עודכן לאחרונה: 18 בינואר 2025
משפחותיהם של בני הערובה חיות כבר שנה בתוך סיוט. ילדים, בני זוג, אחים, אחיות והורים מחכים כל יום בחרדה לשחרורם של יקיריהם, או לכל הפחות לקבל חדשות בנוגע לגורלם.
- .לגרסה באנגלית לחצו כאן
מהיום הראשון קראנו לשחרורם המיידי של כל בני הערובה ולקבלת גישה אליהם. שבנו והבהרנו שלקיחת בני ערובה אסורה על פי המשפט ההומניטארי הבינלאומי (משב”ל). ביקשנו ללא הרף עדכון לגביהם ולגבי מצבם הבריאותי. לא הפסקנו לעשות זאת, ונמשיך לעשות זאת עד שאחרון בני הערובה ישוחרר.
סייענו במספר מבצעי שחרור, ואנו חשים הקלה שיותר מ-100 בני אדם אוחדו עם יקיריהם. אך אין די בכך – אנו נכונים וערוכים לסייע בשחרורם של כל בני הערובה. לשם כך, על הצדדים להגיע להסכמה ביניהם. אם זה לא יקרה, הוועד הבינלאומי של הצלב האדום לא יוכל לפעול.
המוקד שלנו זמין עבור המשפחות של בני הערובה.
לעברית ואנגלית, אנא צרו קשר בטלפון 03-5245286 או 972-3-5245286+ מחו”ל. ליצירת קשר בערבית, חייגו 08-2832400.
אנו מתייחסים לכל מקרה במלוא תשומת הלב והחשיבות.
להלן תשובות לכמה מהשאלות הנפוצות שקיבלנו. אנו נמשיך לעדכן מסמך זה לפי הצורך:
מה הוועד הבינלאומי של הצלב האדום עושה כדי לעזור למי שנלקחו כבני ערובה?
אנחנו רוצים שמשפחות בישראל ומחוצה לה יידעו ששלומם של יקיריהם המוחזקים כבני ערובה נמצא גבוה בסדר העדיפויות שלנו.
- אנחנו פועלים, ופעלנו כך העת, למען שחרורם של בני הערובה והשגת גישה אליהם, ישירות מול החמאס, מול הרשויות הישראליות ומול גורמים בינלאומיים בעלי השפעה.
- סייענו בשחרורם של 105 בני ערובה בנובמבר 2023, וארבע בנות ערובה נוספות באוקטובר 2023. אנו ערוכים ומוכנים לסייע בשחר כל בני הערובה הנותרים.
- הצהרנו שוב ושוב באופן פומבי שחובה לשחרר את בני הערובה באופן מיידי, ללא תנאים ובלי פגע. עד שאחרון בני הערובה ישוחרר, אנחנו מתעקשים על כך שהם יזכו ליחס הומני, ושאנשי הוועד הבינלאומי של הצלב האדום יוכלו לפגוש אותם ולבדוק מה מצבם, .לסייע במתן טיפול רפואי נדרש ולעזור לחדש את הקשר עם אהוביהם
- ביקשנו פעמים רבות לקבל מידע אודות בני הערובה וקבלת גישה אליהם. אנחנו גם מתעקשים על כך שהם יוכלו לשלוח הודעות למשפחותיהם.
- על מנת לחזק את מאמצינו, תגברנו את הצוות שלנו הממוקד בדיאלוג החיוני הזה. הצוות שלנו בעזה נמצא בכוננות לפגוש את בני הערובה, לספק עזרה ולסייע בכל שחרור עתידי שעליו יסכימו הצדדים.
עד כמה הוועד הבינלאומי של הצלב האדום נמצא בקשר עם משפחות בני הערובה?
- מאז ה-7 באוקטובר 2023, קיבלנו מספר רב של פניות ממשפחות בישראל ובחו”ל, הנואשות לדעת מה עלה בגורל אהוביהן הנעדרים.
- הנשיאה שלנו, מיריאנה ספוליאריץ’, וראשי המשלחת שלנו בישראל, נפגשו מספר פעמים עם נציגי משפחות והציעו תמיכה.
- הקמנו מוקד טלפוני לסייע למשפחות, וסיפקנו להם עדכונים קבועים וקיימנו פגישות על בסיס קבוע.
