הודעה לעיתונות, 29 בנובמבר 2017

(ג’נבה) – הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC) משיק היום אתר אינטרנט חדש – missingmigrants.icrc.org – המפנה את עיניי העולם לסיפורים האנושיים שמאחורי הטרגדיות ההומניטריות של אלה שעקבותיהם נעלמות לאורך נתיבי ההגירה

 

אתר האינטרנט הוא חלק ממאמץ מכוון מצד ה-ICRC להסב את תשומת הלב לטרגדיה ההומניטרית הנשכחת הזאת. בין אם במַגְרבּ, בים התיכון או במרכז אמריקה, או כתוצאה מהגירה, אלימות או סכסוכים – הנעדרים מותירים אחריהם משפחות, זיכרונות וחיים. סוגיה זו ראויה לתשומת לב ותגובה משמעותיות יותר ברחבי העולם.

באמצעות שילוב חדשני של צילומי פולרואיד, סרטי וידיאו והודעות בכתב יד שנאספו בשיתוף עם מהגרים ומשפחותיהם בהונדורס, בגואטמלה ובמקסיקו, מעניק האתר פנים וקול לתופעה עולמית מורכבת ומסב את תשומת הלב לכאב ולסבל של משפחות המהגרים הנעדרים.

יותר אנשים נעקרים כיום בכוח מאשר בכל נקודת זמן מאז סוף מלחמת העולם השנייה. בשנה שעברה, על-פי ההערכה, 65.6 מיליון בני אדם, או אחד מכל 120 בעולם, נאלצו לעזוב את בתיהם, ולברוח מפני אלימות או מצב של פגיעוּת.

בדברים שנשא בג’נבה, אמר פרדריק דגרה, ראש יחידת הנעדרים של ה-ICRC: “מדובר בתופעה עולמית בעלת השפעה מאוד אישית. הכאב שחוות משפחות המהגרים הנעדרים מורגש גם על ידי מי שיקיריהם נעדרים כתוצאה מסכסוכים מזוינים או אלימות. בירור גורלם של נעדרים הוא צעד הומניטרי”.

כפי שעולה בבירור מהעדויות בעניינם של מהגרים נעדרים, הכאב סביב אדם יקר שנעלם נמשך שנים. “בכל לילה התחננתי לאותו דבר”, אומרת קלמנטינה מורסה בעדות וידיאו באתר. “עשה שבני יתגלה בפניי. אם הוא מת, עשה שיתגלה בפניי מת, ואם הוא חי, עשה שיתגלה בפניי חי”. שניים מבניה של קלמנטינה נעדרים זה יותר מעשר שנים.

בנוסף לסערה הרגשית, משפחות של מהגרים נעדרים ניצבות לפעמים בפני אתגריים מעשיים רבים המשביתים את חיי היומיום שלהן.

מניעת היעלמותם של מהגרים ומציאתם במידה שנעלמו הן בבחינת צעד הומניטרי ואתגר בינלאומי. ואולם איסוף נתונים ותיאום מהווים עדיין מכשול גדול.

זוהי הסיבה שה-ICRC בכל העולם קורא למכלול חדש של סטנדרטים מקצועיים במטרה לשרת טוב יותר את הנעדרים ומשפחותיהם. הדבר מחייב פעולה מוקדמת, איסוף נתונים טובים יותר, שיתוף מידע ותיאום בין מערכות.

מה עושה ה-ICRC למען מהגרים נעדרים?

 

דרך המשלחות שלו במאה מדינות כמעט, ה-ICRC נוכח בארצות המוצא והיעד של רבים מן המהגרים. ה-ICRC קורא לרשויות במדינות המוצא ובמדינות שבהן גרים קרוביהם של מהגרים נעדרים לפעול – ופועל יחד איתן – כדי:

– להעריך ולבחון באופן סדיר את המדיניות שלהן בנושא גבולות והגירה במטרה למנוע ולצמצם עוד יותר את הסיכון להיעדרות או מוות של מהגרים. מדיניויות אלה חייבות לעמוד בכל עת בסטנדרטים והתחייבויות בינלאומיים בתחום זכויות האדם;

– לאפשר דרכי תקשורת ואמצעי תקשורת שיאפשרו למהגרים ולמשפחותיהם ליצור, לחדש או לשמר קשר באופן סדיר וקל ככל הניתן לאורך נתיבי ההגירה;

– להקים ולאפשר יוזמות וארגונים הומניטריים ולתמוך בהם, במיוחד במקומות שבהם מהגרים שרויים במצוקה ובאזורים שבהם קיים סיכון מוגבר להיעלמות, פגיעוּת או מוות.

 

מידע נוסף ניתן למצוא בנייר המדיניות בנושא, Missing Migrants Policy Paper 2017.

 

עוד בנושא:
נעדרים ושבויי מלחמה – ישראל והשטחים הכבושים
נעדרים – סיפורים נוספים מרחבי העולם
נעדרים והמשפט הבינלאומי ההומניטרי