עם הסלמת האלימות בישראל ובעזה, מתרבה השימוש בדה-הומניזציה ובמידע כוזב ומוטעה סביב הפעילות של הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC) ועבודתנו בסכסוך הנוכחי. אל מול ההשלכות הללו בעולם האמיתי, הן עבור אנשים והן עבור שחקנים הומניטריים, אנו רוצים להתייחס בבירור לנרטיבים המזיקים העיקריים נגד ה-ICRC והצוות שלנו.
עודכן לאחרונה: 30 בינואר 2023
הפצה של מידע כוזב ומוטעה מעמידים בסיכון ישיר את מי שזקוקים לעזרה, ואת אלו שמנסים לעזור להם. אנו קוראים לכל מי שבעמדת השפעה לא לנקוט או לאשר פרקטיקות כאלה, ולקדם סביבת מידע שבה מכבדים את כבודם וביטחונם של אנשים, פעילות ההומניטרית ואת המשפט הבינלאומי ההומניטרי.
האם ה-ICRC ‘שותף’ מכיוון שהוא לא מגנה בפומבי את הצדדים הלוחמים?
בכלל לא. ה-ICRC, כחלק מהתנועה הבינלאומית של הצלב האדום והסהר האדום, הוא ארגון הומניטרי ניטרלי. אנחנו לא עוסקים בפוליטיקה. הדאגה שלנו היא הומניטרית בלבד – אנו שואפים להציל חיים ולצמצם, או למנוע כליל, את הסבל של אנשים שנקלעו לסכסוך.
על מנת לפעול באזורי סכסוך, ה-ICRC מבסס את האמון בו באמצעות הדיאלוג החסוי שלו עם כל הצדדים לסכסוך, במטרה להקל על סבלם של המושפעים ממנו. זה מאפשר לנו לנהל חלק חיוני בעבודתנו: להזכיר לצדדים הלוחמים את חובותיהם על פי המשפט הבינלאומי ההומניטרי – דבר שאנו עושים גם בפומבי – ולהביע, באופן ישיר וכן, את דאגותינו לגבי ניהול פעולות האיבה. עם זאת, אין אנו דנים בפומבי בתוכן של שיחות חסויות אלה.
קריאה פומבית לגבי צד לוחם כזה או אחר, או חשיפה של תוכן השיחות החסויות שלנו, תסכן את האמון בנו ואת הגישה הישירה והמרחב החיוני לדבר עם כל הצדדים לסכסוך על הצורך להגן על אזרחים במהלך לחימה. זה עלול גם לסכן את היכולת שלנו להעניק סיוע מציל חיים למי שזקוקים לו.
ייתכן ואופן הפעולה שלנו יתפרש כאילו שאנחנו לא מספיק גלויים. אך בהתבסס על עשרות שנות ניסיון, אנו מאמינים כי פעילות באופן חסוי ומתמשך מול אלו שעליהם אנו מנסים להשפיע – היא הגישה היעילה ביותר.
אנו מודעים לחלוטין לכך שהנייטרליות והעקרונות שלנו לא תמיד מובנים היטב, במיוחד במצבים שבהם מעורבים רגשות חזקים. עם זאת, העקרונות שלנו בדבר נייטרליות וחוסר משוא פנים הם חיוניים ליכולתנו לפעול בכל הקשר. אנו ממשיכים במאמצים שלנו ליידע אנשים, כולל הצדדים לסכסוך, על מה שה-ICRC יכול ומה לא יכול לעשות בהתבסס על המנדט והעקרונות שלנו.
למידע נוסף על מדוע “אנחנו שותקים”, צפו בסרטון הקצר הזה.
האם ה-ICRC מעורב בפעילות ריגול?
לעולם לא. ה-ICRC מכחיש בתוקף את כל ההאשמות על ריגול. אנו מחויבים לשמור על עקרונות הומניטריים והמוסר בכל פעולותינו. טענות שווא אלו מסכנות את בטחונם של אנשי הצוות שלנו, ומפריעות לסיוע הומניטרי להגיע לנזקקים.
