עודכן לאחרונה: 5 בפברואר 2023

משפחותיהם של בני הערובה מתמודדות עם סבל בל יתואר, בעת שהן מחכות לחדשות מיקיריהם. אנו ערים לציפיות שלהן ולבקשותיהן לסיוע, ומבינים את התסכול כאשר איננו יכולים לספק תוצאות מיידיות.

מהיום הראשון קראנו לשחרור מיידי של כל החטופים ולגישה אליהם. ביקשנו ללא הרף עדכון לגביהם ולגבי מצבם הבריאותי. לא הפסקנו לעשות זאת, ונמשיך ככל שיידרש.

סייענו במימוש של מספר מבצעי שחרור ואנו חשים הקלה שיותר מ-100 בני אדם אוחדו עם יקיריהם. אך אין די בכך – ושוב ושוב הזכרנו שאנו נכונים וערוכים לסייע בשחרורם של כל בני הערובה. בעוד שהיינו רוצים שיהיה לנו את הכוח להחליט על כך וליצור תנאים ליצירת גישה, ההחלטה על כך אינה בידינו. לשם כך, על הצדדים להגיע להסכמה ביניהם. אם זה לא יקרה, הוועד הבינלאומי של הצלב האדום לא יוכל לפעול.

המוקד שלנו זמין עבור המשפחות של בני הערובה.

לעברית ואנגלית, אנא צרו קשר בטלפון 03-5245286 או 972-3-5245286+ מחו"ל. ליצירת קשר בערבית, חייגו 08-2832400.

אנו מתייחסים לכל מקרה במלוא תשומת הלב והחשיבות.

הנה תשובות לכמה מהשאלות הנפוצות שקיבלנו. אנו נמשיך לעדכן מסמך זה לפי הצורך.


קרוב/ת משפחה שלי נחטפ/ה במהלך המתקפות האלימות. האם תוכלו לעזור וכיצד ניתן ליצור איתכם קשר?

אנו יודעים שהמצב עימו אתם מתמודדים כעת הוא קשה באופן בלתי רגיל עבורכם ועבור יקיריכם. אתם לא לבד. הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC) עושה כל שביכולתו כדי לסייע לאלה שהושפעו מהמצב. למרות תנאי הביטחון הקשים, הצוותים שלנו עובדים מסביב לשעון כדי לסייע לכמה שיותר אנשים.

מאז שהחלה הלחימה בשבעה באוקטובר, קיבלנו פניות רבות מאנשים בישראל, בעזה, ומרחבי העולם, הנואשים לדעת מה עלה בגורל בני משפחותיהם הנעדרים.

אנו מבינים לגמרי כמה הרסני זה עבור משפחות לא לדעת מה עלה בגורלם של יקיריהן. במסגרת המנדט והיכולות של הוועד הבינלאומי של הצלב האדום, אנו מוכנים לעשות כל שביכולתנו כדי לעזור.

 ליצירת קשר בעברית ובאנגלית, אנא התקשרו אלינו בטלפון 03-5245286. אם אתם מתקשרים מחו"ל, חייגו 972-3-5245286+ ליצירת קשר בערבית, חייגו 08-2832400.

מה הוועד הבינלאומי של הצלב האדום עושה כדי לעזור למי שנלקחו כבני ערובה?

אנחנו רוצים שמשפחות בישראל ומחוצה לה יידעו שמצבם של יקיריהם המוחזקים כבני ערובה נמצא בראש סדר העדיפויות שלנו. החל מהיום הראשון, קראנו בפומבי שוב ושוב לקבל גישה אליהם ולשחרורם המיידי.

• אנו פועלים ללא הרף עבור בני הערובה, ישירות מול חמאס, מול הרשויות הישראליות ועם גורמים בעלי השפעה על הצדדים לסכסוך.
• אנו ממשיכים לבקש עדכון לגביהם וגישה אליהם. אנחנו גם ממשיכים לבקש לאפשר להם לשלוח מסר לבני משפחותיהם.
• אנו חוזרים ומדגישים כי יש לשחרר את בני הערובה באופן מיידי וללא תנאים, ובזמן שבו הם נמצאים בשבי, יש להעניק להם יחס אנושי, גישה לטיפול רפואי במידת הצורך, לאפשר להם ליצור קשר עם יקיריהם, וכי יש לשחררם בסופו של דבר מבלי לפגוע בהם.
• סייענו במימוש מבצעי השחרור בנובמבר, עם 105 בנות ובני ערובה ששוחררו, ובאוקטובר – כאשר ארבע בנות ערובה שוחררו. אנו ערוכים ומוכנים לסייע בכל שחרור עתידי עליו יסכימו הצדדים.

אנחנו מדברים עם חמאס בדרגים הגבוהים ביותר. אנו ממשיכים לקיים פגישות עם גורמים בינלאומיים כדי להעביר את המסר. אנחנו גם דורשים לכל הפחות להעניק לבני הערובה טיפול רפואי ולהעביר מסרים למשפחותיהם.

