יום האישה הבינלאומי

 לקראת יום האישה הבינלאומי (8 במארס), אנחנו מפרסמים כתבות הממחישות את חוסנן של נשים אל מול מצוקה ומצבי סכסוך.

תערוכה של צילומים וסרטים עוצמתיים מאת הצלם ויוצר הסרטים הבריטי עטור הפרסים ניק דנציגר, מספרת את סיפוריהן של אחת עשרה נשים שהתגוררו באזורי סכסוך במהלך העשור הראשון של המאה ה-21

4 בפברואר 2016 – 24 באפריל 2016  IMPERIAL WAR MUSEUM, UNITED KINGDOM

בתמונה: מאריאטוּ, אחת מ-11 הנשים המוצגות בתערוכה. © Nick Danziger

בתמונה: מאריאטוּ, אחת מ-11 הנשים המוצגות בתערוכה. © Nick Danziger

 

בשנת 2001, הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC) הזמין מהצלם הבריטי ניק דנציגר (Danziger) סדרת צילומי פורטרט אינטימיים של אחת עשרה נשים החיות בכמה מאזורי המלחמה הידועים ביותר לשמצה בעולם. מסע למדינות כמו אפגניסטן, בוסניה וקולומביה הניב את אוסף הצילומים– Eleven Women Facing War – המספק הצצה רבת-עוצמה אל עולמן הנסתר לא פעם של נשים הלכודות במצבי סכסוך אכזריים.

עשור לאחר מכן, החליט ניק לחזור על עקבותיו ולמצוא את הנשים שצילם אז, לפני שנים, מבלי לדעת אל נכון מה הוא יגלה. הצילומים והסרטונים החדשים של ניק, המוצגים לראשונה בבריטניה, חושפים סיפורים מלאי רגש והשראה של מאבק אישי, טרגדיה וכוח יוצא דופן.

התערוכה “אחת עשרה נשים אל מול מלחמה” תוצג במוזיאון המלחמה האימפריאלי של לונדון עד 24 באפריל 2016. האוסף מציג 33 תצלומים ו-11 סרטים קצרים, באורך שלוש דקות כל אחד, משמונה אזורי סכסוך ברחבי העולם: בוסניה, קוסובו, ישראל, עזה, חברון (הגדה המערבית), סיירה לאון, קולומביה ואפגניסטן.

“אנחנו נלהבים לראות את התערוכה של ניק מוצגת כאן בלונדון”, אמר פול קַסְטֶלה, ראש משלחת ה-ICRC לבריטניה ולאירלנד. “הצילומים שלו מספקים הצצה חשובה אל ההשפעה ההרסנית שיש למלחמות על נשים ובנות, השפעה הנסתרת לעתים קרובות מעין. בסכסוכים של היום, פגיעת הלחימה בנשים ובנות – כמו גם בגברים ובנים – קשה, ותמונות אלה לוכדות את העניין בעוצמה רבה”.

“אנחנו מדברים לעתים קרובות על קרבנות מלחמה”, ציין ניק. “אני מקווה שהתמונות והסיפורים האלה ישמשו כמֶחֱוָה לרוח הבלתי נכנעת, לכוח הסבל ולגבורה של אותן נשים”.

המסע שלו לגלות מה עלה בגורלן של הנשים היה מהול בשמחה וגם בעצב.

אחד הסיפורים באוסף הוא זה של מַאה בּיבּי, יתומה בת עשר מאפגניסטן. כאשר הוא צילם אותה לראשונה, היא קיבצה נדבות מזון עבורה ועבור שני אחיה הצעירים ממנה. עשר שנים לאחר מכן, ניק גילה שהיא נעלמה מבלי להשאיר עקבות, ולמרבה הצער מאמינים שהיא מתה ב-2006. סיפורים אחרים מרוממים יותר, כגון זה של מאריאטוּ, שידיה נכרתו בכוח על ידי לוחמי גרילה במלחמת האזרחים המרה של סיירה לאון. ניק פגש אותה לראשונה באחד ממרכזי השיקום של המדינה, וגילה מאז שהיא חיה כיום בבטחה ובשלום בקנדה.

“הסיפורים שאנחנו רואים בצילומים חזקים ביותר, ומהווים עדות של ממש לזוועות המלחמה ולעוצמתה של רוח האדם”, אומרת שרלוט לינדזי קֶרְטֶט, מנהלת תחום תקשורת וניהול מידע ב-ICRC.

“כגוף המופקד על שמירת המשפט ההומניטרי הבינלאומי וקידומו, ה-ICRC מודאג עד מאוד מפגיעתן של מלחמות בנשים ובנות”, הוסיפה. “אונס, זנות כפויה וצורות אחרות של אלימות מינית הם רק כמה מן הדברים הנוראיים היכולים לפגוע בנשים במלחמות, לצד ניתוק מן המשפחה או אבדן יקירים ומקורות פרנסה. מטרת התערוכה הנוכחית היא גם לשפוך אור על השפעת המלחמות וגם להזכיר לנו את מידת הפגיעוּת והכוחות של אנשים המוצאים את עצמם בעל כורחם במצבים של סכסוך מזוין”.

פרטים נוספים על התערוכה ניתן לראות באתר של מוזיאון המלחמה האימפריאלי.