דיאלוג חסוי של ה-ICRC עם כל הצדדים הלוחמים מאפשר לנו לבצע חלק חיוני בעבודתנו: להזכיר לצדדים את חובותיהם על פי המשפט הבינלאומי ההומניטרי והבעת חששותינו לגבי הלחימה. דיאלוג חסוי זה עורר תיאוריות קונספירציה מופרכות הטוענות למעורבות בריגול או בפעילות צבאית. אלה לגמרי לא נכונים.
דיאלוג זה עם צדדים לוחמים מאפשר לנו לתמוך בדיסקרטיות ובאופן שוטף בהגנה על אזרחים בזמן לחימה. זוהי עבודה מצילת חיים ואין לפרש אותה בשום אופן אחר.
האם ה-ICRC היה מעורב בפינוי בתי חולים בעזה?
ה-ICRC קיבל מספר בקשות לפינוי בתי חולים בצפון עזה. עם זאת, המצב הביטחוני הקשה ביותר – בשילוב עם כבישים חסומים ובעיות בדרכי התקשורת – הובילו לכך שלא היתה לנו גישה בטוחה לאזור, ולכן לא היינו מעורבים בשום פינוי.
הצילומים שמופצים, של תינוקות בני יומם שנפטרו, הם הרסניים ומשקפים טרגדיה שאין מילים לתאר אותה. זה בלתי מתקבל על הדעת שאזרחים, כולל תינוקות וילדים, משלמים מחיר כה נורא בסכסוך הזה.
ה-ICRC חזר והדגיש את הצורך בגישה הומניטרית בטוחה ברחבי עזה, כולל הצפון. ה-ICRC מוכן למלא את תפקידו כמתווך ניטרלי במהלך סכסוכים והינו בעל מחויבות מלאה לספק תמיכה לפינוי החולים והפצועים. אנו חוזרים על קריאתנו שהתנאים הדרושים יתקיימו כדי שנוכל לעשות זאת. רק הצדדים לסכסוך יכולים לספק זאת. ללא הסכם כזה, פינוי יכול לסכן חיים נוספים כולל אזרחים.
על הצדדים לסכסוך למלא את אחריותם להגן על הפצועים והחולים ועל הצוות הרפואי המטפל בהם.
האם ה-ICRC מנסה להסתיר את העובדה שנעשה שימוש בלתי חוקי בבתי החולים בעזה?
בוודאי שלא. המשפט הבינלאומי ההומניטרי קובע כי על כל הצדדים לסכסוך לכבד ולהגן באופן מלא על התשתיות הרפואיות.
בכל מקום בעולם, שבו ה-ICRC מבחין בהפרה של המשפט הבינלאומי ההומניטרי, אנו מטפלים בעניין ישירות מול הצדדים, באופן חסוי. אין לנו צוות נוכח באל-שיפא, והפעם האחרונה בה הצלחנו לבקר את בית החולים היתה ביום ה-7 בנובמבר 2023 כדי להעביר ציוד רפואי דחוף וכדי ללוות שישה אמבולנסים למעבר רפיח.
קראו עוד: הגנה על בתי חולים במהלך סכסוכים מזוינים
האם ה-ICRC עוזב את עזה?
צוותי ה-ICRC נמצאים בעזה וימשיכו להיות שם. אין לנו שום כוונה לעזוב. למעשה, אנחנו מגדילים את הצוותים שלנו שם. ל-ICRC יש יותר מ-130 אנשי צוות בעזה, שפועלים ללא הפוגה מאז ההסלמה של הסכסוך המזוין, על מנת לספק סיוע נחוץ.