חיזקנו את הצוות שלנו שאחראי על הדיאלוג הזה, כדי להגביר את המאמצים שלנו, והצוות בעזה ערוך ומוכן לבקר את החטופים ולאפשר כל שחרור עתידי עליו יוסכם בין הצדדים.

אנחנו עושים כל שביכולתנו ויותר, בפומבי ובדלתיים סגורות, כדי לקבל גישה לחטופים. אנחנו לא יכולים לפלס את דרכנו בכוח. הצדדים לסכסוך הם שאחראים לתת לנו את האור הירוק ואת הגישה שאנחנו שבים ומבקשים.

האם אתם מפעילים מספיק לחץ על חמאס?

מהיום הראשון אנחנו פועלים מול חמאס כדי לקבל גישה לחטופים, ובאופן ספציפי יותר:
1. שחרור מיידי של כל בני הערובה.
2. עדכון לגביהם ולגבי מצבם הבריאותי.
3. גישה אליהם, לוודא שמוענק להם יחס אנושי ומכבד, לבדוק את מצבם הבריאותי ולספק להם את הטיפול הרפואי הנדרש. חלקם אולי זקוקים גם לטיפול רפואי דחוף עבור מצבים בריאותיים קיימים, ואולי גם חדשים.
4. לשלוח מהם מסרים למשפחותיהם.

מההתחלה, לא הפסקנו את הדיאלוג הזה, ונמשיך אותו. כדי לבנות ולשמור על אמון, אופן הפעולה שלנו הוא דיאלוג בילטרלי וחסוי.
אנשים אולי לא יראו אותנו בטלוויזיה או במדיה החברתית מדברים על השיחות האלה. זה אולי מרגיש כאילו אנחנו שותקים, אבל אנחנו נמצאים היכן שהכי חשוב שנהיה. אנחנו לא מדברים באופן גלוי, כי עשרות שנות ניסיון לימדו אותנו שהדרך שבה נוכל להשפיע באופן הטוב ביותר על שינוי עבור אלה שאנחנו רוצים לעזור להם – היא לשמור על פרופיל נמוך ולקדם את האינטרסים של אלה שאנחנו רוצים לעזור להם באופן חסוי וישיר עם אלה שיש להם את ההשפעה לשנות.


האם הייתה לכם תקשורת כלשהי עם חמאס לגבי מספרם, זהותם או מצבם של מישהו מבני הערובה?

אנחנו מדברים עם חמאס וגם עם הרשויות בישראל בנושא הזה. התוכן של השיחות האלה חסוי – בהתאם לגישה שלנו במקרים אחרים בעולם. אבל מה שאנחנו יכולים לומר, הוא שהיינו ברורים שאנחנו מוכנים, כמתווך נייטרלי, לערוך ביקורים הומניטריים; לסייע בתקשורת בין בני ערובה ובני משפחה; ולסייע בכל שחרור שיתקיים.


מי מנהל את המשא ומתן ודואג לצרכי החטופים מבחינת תרופות, טיפול רפואי, מזון?

מי שמחזיקים את בני הערובה אחראים לבריאותם ולביטחונם, ועליהם להעניק להם יחס אנושי ומכבד. קראנו שוב ושוב לקבל גישה, לבדוק את מצבם הבריאותי ולספק כל תמיכה הנדרשת, ומהיום הראשון פעלנו בדלתיים סגורות לשחרורם ולרווחתם.

לגבי המשא ומתן, בניגוד למה שאולי חלק מצפים מאיתנו, זהו אינו תפקידו של הוועד הבינלאומי של הצלב האדום. משא ומתן כזה מתרחש בין צדדים וגורמים אחרים שעשויים לתמוך. יתרה מכך, ה-ICRC לא בוחר מי ישוחרר ובכפוף לאיזה הסדר. אנו פועלים לשחרור כל בני הערובה.

בינתיים, אנחנו גם מוכנים לעזור לבני הערובה בכל דרך שנוכל – אם על ידי ביקור אישי כדי לבדוק את בריאותם ואם כדי לספק תרופות אישיות. אנו נחושים לסייע בחילופי מסרים בין בני הערובה לבני משפחתם, וכמובן שאנו מוכנים לסייע בשחרורם. עם זאת, אנו זקוקים לכל השחקנים שיכולים להשפיע על המצב כדי לעזור לנו לקדם מטרות הומניטריות עבור כל הצדדים.

מי ניהל את המשא ומתן לשחרור בני ובנות הערובה ששוחררו?

הוועד הבינלאומי של הצלב האדום אינו מנהל משא ומתן. אנו ארגון הומניטרי ניטרלי הפועל ללא משוא פנים, ואיננו נוטלים חלק בכל משא ומתן או עסקאות פוליטיות בין הצדדים. תפקידנו לתמוך בשחרור החטופים ולהזכיר לשני הצדדים את חובותיהם על פי המשפט הבינלאומי ההומניטרי. אנו ערוכים לסייע בכל שחרור של בני ערובה נוספים בכל רגע, ותפקידנו כמתווך ניטרלי הוא הומניטרי בלבד.

