הפדרציה הבינלאומית של אגודות הצלב האדום והסהר האדום (IFRC)
הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC)
RCRC / ICRC – הודעה משותפת לעיתונות 16/107
26 בספטמבר 2016

ג'נבה/ ניו יורק – לרגל היום הבינלאומי לפירוק מוחלט מנשק גרעיני החל השנה, התנועה הבינלאומית של הצלב האדום והסהר האדום מחדשת את קריאתה למדינות לפתוח, בהתאם למחויבויותיהן הנוכחיות, במשא ומתן לניסוח אמנה שתאסור את השימוש בכלי נשק גרעיני ותפרק אותם לחלוטין.

קריאה זו מגיעה במהלך ישיבות הכנס השנתי של האסיפה הכללית של האו"ם בניו יורק, שעשויה להחליט לכנס בשנת 2017 וועידה לניהול מו"מ בדבר אמנה לאיסור כלי נשק גרעיני, שתוביל לפירוקם המלא. בעשותם כן, יפעלו על פי המלצה שניתנה באוגוסט על ידי קבוצת עבודה של האו"ם בנושא פירוק חימוש גרעיני, בתמיכתן הנרחבת של מדינות.

לראשונה מזה למעלה מ-70 שנה, יהפוך איסור על נשק גרעיני למציאות.

"אני קורא למדינות לנצל הזדמנות זו," אמר נשיא הוועד הבינלאומי של הצלב האדום, פּטר מאוּרֶר. "הגיע הזמן שמנהיגי העולם יפגינו מנהיגות בסוגיה זו. עלינו לפטור את העולם מנשק גרעיני אחת ולתמיד. עד אז, בעינהּ נותרת האפשרות שיֵיעשה בנשק גרעיני שימוש, מכוון או בשוגג, כפי שבעינו נותר הסיכון הטמון בַּהשלכות הקטסטרופליות, לאורך הזמן, שעלולות להיות לנשק גרעיני: על בריאות האדם, על הסביבה, על האקלים, על ייצור המזון ועל ההתפתחות החברתית-כלכלית. שחרור העולם מנשק גרעיני הוא בבחינת ציווי הומניטרי."

"ההיסטוריה הראתה לנו שההשלכות ההומניטריות הנודעות לנשק גרעיני – גם לשימוש בודד בו – הן מחרידות במידה שאין לתארהּ, ועלולות להימשך לאורך עשורים," אמר נשיא הפדרציה הבינלאומית של אגודות הצלב האדום והסהר האדום, טָדַאטֶרוּ קוֹנוֹאֶה. "למעלה משבעים שנה אחרי הטלת פצצות האטום על הירושימה ונגסאקי, רופאים בבתי חולים של הצלב האדום היפני בשתי הערים עדיין מטפלים באלפים רבים של ניצולים המתמודדים עם השלכות בריאותיות ארוכות טווח."

"במלאי הנשק כיום, מרבית כלי הנשק הגרעיני הם עוצמתיים והרסניים פי כמה וכמה מאלה ששימשו בשנת 1945," אמר מר קונואה. "הגעה אפקטיבית של סיוע הומניטרי בעקבות התקפה תהיה בלתי אפשרית כמעט, ולא נראֶה שקיימות תוכניות בינלאומיות לאפשרות כזו".

התנועה הבינלאומית של הצלב האדום והסהר האדום פנתה בשנת 2011 בעתירה היסטורית, שנבנתה מקריאות הנשמעות מאז 1945 להטלת איסור על השימוש בנשק גרעיני ולפירוקו.

קראו עוד:  E-briefing – A price too high: Rethinking nuclear weapons in light of their human cost