צוותי בית החולים ברזילי, שנחשפים לעתים קרובות לסכסוך מזוין ולהשלכותיו, הם המגיבים הראשונים לגלי מטופלים המתמודדים עם טראומה וחרדה. כך תומך הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC) בעבודתם, בניסיון לצמצם פגיעות הנגרמות מטראומה משנית ושחיקת חמלה

“אני חושב ש-98% מהעובדים שלנו סובלים מצורה כזו או אחרת של הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD)”, אומר ד”ר רון לובל, מנהל מחלקת ההיערכות למצבי חירום בבית החולים ברזילי – מרכז רפואי הסמוך לגבול בין ישראל לעַזָה.

מימין: ד”ר רון לובל מבית החולים ברזילי, טליה לבנון – מנכ”ל הקואליציה הישראלית לטראומה, איב גיבנס וגרהם דוגן – מתאמי בריאות בוועד הבינלאמי של הצלב האדום

זהו יום קיץ חם, וד”ר לובל נפגש עם צוותי בריאות הנפש של בית החולים בסמינר שמטרתו להכשיר אותם לטפל בשיטת ה-EMDR: Eye Movement Desensitization and Reprocessing (הקהיית הרגישות ועיבוד מחדש באמצעות תנועות עיניים). זוהי שיטה המתמקדת בטיפול במקרי הלם, חרדה וטראומה קשים. צוותי בית החולים באשקלון תומכים במטופלים, בבני משפחותיהם ובשאר עובדי בית החולים באמצעות מענה ראשוני לצורכי בריאות הנפש במהלך ואחרי פעולות לחימה חמושות. המטופלים מגיעים מקהילות ישראליות המתגוררות בסמוך לעזה, ולעתים מעזה עצמה, מעבר לגבול. “אנחנו במרחק 12 ק”מ מהגבול, ובשנים האחרונות היינו נתונים במצבי לחץ. התוכנית הזו מאוד חשובה לנו”, אומר ד”ר לבל.

החל מרופאים ואחיות ועד לעובדים סוציאליים ופסיכיאטרים, על סגל בית החולים לעבוד במצב של מוכנות מתמדת לפעולות איבה, תוך שהם חשופים לטראומה משנית ושחיקה.

כדי לספק לעובדי בית החולים כלים נוספים להתמודדות עם סביבה עתירת לחץ זו, יזמו ה-ICRC, בית החולים ברזילי והקואליצייה הישראלית לטראומה (ITC) את תכנית “סיוע למסייעים”, שנועדה לחזק את החוסן הנפשי של המטפלים המצויים בחזיתות הסכסוכים החמושים והאלימות.

“פעולות לחימה חמושות גורמות להרבה יותר מפציעות פיזיות”, אומר איב גיבנס, מתאם בריאות ב-ICRC. “אנשים, כולל העובדים בחזית, מגיעים אחרי שחוו מה שאנחנו מכנים ‘פציעות נפש’, וחשוב מאוד לתת מקום וזמן להתמודדות איתן”, הוא מוסיף.

“היה לי מזל גדול שנחשפתי לאימוני EMDR לפני 20 שנה, והיה לי קצת ניסיון בזה לפני שהתחלנו לחוות התקפות טילים גדולות באשקלון”, אומרת דורי טבק חזן, פסיכולוגית חינוכית ומנחה בשיטת EMDR. “מאוחר יותר הוצבתי במרכז משברים ויכולתי להשתמש בכלי הזה כדי לעזור לאנשים, שהגיעו בהמוניהם, להתמודד עם תגובות הלחץ העזות שלהם ולעזור להם לעמוד שוב על הרגליים. היכולת להיות אפקטיבית עבור אנשים אחרים גם עזרה לי מאוד להימנע משחיקת יכולת החמלה ומטראומה משנית. אני חושבת שעדיין ספגתי קצת מזה, אבל זה בהחלט נתן לי תחושת הישג ואפקטיביות”, היא מוסיפה.

EMDR היא שיטת טיפול קצרת מועד המבוססת על הפעלה דו-צדדית חוזרת ונשנית של מערכת העצבים, והוכחה באמצעות מחקר כיעילה ושימושית מאוד לעיבוד אירועים טראומטיים, התמודדות עם חרדה והלם קיצונים ויישום טיפולי חירום בבריאות הנפש. שיטה זו הוכחה כמפחיתה תסמיני חרדה ומצוקה, והיא מאפשרת התערבויות בשלב האקוטי וגם לאחריו.