כיצד לספק טיפול איכותי וניתוחים בטוחים? מהן דרישות המינימום לקיום התערבות כירורגית בטוחה בסביבה עם הפרעות?

אלה הן כמה מהשאלות בהם דנו השבוע במהלך סמינר משותף על ניהול ניתוחים בסביבות עם תנאים מוגבלים, אותו ארגנו הוועד הבינלאומי של הצלב האדום, ביחד עם משרד הבריאות ומגן דוד אדום (מד"א). 30 אנשי רפואה, רובם כירורגים, מכל בתי החולים בארץ, צה"ל ומגן דוד אדום, השתתפו בסמינר שהתקיים באשדוד, ושיתפו מנסיונם.

Surgical_Management_In_Austere_Environments_10_04_16_01

מימין לשמאל: ד"ר ג'ון וולף, כירורג כלי דם, ICRC; נועה חסדאי, מנהלת תחום אשפוז וכוננות באגף לשעת חירום, משרד הבריאות; תומר קפלן, אחראי על תחום ניהול אסונות במד"א; סא"ל יצחק אברהם, ראש ענף טראומה בצה"ל; ד"ר הרלד וין, המנתח הראשי של ICRC; קירילי קלארק, מתאמת תחום בריאות ב-ICRC.

טיפול בסביבות עם תנאים מוגבלים בעקבות קונפליקטים או אסונות טבע, מציב אתגרים רבים בפני צוותים הרפואיים. לעיתים קרובות, התשתית הרפואית מוגבלת, הזמינות של צוות מיומן היא מוגבלת, וייתכנו הפרעות באספקת החשמל והמים. יתרה מכך, היכולת להשתמש בציוד רפואי ובטכנולוגיה מתקדמת כמו סריקות MRI ו-CT או בחומרים או בתרופות חדשניות אינה אפשרית בעקבות אתגרים אלו.

מטרת הסמינר היתה לדון בדרכים להתמודד עם אתגרים אלה ולספק טיפול כירורגי בטוח, הולם ומועיל לפצועים בתנאים קשים מעין אלו, ובדרכים למזער נזקים אפשריים. "מאחר והיינו בעבר חלק מצוותים רפואיים באזורי אסון ברחבי העולם, אנו רואים חשיבות שאנשי רפואה ישראלים יכירו אתגרים אלה, ושיקבלו כלים ממי שמנוסים בכך – על מנת לתת לפצועים טיפול רפואי טוב יותר במצבים שכאלה", אמר תומר קפלן, האחראי על ניהול אסונות במד"א.

תומר קפלן, האחראי על ניהול אסונות במד"א: "ביחד עם משרד הבריאות ורשויות מקומיות, אנו עוסקים בהכנה לאסונות. הסמינר הוסיף את הזווית של הטיפול הרפואי, במקרה זה ניהול כירורגי בתנאים מוגבלים".

דגש מיוחד ניתן לנושא של טיפול טרום-אשפוז, כירורגיית כלי דם, כירורגיה אורטופדית, כולל תותבות (פרוטזות) ושיקום פיזי. בין יתר הנושאים שנדונו: מיון (טריאז') באירועים רבי נפגעים, פרויקט שירותי הבריאות בסכנה, סוגיית הבריאות במשפט ההומניטרי הבינלאומי, דילמות אתיות בסיוע הומניטרי, נפגעי מוקשים, בריאות נפשית ותמיכה בפצועים שנפגעו מכלי נשק ועוד.

פאנל ייחודי הוקדש לנושא של אתיקה בעת הענקת טיפול לפצועים בהקשרים אלו. "במהלך הסמינר דנו גם בדילמות מוסריות ואתיות העולות במצבים כאלה, שאמנם לא תמיד ניתן לפתור אותן, אבל מודעות אליהן יכולה לסייע לצוותים הרפואיים להעניק סיוע טוב יותר", אמר ד"ר הרלד וין, המנתח הראשי ממטה הוועד הבינלאומי של הצלב האדום בג'נבה.

IMG_0771

מימין לשמאל: ד"ר אלחנן בר-און, מרכז שניידר לרפואת ילדים; ד"ר הרלד וין, המנתח הראשי, IRCR; ד"ר עופר מרין, ראש יחידת הטראומה ומנתח לב חזה, בית החולים שערי צדק.

"אנו מקווים כי הניסיון שחלקנו בסמינר ישפר את מוכנות המשתתפים בעת טיפול בסביבות עם תנאים מוגבלים, כמו אסונות טבע או סכסוכים מזוינים", אמר וין.

"ביחד עם משרד הבריאות ורשויות מקומיות, אנו עוסקים בהכנה לאסונות. הסמינר הוסיף את הזווית של הטיפול הרפואי, במקרה זה ניהול כירורגי בתנאים מוגבלים", אמר קפלן.

"אנחנו תורמים ונתרמים מהכנס, בעיקר בהיבט של מתן טיפול רפואי במצבים של מיעוט משאבים", אמר סא"ל יצחק אברהם, ראש ענף טראומה בצה"ל. "כל מערכת רפואית בעולם צריכה לדעת להתמודד עם מצבים כאלו, כי מצד אחד יש עומס פצועים או חולים, ומצד שני – צריך לתת להם מענה עם מעט מאוד משאבים. את זה אנחנו לומדים יחד עם חברינו בוועד הבינלאומי של הצלב האדום, משרד הבריאות ומגן דוד אדום. בכנס דיברתי על טיפול בכאב, כאחת מהחובות שלנו כאנשי רפואה – ללא הבדל דת, גזע ומין. מי שמטופל על ידינו צריך לכאוב פחות, ואת זה אנחנו יודעים לעשות.”

קראו עוד בנושא:
ניהול כירורגי בסביבה עם תנאים מוגבלים: ריאיון עם ד"ר הרלד וין למגזין Doctors Only