- אנו פועלים יחד עם גופים בישראל שמספקים סיוע פסיכולוגי למשפחות ומציעים להם את המומחיות שלנו בהתמודדות עם הצרכים של מי שנפגעו מהסכסוך.
- אנו בקשר עם שגרירויות של מדינות שמייצגות בני ערובה בעלי אזרחות זרה ומספקים להן מידע רלוונטי.
והמומחיות של הארגון שלנו בטיפול באנשים שנפגעו מסכסוכים מזוינים. למידע נוסף עבור מי שנפגעו מהסכסוך בישראל לחצו כאן.
האם אתם מפעילים מספיק לחץ על חמאס?
מהיום הראשון אנחנו פועלים באופן רציף מול החמאס כדי לקדם:
1. את שחרורם המיידי וללא תנאים של כל בני הערובה.
2. קבלת מידע בנוגע לשלומם ומצבם הרפואי של בני .
3. גישה לבני הערובה, כדי שנוכל לוודא שמוענק להם יחס אנושי ומקבלים טיפול רפואי נדרש.
4. מתן אפשרות לבני הערובה לשלוח הודעות למשפחותיהם.
הדיאלוג הזה לא נפסק, וימשיך להתקיים עד שאחרון בני הערובה ישוחרר ויתאחד עם אהוביו. כדי לבנות ולשמר אמון, אופן הפעולה שלנו הוא דיאלוג בילטרלי וחסוי.
בזכות עשרות שנות ניסיון אנחנו יודעים שהדרך האפקטיבית ביותר לייצר שינוי חיובי עבור מי שזקוקים לעזרה היא באמצעות שמירה על פרופיל נמוך. באמצעות עבודה דיסקרטית ופעולה ישירה מול בעלי היכולת להשפיע, אנחנו מבטיחים שהמיקוד נותר סביב האינטרסים של אלה שאנחנו שואפים לעזור להם. הגישה הזאת מאפשרת לנו לפעול באופן משפיע, כאשר הצרכים של בני הערובה נמצאים בלב העשייה שלנו.
האם הייתה לכם תקשורת כלשהי עם חמאס לגבי מצבם של בני הערובה הנותרים?
כן, אנחנו בקשר רציף עם החמאס והרשויות בישראל. התוכן של השיחות האלה חסוי, אבל אנחנו נכונים בכל שלב לערוך ביקורים הומאניטריים, לסייע ביצירת תקשורת בין בני הערובה ומשפחותיהם ולסייע בכל שחרורים עתידיים.
מי אמור לספק לבני הערובה תרופות, טיפול רפואי ומזון?
מי שמחזיקים בבני הערובה אחראים לבריאותם ולביטחונם. עליהם להעניק להם יחס אנושי ומכבד. קראנו שוב ושוב לקבל גישה, לבדוק את מצבם הבריאותי ולספק כל סיוע שיידרש. מהיום הראשון פעלנו בדלתיים סגורות לשחרורם ולרווחתם.
אנחנו מוכנים לעזור לבני הערובה בכל דרך שאנחנו יכולים – באמצעות ביקורים כדי לבדוק מה מצבם הבריאותי או לספק להם תרופות. אנחנו חפצים לסייע בהחלפת מסרים בין בני הערובה לבני משפחותיהם, וכמובן מוכנים ונכונים לסייע לשחרורם.
מי ניהל את המשא ומתן לשחרור בני ובנות הערובה ששוחררו?
הצדדים השונים ומי שיש לו השפעה עליהם ניהלו את המשא ומתן הקודם. הוועד הבינלאומי של הצלב האדום אינו מנהל משא ומתן ולא לקח חלק בשיחות. עם זאת, הוועד הבינלאומי של הצלב האדום נכון לסייע במימוש הצדדים ההומניטאריים של כל הסכם אליו יגיעו הצדדים, כולל שחרור עתידי של בני ערובה.
אנחנו ארגון הומניטארי ניטרלי הפועל ללא משוא פנים, ואיננו נוטלים חלק במשאים ומתנים או בדיונים פוליטיים בין הצדדים. תפקידנו לתמוך בהסכם לשחרור בני הערובה ולהזכיר לשני הצדדים את חובותיהם על פי המשפט ההומניטארי הבינלאומי. אנו ערוכים לסייע בכל שחרור של בני ערובה נוספים בכל רגע; תפקידנו כמתווך ניטרלי הוא הומניטארי בלבד.
