ג’נבה: מחקר חדש שנערך בראשות הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC) מצביע על התפקיד החיוני שעשויות למלא בעתיד אפליקציות להעברת הודעות במסגרת עבודה הומניטרית. המחקר – שנערך על ידי ה-ICRC, The Engine Room ו-Block Party – מצא כי אפליקציות להעברת הודעות נעשו כה נפוצות עד שראוי לשקול לעשות בהן שימוש “אסטרטגי” במסגרת פעולות הומניטריות. תוצאות המחקר יצאו בדו”ח Humanitarian Futures for Messaging Apps, שפורסם בסוף ינואר.
מעריכים כי למעלה מ-2.5 מיליארד בני אדם ברחבי העולם משתמשים באפליקציות לשליחת הודעות. מספר זה צפוי לעלות ל-3.6 מיליארד – חצי מאוכלוסיית העולם – עד 2018. במקרי חירום, כגון אסונות טבע או סכסוכים מזוינים, אנשים מסתמכים יותר ויותר על הפלטפורמות האלה כדי לשמור על קשר עם יקיריהם או להתעדכן במצב.
“אפליקציות להעברת הודעות עוזרות לארגונים הומניטריים לאסוף מידע כדי להבין טוב יותר את הצרכים באזורים שקשה להגיע אליהם וקשה לעתים קרובות לקיים בהם מפגשים פנים אל פנים”, אומרת שרלוט לינדזי-קורטט, המנהלת המופקדת על תחום תקשורת וניהול מידע ב-ICRC. “בימים אלה בודקים ארגונים הומניטריים בפועל את השימוש באפליקציות להעברת הודעות, וזאת לשתי מטרות עיקריות: כדי לתקשר עם נפגעי משברים או סכסוכים, וכדי לתאם משימות ופעולות בתוך הארגונים עצמם”.
“במצבים מסוימים טמון באפליקציות להעברת הודעות פוטנציאל בלתי מנוצל לשיפור מבצעים הומניטריים”, אמר החוקר המוביל ב-The Engine Room ואחד ממחבריו הראשיים של המחקר, טום ווקר.
ואולם ההזדמנויות החדשות האלה מציבות גם אתגרים חדשים. “קיימות מספר סוגיות, כגון ביטחון, אבטחת מידע ופרטיות שיש לתת עליהן ברצינות את הדעת”, לדברי הממונה על אבטחת מידע ב-ICRC, מסימו מארלי: “יש בהן כדי להחיות פערי אי שוויון ישנים וליצור חדשים על בסיס דיגיטלי, גילאי ומגדרי”.
בדו”ח נטען כי ארגונים הומניטריים נדרשים להבין טוב יותר את ההזדמנויות והאתגרים הטמונים באפליקציות להעברת הודעות וכי יש לקבוע אסטרטגיות וסטנדרטים כדי להגדיר את הנסיבות שבהן ניתן לעשות באפליקציות אלה את השימוש המתאים והאפקטיבי ביותר.
הדו”ח הוכן בתמיכת קבוצה מייעצת שמנתה את הפדרציה הבינלאומית של ארגוני הצלב האדום והסהר האדום, את הנציבות העליונה של האו”ם לפליטים, את משרד האו”ם לתיאום עניינים הומניטריים ואת תכנית המזון העולמית.
לצפייה בסרטון אנימציה באורך 60 שניות בנושא: