ג'נבה (ICRC) – סגנית נשיא הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC) עתרה למדינות ברחבי העולם בבקשה להפסיק את אספקת אמצעי הלחימה והתחמושת לצדדים לסכסוך מזוין המפרים את הוראות המשפט ההומניטרי הבינלאומי. בדברים שנשאה בוועידה השנייה של המדינות המהוות צד לאמנה לפיקוח על הסחר בנשק בג'נבה, אמרה כריסטין בֵּרלִִי שהפיקוח והבקרות על העברת נשק קונבנציונאלי אינם מספיקים.

"הפצת אמצעי הלחימה והתחמושת מאפשרת הפרות של הוראות המשפט ההומניטרי הבינלאומי ודיני זכויות אדם, לרבות פעולות טרור ואלימות מינית ומִגדרית. ההפצה מתדלקת סחרור בלתי נגמר של אלימות המוביל לסכסוכים מזוינים מתמשכים," אמרה גב' בּרלי.

עוד אמרה כי מסוריה ועד דרום סודאן, מלוב ועד תימן – לזרם אמצעי הלחימה היו השלכות נוראות על אזרחים – גברים, נשים וילדים. כמו כן הוסיפה, כי באמריקה הלטינית הובילה האלימות המזוינת למצב הומניטרי מדאיג ביותר במספר מדינות.

גב' ברלי אמרה כי האמנה לפיקוח על הסחר בנשק העניקה למדינות הזדמנות מחודשת להביא לידי שינוי, על ידי עצירת שטף אמצעי הלחימה לאזורי עימותים שבהם מתרחשות הפרות של הוראות המשפט ההומניטרי הבינלאומי.

"ביסוד האמנה עומדות מטרותיה ההומניטריות – צו המצפון והחוק מחייבים למנוע סבל אנושי, לכבד את המשפט ההומניטרי הבינלאומי ואת זכויות הפרט, ולהבטיח את כיבודם באמצעות פיקוח קפדני על העברות אמצעי לחימה. הדבר, בתורו, ייצור סביבה תומכת שתתרום לבניית בטחון, ברמה האזורית והגלובאלית" אמרה גב' ברלי.

הוועידה אמורה לשקול הקמת קרן נאמנות אשר תספק תמיכה לאותן מדינות הנזקקות לסיוע כדי ליישם את האמנה. הדבר עשוי לעזור למדינות בניהול מאגרי נשק ואף בַּפיקוח על גבולותיהן. ה-ICRC דוחק בכל המדינות שבידן לעשות כן, לתרום לקרן.

האמנה לפיקוח על הסחר בנשק, שתכליתה הסדרת הסחר הבינלאומי בנשק קונבנציונאלי, תקֵפה החל מדצמבר 2014. 87 מדינות אישררו את האמנה, ו-46 מדינות נוספות חתמו עליה, אך לא אישררו אותה.