ניו יורק/ג’נבה — נשיא הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC), פּטר מאוּרֶר, קורא למנהיגי העולם לנקוט פעולה נמרצת יותר לטיפול בסיבות שבשורש תופעת התנועות הנרחבות של אנשים, תוך הפגנת אנושיות וכיבוד המיליונים הנמצאים בתנועה. מר מאורר אמר כי לעתים קרובות מידי, אלימות היא המובילה לעקירה מסיבית של אנשים.
נשיא ה-ICRC יישא דבריו בַּנושא, במסגרת פגישה רמת דרג של האסיפה הכללית של האו”ם, שדנה בניו יורק בתנועות נרחבות של פליטים ומהגרים. מטרת מפגש הפסגה בהשתתפות ראשי מדינות וממשלות היתה פיתוח תוכנית אב לדרכי ההתמודדות עם אתגרי ההגירה הנרחבים והכבדים הניצבים מול העולם.
“פגיעוּתם של אנשים לנוכח האלימות, היא הגורמת להם להימלט. המציאות האכזרית של הלחימה בצירוף הפרות חוזרות ונשנות של המשפט ההומניטרי הבינלאומי יצרו תנאי חיים בלתי אפשריים,” אמר מר מאורר. “התקפות נטולות הבחנה, התקפות מכוּונות על תשתיות אזרחיות ובתי חולים, הטלות מצור השוללות מהאוכלוסייה את אמצעי ההישרדות – כל אלה מוסיפות להתרחש בזירות סכסוכים רבות מידי ברחבי העולם”.
נשיא ה-ICRC הדגיש כי מעבר לתנועות נרחבות של אוכלוסיות, על כף המאזניים מוטל גורלם של בני אדם, גורל היחיד; וכי כל אחת ואחד מאותם 65 מיליון עקורים מרחבי העולם “ראויים ליחס נאות ואנושי”.
מר מאורר אף הזכיר למדינות את אחריותן הגלובלית. “אני קורא לכן לכבד את החוק, להבטיח את כיבודו ולשמור על האיזון בעולם שבו ריבוי כוחות שונים מושכים בנפרד לכל הכיוונים. היעדר חוק והפקרתו “מייצרים” פליטים, ולעולם לא יאפשרו את חזרתם בבִטחה.”
“מדיניות גרועה תייצר סבל נוסף . לפיכך, הימנעו ממעצרים שרירותיים והליכים מזורזים בלתי-הולמים. אל תתירו תנאים בלתי אנושיים והפרדות בין בני משפחות.” נשיא ה-ICRC משתתף גם בוועידת הפסגה של המנהיגים בנושא משבר ההגירה והפליטים העולמי, שמארח היום נשיא ארה”ב, ברק אובמה, בשולי האסיפה הכללית של האו”ם. נשיא ה-ICRC ימשיך ויִיקח חלק בשבוע הפעילויות בדרג גבוה של האסיפה הכללית של האו”ם החל ב-20 בספטמבר ועד ל-26 בַּחודש, על מנת להבטיח כי קול הקורבנות יִישַמע, וכדי להזכיר למדינות את מחויבויותיהן על פי המשפט ההומניטרי הבינלאומי.
עם 15,000 עובדים בשטח בלמעלה משמונים מדינות, פעילות ה-ICRC משתרעת בין מדינות המוצא של המהגרים, למדינות המעבר, ולמדינות המקבלות אותם. הארגון מסייע מזה שנים רבות למיליוני פליטים ועקורים פגיעים, במיוחד באפריקה ובמזרח התיכון, באמצעות מזון, מים וסניטציה, וגישה לשירותי בריאות חיוניים.
במהלך חציה הראשון של שנת 2016, ובשיתוף פעולה הדוק עם האגודות הלאומיות של הצלב האדום באזור, סיפק הארגון סיוע הומניטרי לאלפי מהגרים לאורך הנתיב במרכז אמריקה ובמקסיקו. ה-ICRC פועל ברחבי העולם לסייע למהגרים פגיעים המוחזקים בכליאה, עוזר לחדש קשרי משפחה עבור מי שהופרדו מיקיריהם ולספק מומחיות ברפואה משפטית לזיהוי שרידי גופותיהם של מי שמתו בדרך.