפט הומניטרי הבינלאומי ומחויבות אליו בקרב הדור הבא של אנשי המקצוע והמנהיגים בישראל, בתקווה לעורר מודעות להגנתם של אזרחים, ובסופו של דבר להפחית את הסבל המיותר הנגרם על ידי סכסוכים מזוינים.


מיכאיל אורקין הוא יועץ משפטי בוועד הבינלאומי של הצלב האדום בישראל ובשטחים הכבושים

 

קראו עוד:

למקומות, היכון, צא… תחרות ז’אן פיקטה למשפט הומניטרי בינלאומי נפתחה אתמול בצרפת

ישראל: התחרות הארצית במשפט ההומניטרי הבינלאומי 2015

האוניברסיטה העברית נבחרה לייצג את ישראל בתחרות הבינלאומית למשפט ההומניטרי הבינלאומי