מה בדיוק עושה הוועד הבינלאומי של הצלב האדום במהלך מבצע לשחרור בני ערובה?
לאחר שמושג הסכם בין הצדדים לסכסוך, הוועד הבינלאומי של הצלב האדום מתפקד בתור מתווך ניטרלי. תפקידנו הוא להוציא את בני הערובה בשלום מרצועת עזה אל מקום שהוסכם עליו מראש.
ביצוע המשימה הזאת מורכב מאוד ודורש מומחיות לוגיסטית, רפואית ובטיחותית. ניתן לבצע אותו רק כאשר כל הצדדים סומכים עליך בתור מתווך ניטראלי. כל הצעדים בהם נוקט הוועד הבינלאומי של הצלב האדום נועדו להבטיח את ביטחונם של בני הערובה בעת השחרור, ושל הצוות המעורב.
האם התפקיד של הוועד הבינלאומי של הצלב האדום במהלך מבצעי שחרור מסתכם בהיותו שירות הובלה?
הניסיון לצמצם את התפקיד של הוועד הבינלאומי של הצלב האדום ולהציג אותו בתור שירות הסעות בלבד מפספס את התמונה הגדולה של העשייה שלנו. כאשר אנחנו מובילים אנשים שנפגעו מסכסוך, אף פעם לא מדובר רק בהעברת אנשים ממקום למקום.
המעורבות שלנו בהעברת בני ערובה נובעת באופן ישיר מהחמלה והאמפתיה כלפי כל מי שנפגעו מסכסוך מזוין. המעמד שלנו כארגון ניטראלי הוא שמאפשר לנו ללוות בבטחה בני ערובה ואסירים ולהגן עליהם ברגעים הפגיעים של השחרור. אנחנו מציעים עזרה ראשונה ותמיכה רגשית לבני הערובה המשוחררים, מתוך הכרה בטראומה שהם חוו. האמון שניתן בנו מצד הרשויות הישראליות והחמאס הוא שמאפשר לנו לעבוד עם כל הצדדים ולהוציא לפועל את המבצעים המורכבים האלה.
אנחנו פועלים בהתאם לעקרונות נוקשים של ניטראליות, חוסר משוא פנים ועצמאות, שמאפשרים לנו לעבוד עם כל הצדדים המעורבים בסכסוך.
האמון הזה מאפשר את אבטחת הטיפול ההומאני באנשים שהחופש שלהם נשלל ואת האפשרות לאחד אותם עם בני משפחותיהם או להחזירם בשלום. בלי הגישה הזהירה והמחושבת הזאת, האנשים האלה עלולים להישאר כלואים במצבים מסוכנים או בלתי הומאניים.
זה אולי נראה פשוט, אבל העבודה מאחורי הקלעים – מו”מ לקבלת גישה, הבטחת ביטחון, ותיאום מול כל הצדדים – הוא מורכב ביותר ולעתים לוקח חודשים או שנים. כל צעד עוסק בהגנה על חיי אדם, ולא רק לספק הובלה.
מה ההתייחסות שלכם לקריאות לוועד הבינלאומי של הצלב האדום לפעול לטובת בני הערובה?
אנו מבינים את התסכול והכאב של המשפחות ושל אזרחי ישראל. פגשנו בני משפחה רבים, וגם נציגים של ארגוני המשפחות, ואנחנו ממשיכים להיות אתם בקשר קבוע. נפגשנו גם עם מארגני הפגנות כדי לשמוע את חששותיהם ובקשותיהם, וליידע אותם על מאמצי הארגון.
העמדה שלנו ברורה: לקיחת בני ערובה אסורה בהחלט על פי המשפט ההומניטארי הבינלאומי, ויש לשחרר את כל בני הערובה באופן מיידי וללא תנאים. אנחנו נמשיך לפעול לטובת כל בני הערובה ובני משפחותיהם.
למה אתם לא מגנים את חמאס באופן פומבי על כך שהוא מחזיק את כל האנשים האלה כבני ערובה?
המטרה שלנו היא שכל בני הערובה ישוחררו בביטחה באופן מיידי ויתאחדו עם אהוביהם, וכן להשיג גישה אליהם בעודם בשבי. גינוי פומבי עלול לסכן את המטרה הזאת.
