יום המים העולמי 2017

לרגל יום המים הבינלאומי, בחרו ב- The Jerusalem Post להביא את דבריה של כריסטין ברלי, סגנית נשיא הוועד הבינלאומי של הצלב האדום, במועצת הביטחון של האו"ם. במהלך דיון בנושא מים, שלום וביטחון, ברלי קראה לצדדים לקונפליקט, לתורמים ממשלתיים ולארגונים בינלאומיים לעבוד ביחד כדי לתמוך בשירותים עירוניים במהלך סכסוכים מזוינים. 

מים הם תנאי חיוני לחיים בכבוד, ועל צדדים לסכסוך, ממשלות תורמות וארגונים הומניטריים לפעול יחד כדי לתמוך בשירותים עירוניים במהלך סכסוכים מזוינים.

CC BY-NC-ND / ICRC/ Alyona Synenko

"הניסיון של הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC) מלמד כי מים, כמשאב בעל חשיבות חיונית, הם לא פעם מושא למריבה במסגרת סכסוכים מזוינים". על רקע יום המים הבינלאומי שצוין ברחבי העולם אתמול, ההצהרה של ה-ICRC מזכירה לנו עד כמה מים הם חלק מהמשוואה בכל הנוגע לשמירה על שלום וביטחון.

איש מאתנו אינו יכול להתקיים בלי מים. אנחנו זקוקים למים כדי לשתות. אנחנו זקוקים להם לגידול מזון. אנחנו זקוקים למים כדי לבשל, וגם כדי לשמור על ניקיון אישי. מים הם צורך אנושי בסיסי והדרישה ההומניטרית הבסיסית ביותר.

מים הם סמל לחיים בשירה של כל אומה. בתרבות המוזיקלית המפוארת של סנגל, הקוֹרָה, כלי מיתר שעליו מנגן הזמר הנודד (ג'לי) עשויה מאותה דלעת המשמשת לנשיאת מים. הזמר הנודד יודע שמים הם לגוף מה שהשיר הוא לנפש.

הניסיון של הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC) מלמד כי מים, כמשאב בעל חשיבות חיונית, הם לא פעם מושא למריבה במסגרת סכסוכים מזוינים. נקודות מים הופכות להיות אסטרטגיות – בין אם מדובר בבארות באזורים כפריים צחיחים או בתחנות שאיבה בערים מתקדמות. במלחמות רבות מגיעה הלחימה גם לאזורים שבהם מצויות תשתיות מים, וכך הן ניזוקות, נפגעות או מושמדות.

גם כאשר יש מים בנמצא, הגישה אליהם עלולה להיות מסוכנת מאוד – בעיקר עבור נשים וילדות, המופקדות על איסוף המים בחברות רבות. ילדים עשויים לבלות שעות בתור למים או באיסוף מים, במקום להיות בבית הספר.

אספקת מים קשורה ישירות לבריאות ציבורית. מי שתייה מזוהמים או מחסור במים לרחצה גורמים לאנשים לחלות. הדבר מוסיף נטל על מתקנים ועובדים רפואיים, המתקשים ממילא להתמודד עם ביקוש גבוה ויכולת מוגבלת לתת מענה.

אספקת מים גם קשורה בבירור לעקירה והגירה שלא מרצון. כאשר אספקת המים משתבשת, לא נותרת בידי האוכלוסייה האזרחית ברירה אלא לעבור למקום אחר. אנשים נאלצים לעזוב את בתיהם, דבר המוביל לתנועות אוכלוסין גדולות.

הבטחת אספקת בטוחה, מספקת, סדירה ונקייה של מים היא עדיפות הומניטרית עבור ה-ICRC. ביותר משמונים מדינות, פועלים צוותי המים שלנו מדי יום לספק מים לאוכלוסיות שנפגעו בעקבות סכסוכים ואלימות. אנחנו פועלים עם רשויות מקומיות, שותפים מסחריים, קהילות מקומיות וארגוני צלב אדום וסהר אדום לאומיים כדי להבטיח את קיימותן של תכניות המים שלנו.

בשנה שעברה, דאגנו לצרכי המים הדחופים של 28 מיליון איש. העלייה בלחימה ממושכת בערים במזרח התיכון והריכוזים הגוברים של עקורים באזורים עירוניים, כגון אגן ימת צ'אד, הביאו לעלייה אדירה בהיקף ובמורכבות הטכנית של מבצעי אספקת המים שלנו.

מבצעים אלה מביאים אותנו לעבוד לעתים קרובות משני עבריהם של קווי סכסוך בתיקון משאבות וצינורות החיוניים לכל הצדדים. תופעה מעודדת בכמה סכסוכים היא נכונותם של יריבים לשתף פעולה בנושא מים גם בהעדר כל מוכנות לשתף פעולה בנושאים אחרים – ולאפשר לנו בכך את הגישה ואת שרשראות האספקה הנחוצות לנו כדי לדאוג להמשך הזרמת המים.