מה בדיוק עושה הוועד הבינלאומי של הצלב האדום במהלך מבצע לשחרור בני ערובה?

לאחר שהושג הסכם, תפקידנו הוא לקלוט ולהוציא את בני הערובה בשלום מרצועת עזה אל מקום שהוסכם עליו מראש.

עד כמה הוועד הבינלאומי של הצלב האדום נמצא בקשר עם משפחות בני הערובה?

מאז ה-7 באוקטובר, קיבלנו פניות רבות מאנשים בישראל ובחו"ל, הנואשים לדעת מה עלה בגורלם של בני משפחתם הנעדרים. הנשיאה שלנו גב' מיריאנה ספולאריץ' נפגשה מספר פעמים עם נציגי המשפחות, וראשת המשלחת שלנו בישראל נפגשה עם המשפחות ונציגיהם. הקמנו מוקד טלפוני למשפחות ופגשנו כמה מהם מספר פעמים.

קיימנו פגישות מקצועיות עם גורמים שונים בישראל המספקים תמיכה נפשית לקורבנות של ההתקפות בשבעה באוקטובר, כדי להציע את הייעוץ והמומחיות של הארגון שלנו בטיפול באנשים שנפגעו מסכסוכים מזוינים. פנינו גם לשגרירויות שאזרחיהן מוחזקים כבני ערובה כדי לספק להם מידע רלוונטי.

מדוע הוועד הבינלאומי של הצלב האדום אינו מקבל תרופות המוצעות על ידי המשפחות עבור בני הערובה?

ביקשנו ללא הרף גישה לאנשים המוחזקים, לבדוק את מצבם הבריאותי ולוודא שיש להם את הסיוע ההומניטרי שהם צריכים. העניין נמצא בראש סדר העדיפויות שלנו. אנו מוכנים וערוכים לספק לבני הערובה את הסיוע הדרוש, כולל תמיכה בריאותית, אך ראשית אנו חייבים שתהיה לנו גישה אליהם.

מה יש לכם לומר על ההפגנות הקוראות לוועד הבינלאומי של הצלב האדום לפעול לטובת בני הערובה?

אנו מבינים את התסכול של המשפחות ושל אזרחי ישראל. פגשנו בני משפחה רבים, ואנו יודעים שכל אדם – בין אם זה ילד, גבר או אישה – הוא עולם בפני עצמו. נפגשנו גם עם מארגני ההפגנות הללו, כדי לשמוע את חששותיהם ובקשותיהם, וליידע אותם על מאמצי ה-ICRC.

עמדתנו ברורה: החזקת בני הערובה היא אסורה בהחלט לפי המשפט הבינלאומי ההומניטרי, ויש לשחררם לאלתר. נמשיך לפעול לטובת כל בני הערובה ומשפחותיהם.


למה אתם לא מגנים בפומבי את חמאס על כך שהוא מחזיק את כל האנשים הללו כבני ערובה?

המטרה שלנו היא להחזיר את בני הערובה לחיק משפחותיהם, ולהשיג גישה אליהם. אמרנו, ואנו חוזרים ואומרים, כי לקיחת בני ערובה נוגדת את המשפט הבינלאומי ההומניטרי וכי יש לשחררם מיד.

אנחנו לא ארגון שמתמקד בגינוי. שנים של ניסיון בשיחה עם צדדים לסכסוך ועם קבוצות חמושות שאינן מדינתיות הוכיחו שהגישה הבילטרלית שלנו להעלות סוגיות שמדאיגות אותנו היא חשובה להשגת תוצאות.


למה אתם שותקים בנושא של בני הערובה?

אנחנו לא שותקים. מהיום הראשון השמענו את קולנו בקריאה הפומבית שלנו לשחרור כל בני הערובה. פרסמנו תריסר הצהרות שכללו קריאה זו בפומבי. הנשיאה שלנו נפגשה עם קרובי משפחה של בני הערובה ובעצמה ביקשה בפומבי לשחררם.


ה-ICRC מסייע באופן קבוע כמתווך ניטרלי במהלך סכסוכים בכל רחבי העולם. התנאים העיקריים למעורבותנו הם:

– הסכמה של כל הצדדים הנוגעים בדבר.
– ערבויות לגישה בטוחה וללא הפרעה ל-ICRC לביצוע הפעולה.
– כיבוד בכל עת ומצד כל הצדדים של דרישות המשפט הבינלאומי ההומניטרי בנוגע לעסקאות הנוגעות למי שמוחזקים בשבי, בפרט בכל הנוגע להענקת יחס אנושי – לפני, במהלך ואחרי העברתם.

 

צילום: ראובן ג.ש., באדיבות שתיל סטוק.

צילום: ראובן ג.ש., באדיבות שתיל סטוק.