אמרנו, ואנו חוזרים ואומרים, באופן פומבי וישירות לגורמים האחרים, כי לקיחת בני ערובה נוגדת את המשפט הבינלאומי ההומניטרי וכי יש לשחררם מיד וללא תנאים. עד שזה יקרה, יש להעניק להם יחס הומאני ומכבד. אנחנו שבים וקוראים לאפשר לנו לפגוש אותם, לבדוק מה מצבם, לספק להם טיפול רפואי ולחדש את הקשר עם משפחותיהם.
אנחנו מקיימים קשר ישיר וחסוי עם כל הגורמים שביכולתם להשפיע על המצב, ושמים את הגישה הזאת בראש סדר העדיפויות בפעילות שלנו למען בני הערובה. הוועד הבינלאומי של הצלב האדום נמנע במכוון מפרסום השיחות האלה בתקשורת או במדיה החברתית. הדיסקרטיות שלנו נטועה בעשרות שנים של ניסיון, שמראה שהדרך האפקטיבית ביותר להוביל לשינוי משמעותי הוא באמצעות שמירה על פרופיל נמוך. באמצעות פעולה ישירה ודיסקרטית, אנחנו יכולים לספק את המענה הטוב ביותר לצרכים של האנשים שאנחנו מנסים לעזור להם.
לצפיה בסרטון “למה אתם שותקים?” (באנגלית)
מה הוועד הבינלאומי של הצלב האדום אומר באופן פומבי בנוגע לבני הערובה?
פרסמנו מספר הצהרות פומביות שקרו לשחרורם המיידי של כל בני הערובה. הנשיאה שלנו נפגשה עם קרובי משפחה של בני הערובה כמה פעמים והדגישה את הקריאה הזאת בפורומים בינלאומיים.
ראו גם:
שנה למתקפות ה-7 באוקטובר: הוועד הבינלאומי של הצלב האדום קורא לשחרורם המיידי וללא תנאים של כל בני הערובה
נשיאת הוועד הבינלאומי של הצלב האדום תיפגש עם משפחות של בני ערובה
קרוב/ת משפחה שלי נחטפ/ה במהלך ההתקפות האלימות. האם תוכלו לעזור וכיצד ניתן ליצור אתכם קשר?
אנו יודעים שהמצב עימו אתם מתמודדים כעת הוא קשה באופן בלתי רגיל. אתם לא לבד. הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC) עושה כל שביכולתו כדי לסייע לאלה שהושפעו מהמצב. למרות תנאי הביטחון הקשים, הצוותים שלנו עובדים מסביב לשעון כדי לסייע לכמה שיותר אנשים.
מאז שהחלה הלחימה ב-7 באוקטובר, קיבלנו פניות רבות מאנשים בישראל, בעזה, ומרחבי העולם, הנואשים לדעת מה עלה בגורל בני משפחותיהם הנעדרים.
אנו מבינים לגמרי כמה הרסני זה עבור משפחות לא לדעת מה עלה בגורלם של יקיריהן. במסגרת המנדט והיכולות של הוועד הבינלאומי של הצלב האדום, אנו מוכנים לעשות כל שביכולתנו כדי לעזור.
ליצירת קשר בעברית ובאנגלית, אנא התקשרו אלינו בטלפון 03-5245286. אם אתם מתקשרים מחו”ל, חייגו 972-3-5245286+. ליצירת קשר בערבית, חייגו 08-2832400.
למידע נוסף, אתם מוזמנים לבקר בעמוד “מידע מסייע לישראלים“.
ה-ICRC מסייע באופן קבוע כמתווך ניטרלי במהלך סכסוכים ברחבי העולם. התנאים העיקריים למעורבותנו הם:
– הסכמה של כל הצדדים הנוגעים בדבר.
– ערבויות לגישה בטוחה וללא הפרעה ל-ICRC לביצוע הפעולה.
– כיבוד בכל עת ומצד כל הצדדים של דרישות המשפט הבינלאומי ההומניטרי בנוגע לעסקאות הנוגעות למי שמוחזקים בשבי, בפרט בכל הנוגע להענקת יחס אנושי – לפני, במהלך ואחרי העברתם.