לסכסוכים מזוינים השפעות ישירות ועקיפות על גישה של אנשים למים – ושתיהן מגיעות לכדי פגיעה מצטברת באספקת המים לאורך שנותיו הרבות של סכסוך מתמשך.

ההשפעות הישירות של סכסוכים מזוינים ניכרות בעליל. התקפות הרסניות על תחנות משנה ברשת החשמל, על מתקנים לאגירת מים ועל צנרת עלולות להוציאם מכלל פעולה ובכך לנתק רבבות בני אדם בהתקפה אחת. גם עובדים מיומנים עלולים להיהרג, להיפצע או להיעקר.

ההשפעות העקיפות פחות ברורות, אך לא פחות משמעותיות. העדר כוח אדם מיומן ומחסור באספקה קריטית מיתרגמים לתשתית חיונית שאינה מתוחזקת, ומכאן מתדרדרים העניינים עד מהרה לנקודה שבה מים אינם בטוחים או אוכלוסיות שלמות מנותקות מהם.

בסכסוך מזוין מתמשך, קשה להפוך את מגמת ההשפעה המצטברת הזאת על השירותים. נוכחנו בכך לאחרונה בסוריה, בעיראק, ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו וברפובליקה המרכז-אפריקאית, שבהן שירותי המים הצטמצמו קשות ונזקקנו להסתמך על הובלת מים במשאיות.

המשפט ההומניטרי הבינלאומי מתייחס בצורה ברורה לחשיבות ההומניטרית של מים ומטיל חובות שונות על צדדים לסכסוך במטרה להגן על מתקני מים.

המשפט ההומניטרי הבינלאומי מספק הגנה מיוחדת לאובייקטים שהם חיוניים להישרדותה של האוכלוסייה האזרחית – כגון מתקנים של מי שתייה ומערכות השקיה. אובייקטים שבהם טמונים כוחות מסוכנים, כגון סכרים, מוגנים גם הם מהתקפה.

המשפט ההומניטרי הבינלאומי מספק גם הגנה כללית חשובה מפני התקפות על אובייקטים/עצמים אזרחיים והתקפות המשפיעות על האוכלוסייה האזרחית. צדדים לסכסוכים חייבים לנקוט אמצעי זהירות בביצוע תקיפות ולהימנע מהתקפות הצפויות לגרום נזק נלווה מופרז, וכן לשקול את ההשפעות המתגלגלות של פעולותיהם על אוכלוסייה אזרחית.

למרות כללים ברורים אלה להגנה על שירותים חיוניים כגון מים, ממשיך ה-ICRC להיות עד לאוכלוסיות הסובלות מהשלכות אי כיבודו של המשפט ההומניטרי הבינלאומי.

הסיכון מצד השפעות מתגלגלות של נזק למתקני מים הוא סיבה אחת לכך שה-ICRC דוחק בצדדים לסכסוכים להימנע משימוש בכלי נשק נפיצים בעלי פגיעה מרחבית גדולה באזורים צפופי-אוכלוסין. גם כאשר אלה מכוונים אל מטרה צבאית, בכוחם לפגוע בתוך כך בתשתית חיונית הממוקמת בקרבת המטרה, ולשבש קשות את אספקת השירותים שבהם תלויים אזרחים לקיומם.

צדדים לסכסוך מחויבים להבטיח עמידה בצרכים הבסיסיים של האוכלוסייה האזרחית ושמירה על כבודה. מים הם תנאי חיוני לחיים בכבוד, ועל צדדים לסכסוך, תורמים ממשלתיים וארגונים הומניטריים לפעול יחד לתמיכה בשירותים עירוניים עמידים במהלך סכסוכים מזוינים.

ה-ICRC קורא לחברי מועצת הביטחון של האו"ם לנקוט בצעדים הבאים בנושא מים וסכסוכים מזוינים:

• לדאוג לכיבוד המשפט ההומניטרי הבינלאומי ולהביא בחשבון את התלות ההדדית בין שירותים חיוניים, כגון מים, בריאות וחשמל, ואת ההשפעה המצטברת של סכסוך מזוין מתמשך על אספקת מים חיונית לאוכלוסיות אזרחיות.

• להכיר בכך שדיאלוג בנושא מים בין צדדים לוחמים הוא חיוני, ולעזור לאפשרו.

• לתת עדיפות לשותפויות אפקטיביות בין רשויות מקומיות, ספקי שירותים וארגונים הומניטריים ולתמוך בהן כדי להבטיח שירותי מים עמידים.

• להבטיח שהמועצה תמשיך להידרש לטובת לנושא הזה.

המחברת, סגנית נשיא ה-ICRC, מסרה את ההצהרה שלעיל בפני מועצת הביטחון של האומות המאוחדות במהלך הדיון הפתוח על "שמירה על שלום וביטחון בזירה הבינלאומית: מים, שלום וביטחון".

למאמר ב-Jerusalem Post

קראו עוד:
יום המים העולמי: שמירה על המים זורמים, היום ומחר