צוותים של הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC) סייעו בשחרור והחזרת שלוש בנות ערובה מעזה לישראל, והעברת 90 אסירים פלסטינים מישראל לשטחים הפלסטינים הכבושים.
“אנחנו חשים הקלה שמי ששוחררו יוכלו להתאחד עם אהוביהן”, אמרה נשיאת הוועד הבינלאומי של הצלב האדום, מיריאנה ספוליאריץ’. “החזרתם בביטחה ומתן הטיפול הנדרש ברגע קריטי זה הם אחריות גדולה מאוד. המבצע הזה הוא דוגמא חזקה לאופן שבו התפקיד שלנו כמתווך ניטרלי בין צדדים נלחמים יכול להגן ולשנות חיים, במידה והצדדים מגיעים להסכמה”.
המבצע היה מורכב, ודרש נקיטת אמצעי ביטחון נוקשים כדי להפחית את הסיכון לכל המעורבים. מעבר בין קהלים גדולים לצד רגשות מועצמים הציבו אתגרים במהלך ההעברות. ובעזה, צוותים של ה-ICRC נאלצו להתמודד עם הסכנות שעולות מתחמושת שלא התפוצצה ותשתית הרוסה.
המבצע מציין את תחילתו של תהליך רב-שלבי, בהתאם לסיכום בין הצדדים, להשבת בני ערובה והחזרת אסירים. הוועד הבינלאומי של הצלב האדום, בתור מתווך הומניטרי ניטרלי, מסייע בהעברתם הבטוחה של בני ערובה ואסירים. צוות מקצועי של הארגון, כולל רופאים, נמצאים במקום כדי לספק סיוע נדרש.
“משפחות נוספות ממתינות במתח לשובם של אהוביהן”, אמרה הנשיאה ספוליאריץ’. “אנחנו קוראים לכל הצדדים לפעול בהתאם למחויבויות שלהם כדי להבטיח שהשלבים הבאים במבצע ייצאו לפעול בביטחה. הצוותים שלנו מוכנים ונכונים להמשיך וליישם את ההסכם, כדי שבני ערובה ואסירים נוספים ישוחררו, ומשפחות נוספות יתאחדו”.
בנוסף, כחלק מההסכם הרחב, יש צורך דחוף בהכנסת סיוע הומניטארי לעזה, היכן שאזרחים נאבקים במשך חודשים להשיג אוכל, מי שתיה ומחסה. הוועד הבינלאומי של הצלב האדום מוכן להגביר באופן משמעותי את הסיוע ההומניטרי לעזה, בשיתוף פעולה עם שותפינו בתנועת הצלב והסהר האדום. זה כולל אספקת סיוע נדרש כמו תרופות ומזון, וכן להעניק תמיכה לשירותים חיוניים דוגמת בריאות, מים, סניטציה וחשמל.
על הצדדים לפעול בהתאם למשפט ההומניטרי הבינלאומי בכל זמן, כולל במהלך מבצעי שחרור. זה כולל שמירה על חיי אדם ועל אנשי ומתקני רפואה.