בנוסף, אנו מביאים מומחים חדשים מתחלפים – הכוללים מומחים רפואיים, מומחים כירורגיים ומומחים לזיהום כתוצאה משרידי נשק, בין היתר – כדי להגביר את היכולת של ה-ICRC להמשיך לתמוך בבתי חולים ולבצע ניתוחים מצילי חיים, לסייע לאנשים הנואשים למי שתייה נקיים, ולתרום לכל איחוד עתידי של בני ערובה משוחררים עם בני משפחותיהם.
החלטות לגבי צוות ICRC ואספקה המוכנסת לעזה מבוססות אך ורק על צרכים הומניטריים. הגישה מתאפשרת באמצעות דיאלוג קבוע ושוטף שלנו עם הרשויות הרלוונטיות, אותו אנו מבצעים כארגון ניטרלי, ללא משוא פנים ועצמאי.
הצוותים המגיעים והסיוע ההומניטרי המכריע שהם מביאים מספקים הקלה מסוימת, אך אין די בכך. אנו קוראים לצדדים לסכסוך לאפשר גישה הומניטרית מהירה וללא הפרעה בהתאם לחוק הבינלאומי ההומניטרי. אספקה מתמשכת של סיוע הומניטרי וכוח אדם נחוצה באופן נואש ברחבי עזה.
מדוע ה-ICRC אינו מבקר עצורים פלסטינים?
ה-ICRC לא הצליח לבקר אף עצור פלסטיני המוחזקים במקומות המעצר הישראליים מאז ה-7 באוקטובר.
אנו פועלים באופן פעיל עם הרשויות הרלוונטיות בנושא קריטי זה בדיאלוג הבילטרלי החסוי הרגיל שלנו. אנו מוכנים לחדש את ביקורי המעצר הקבועים בהקדם האפשרי, להמשך מעקב אחר הטיפול בעצורים ותנאי המעצר בכל המתקנים הרלוונטיים. זה נותר בראש סדר העדיפויות של ה-ICRC בישראל ובשטחים הכבושים.
ל-ICRC יש היסטוריה ארוכה של ביקור עצורים ברחבי העולם. המחויבות שלנו כלפי העצורים ומשפחותיהם נותרה ללא שינוי.
האם ה-ICRC מסרב להעביר תרופות מצילות חיים לבני ערובה בעזה?
החל מה-7 באוקטובר, חזרנו וקראנו ללא הרף לשחרורם של בני הערובה ללא תנאים, והדבר היה בראש סדר העדיפויות, תוך שהוא לוחץ גם לקבלת גישה אליהם ולאפשרות לספק להם טיפול רפואי.
אנו נפגשים עם בני משפחותיהם של החטופים באופן קבוע, ומובן שהם רוצים להבטיח שיקיריהם ימשיכו לקבל את הטיפול הרפואי שלהם. אנו אומרים להם שאנחנו מאוד רוצים לספק את התרופות האלה ולשתף מסרים מהם, אם נוכל להבטיח גישה אל בני הערובה.
בהיעדר גישה כזו, ה-ICRC היה בקשר עם הצדדים כדי למצוא דרכים אחרות להשיג לבני הערובה את התרופות שהם זקוקים להם.
ההסכם אליו הגיעו הצדדים בינואר 2024 להעברת תרופת לבני הערובה אינו כולל את ה-ICRC במילוי תפקיד כלשהו ביישומו, לרבות מסירת התרופות.
ה-ICRC מברך על ההסכם לספק תרופות לבני ערובה ולמתקנים רפואיים עבור תושבי עזה ורואה זאת כצעד הומניטרי חיובי.
מדוע היו דגלים שאינם דגלי ה-ICRC באוטובוסים במהלך שחרור עצורים פלסטינים ברמאללה?
לא אישרנו לאנשים הנושאים דגלי חמאס לעלות על האוטובוסים שלנו ברמאללה, וגם לא הייתה לנו יכולת למנוע מאנשים לעשות זאת.
ברחבי העולם, ה-ICRC מסייע באופן קבוע בהעברות של עצורים ובני ערובה, ופועל כצד שלישי מהימן. המשמעות היא שאנו עוזרים ליישם הסכם שחרור שהצדדים הנוגעים בדבר הסכימו לו. ברגע שההסכם הזה מתקיים, תפקידנו הוא לוודא שאנשים ישוחררו בצורה בטוחה ומכובדת, ולהביאם בבטחה למקום עליו הוסכם מראש על ידי שני הצדדים.
בסוגים אלה של פעולות שחרור, הבטיחות והביטחון של כל המעורבים, כולל הצוות שלנו, תמיד חשובים על מנת שהפעולה תצליח. אנו מזכירים לכל הצדדים, לרבות קרובי משפחה של אלו שעמם מתאחדים, לכבד את תפקידנו הנייטרלי בעת ביצוע עבודה זו.
מהי השקפת ה-ICRC על אנטישמיות? מה היה תפקידו של ה-ICRC במהלך השואה?
אנו מתנגדים לאנטישמיות על כל מופעיה.
לאחר מחקר היסטורי מקיף והתבוננות פנימית, ה-ICRC הביע בפומבי אהדה וצער עמוקים על כך שלא הצליח לעזור ולהשמיע אותו קולו למען מיליוני האנשים שהושמדו במחנות המוות, במיוחד היהודים שנרדפו ונרצחו על ידי המשטר הנאצי.
הארגון כינה זאת כ”כישלון הגדול ביותר בתולדות ה-ICRC” והכיר בחולשותיו ובטעויותיו בהתמודדות עם רדיפות הנאצים ורצח עם, שבאו לידי ביטוי בחוסר הנחישות שלו להתייצב לצד קורבנות הרדיפות הנאציות. כישלון ארגוני זה ייזכר על ידי ה-ICRC וכך גם מעשיהם האמיצים של חלק מנציגי ה-ICRC באותה תקופה.
עבור ה-ICRC, הדרך הראויה ביותר לכבד את קורבנות וניצולי השואה היא להילחם למען עולם שבו מכבדים את כבוד האדם של כל גבר, אישה וילד ללא סייג.
למידע נוסף בנושא, ראו את התיעוד שלנו בנושא השואה וה-ICRC.
כיצד ה-ICRC מונע שהסיוע שהוא מעניק לא יועבר לגורמים אחרים?
חשוב לנו ביותר לוודא שהסיוע יגיע לאנשים הזקוקים לו ביותר, ולמנוע את הסטתו לגורמים אחרים. יש לנו אמצעי פיקוח נוקשים ומנגנונים להפחתת סיכונים כדי להבטיח שהסיוע יגיע לאוכלוסיות המושפעות המיועדות.
פעילויות ה-ICRC אינן נועדו לתמוך בפעולות ובמטרות של צדדים לסכסוך מזוין, בין אם מדובר במדינות או בקבוצות מזוינות שאינן מדינתיות. לכן אנו מקפידים ביותר בכל הנוגע להפחתת האפשרות להסטת הסיוע, מכיוון שהיא עלולה להשפיע לרעה על הקבלה והאמון שלנו, לעכב גישה עתידית ולהעלות חששות ביטחוניים עבור עמיתינו בשטח.
ה-ICRC עובד קשה מאוד כדי למנוע הסטת סיוע ולאורך השנים, הוא פיתח מדיניות פנימית ואמצעי בדיקת נאותות כדי לצמצם את הסיכון להסטת סיוע. זה כולל מיון ספקים וקבלנים, הערכות צרכים מדוקדקות, יישום ישיר ופיקוח על פעילויות וביקורת של תהליכי הפצה.
חושבים לפני שמשתפים
אם אתם נתקלים בתוכן מקוון שאתם סבורים שהוא שקרי או מטעה, אתם יכולים לדווח עליו ישירות לפלטפורמת המדיה החברתית. אתם יכולים לעזור גם להפחית את התפשטות המידע השגוי על ידי בדיקת האמיתות של מידע מפוקפק לפני שתשתפו אותו עם אחרים.