הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC) הזהיר בפברואר האחרון שפעולה צבאית ישראלית משמעותית ברפיח עלולה להמיט אסון על האוכלוסייה האזרחית, לאור העובדה שלמעלה ממיליון עקורים פלסטינים מתגוררים כעת בדרום רצועת עזה.

בעקבות הוראת  ישראל מיום שני לאזרחים להתפנות מאזורים מסוימים ברפיח, הוועד הבינלאומי של הצלב האדום חוזר ומדגיש שיש לנקוט בכל הצעדים האפשריים על מנת להגן על חיי אזרחים, ולוודא שיש להם גישה לצרכים חיוניים, בהם אוכל, מים וטיפול רפואי. הכרחי להבטיח שהצעדים שננקטו בשבועות האחרונים כדי להגביר את כניסת הסיוע לעזה יימשכו. כמו כן, הוועד הבינלאומי של הצלב האדום שב ואומר שיש צורך להגן על משלחות רפואיות – לרבות  מתקנים, אמבולנסים, רופאים ורופאות ואחים ואחיות – וקורא לכל הצדדים בעימות להגן מכל וכל ולכבד את השירותים מצילי חיים האלה.

בו בזמן שהמבצע והפינויים נמשכים, ישנם דיווחים תקשורתיים על המשך המו"מ לגיבוש הסכם פוליטי אפשרי, שיכלול שחרור של בני ערובה, אסירים, והפסקת אש. בעוד שה-ICRC ממשיך לדרוש את שחרורם המיידי של בני הערובה ללא תנאים, הוא גם מכיר בכך שהדבר אינו סביר ללא הסכם. הוועד הבינלאומי של הצלב האדום מקווה שיושג הסכם שיאחד משפחות ויספק סיוע ומזור לכל מי שנפגעו מהסכסוך. הICRC עומד ערוך ומוכן למלא תפקידו כמתווך ניטרלי – המסייע במימוש היבטים ההומניטריים של הסכם בין הצדדים. 

אם הפעולות הצבאיות יימשכו, חיוני שהצדדים בעימות ייקחו בחשבון מציאות שבה כמויות גדולות של אזרחים נעים בדרכים משובשות ובאזורים בהם עלו להימצא שרידי תחמושת שלא התפוצצה. יש לוודא שפינויים של אזרחים יבוצעו באופן שהם יוכלו להגיע למקום אליו הם מתפנים באופן בטוח ושימצאו בו תנאים ראויים מבחינת היגיינה, בריאות, ביטחון ותזונה; אין להפריד בין בני משפחה. יש לוודא שאזרחים יוכלו לשוב לבתיהם ברגע שהעימות המזוין נעצר.

רוב האנשים הנמצאים כיום ברפיח נאלצו להתפנות עוד קודם לכן פעמיים, שלוש פעמים ואפילו ארבע. העובדה הזאת, יחד עם המתח והפחד התמידיים, פציעות, גילם של המפונים ובעיות פיזיות, מובילים לכך שתושבים רבים נמצאים במצב מוחלש ובסיכון מוגבר למות מזיהומים ומחלות נפוצות.

על הצדדים בעימות לכבד את המחויבויות המשפטיות שלהם

לא ברור להיכן ניתן להעביר בבטחה אוכלוסייה גדולה, שכוללת בתוכה פצועים, נכים, קשישים וחולים, ולוודא שהצרכים הבסיסיים שלהם יזכו למענה. ייתכן שאזרחים מסוימים לא יוכלו להתפנות בשל גילם, מגבלות גופניות או מחלות. אזרחים שנשארים באזור – מבחירה או שלא – עדיין נחשבים אוכלוסייה מוגנת ויש לוודא שאינם נפגעים כתוצאה מהעימות.

חובה להתייחס למציאות הזו במהלך הצעדים הבאים בעימות. הוראות הפינוי כבר הובילו לחרדה ופחד גדולים. שיירות ארוכות של תושבים נמלטים מרפיח במכוניות, עגלות עם חמורים וברגל, עמוסים בציוד אישי.

הוועד הבינלאומי של הצלב האדום קורא לכל הצדדים בעימות לכבד את המחויבויות המשפטיות שלהם להגן ולשמר את חייהם של אזרחים ושל תשתית אזרחית, כפי שנקבע במשפט הבינלאומי ההומניטרי.

צוותים של הוועד הבינלאומי של הצלב האדום נמצאים בשטח ומגיבים לצרכים הומניטריים. ברפיח, הוועד הבינלאומי של הצלב האדום מסייע בכך שמספק ארוחות, מי שתיה, אוהלים, ברזנטים, מזרונים וטיפול רפואי. ה-ICRC עומד ערוך ומוכן למלא תפקידו כמתווך ניטרלי – המסייע במימוש היבטים ההומניטריים של הסכם בין הצדדים.

אודות הוועד הבינלאומי של הצלב האדום 

הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC) הוא ארגון ניטרלי, הפועל ללא משוא פנים ובאופן בלתי תלוי, ובעל מנדט הומניטרי בלעדי שמקורו באמנות ג'נבה משנת 1949. הארגון מסייע לאנשים ברחבי העולם שהושפעו מסכסוכים מזוינים ומצבי אלימות אחרים, ועושה כל שביכולתו להגן על חייהם ועל כבודם ולהקל על סבלם – לעתים קרובות לצד שותפיו, הצלב האדום והסהר האדום.

למידע נוסף, ניתן לפנות ל: 
press@icrc.org

או בקרו באתר שלנו:

ישראל – הגולן – הגדה המערבית – עזה (icrc.org)

עקבו אחרי הוועד הבינלאומי של הצלב האדום גם בפייסבוק

https://www.facebook.com/ICRCil