הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC) הזמין לעזה את גֶ’ס מַרְקְט, אמריקאי שהחל לשחק כדורסל נכים בגיל 19 לאחר שנפגע בעמוד השדרה, כדי לנהל את אימוניהם של 115 שחקנים ושחקניות במשך שלושה שבועות במאי 2016.
שחקנים ממועדון אל-בסמה וממועדון א-סלאם משחקים במרץ במהלך משחק ידידות ב-23 במאי 2016, תוך יישום מיומנויות שלמדו במהלך האימונים. יחד עם הוועד הפאראולימפי הפלסטיני, עיריית עזה והאגודה לכדורסל נכים, מקדם ה-ICRC את שילובם של אנשים עם מוגבלויות בכל היבטי החיים בעזה כחלק מהתמיכה בזכותם האוניברסלית להשתלב בחיים הפוליטיים, החברתיים, הכלכליים והתרבותיים באזור.
מחמוד עוואד, שחקן של מועדון אל-בסמה, החל לשחק כדורסל נכים לפני שמונה חודשים.”חברים שלי עם נכות דומה לשלי עודדו אותי להיכנס לספורט הזה. התאספנו ובנינו את הקבוצה ביחד”. “הספורט הזה אחראי לשינוי גדול בחיי. עכשיו יוצא לי לפגוש שחקנים אחרים ממועדונים שונים ולהשתתף בטורנירים, וזה משפר לי את ההרגשה”.”בהתחלה התקשיתי לשחק. לאחר כמה זמן, תרגול ואימונים, למדתי ועכשיו אני מסוגל לשחק, להתחרות וליהנות”.
לחצו על כפתור הכתוביות כדי לצפות עם תרגום לעברית
במהלך האימון של ה-23 במאי, קיבלו המשתתפים הדרכה לגבי הכללים הבסיסיים של הספורט והמיומנויות הייחודיות המיועדות לאנשים בעלי צרכים מיוחדים.
השחקנים מתכוננים לזריקת כדור ביניים. המאמן האמריקאי ג’ס מרקט העביר סדנה בכדורסל לגברים פלסטיניים בעיר עזה ב-23 במאי.
איברהים אל-קזייה, בן 30, ממועדון אל-בסמה, החל לשחק כדורסל נכים לפני שנה. הוא איבד את גפיו ב-2009 בשעה שעיבד את אדמתו בבית לאהיה, עיר בצפון רצועת עזה. הוא קיבל תותבות מהמרכז לגפיים מלאכותיות ופוליו (ALPC) הפועל בתמיכת ה-ICRC בעיר עזה.
עיסא ע’ליה, בן 24, איבד את גפיו ב-2008. הוא משחק במועדון אל-בסמה כבר שנה, אך הוא גם חבר בנבחרת האתלטיקה הפלסטינית. הוא ייצג את השטחים הפלסטינים הכבושים בתחרויות האתלטיקה במשחקים הפאראלימפיים בבייג’ינג בשנת 2012.
עימאד אל-קזייה, בן 24, שחקן במועדון אל-בסמה, זורק כדור לקליעת שתי נקודות.
אישה פלסטינית קולעת כדור במהלך סדנה בכדורסל נכים שהעביר המאמן האמריקאי ג’ס מרקט בח’אן יונס, בדרום רצועת עזה, ב-28 במאי 2016.
ה-ICRC סיפק 70 כסאות גלגלים לשמונה נבחרות ב-2016. למעלה מ-75,000 עזתים, מתוך אוכלוסייה של 1.9 מיליון, נרשמו כאנשים עם מוגבלות.
שחקניות ממועדון א-סלאם לומדות את עקרונות ההתמסרות בכדורסל נכים במהלך אימון בח’אן יונס שבדרום רצועת עזה, שהתקיים ב-28 במאי 2016. “אני מנסה להתעלם מהמבטים השליליים המופנים כלפי הנכים, אבל אני יודעת שהדרך להשתלבות מלאה שלנו בחברה עוד ארוכה”, אמרה אישה מהנבחרת של ארגון הסהר האדום הפלסטיני (PRCS).
“קיים לחץ חברתי בטענה הנשמעת לפעמים, שנשים אינן אמורות לעסוק בספורט”, אמר מרקט.”אני חושב שיש כאן הרבה לחץ, וזה קשה, אבל אני מאמין שהנשים האלה, בדיוק כמו נשים במדינות אחרות, יכולות להתגבר עליו ולתת דוגמה לבנות אחרות לבוא ולהתחיל לשחק”.
ויסאל אבו אליאן, בת 40 ואם לארבעה, אמרה שהמשחק עוזר לה “להרגיש חופשיה וחזקה”.
לדברי מאמן כדורסל הנכים ג’ס מרקט, ספורט יכול להיות כלי טיפולי שבכוחו לזרז את תהליך השיקום עבור אנשים לאחר שעברו פציעה המשנה את חייהם.”משחק יומיומי בכדורסל ישפר את הרגשתם של נכי עזה, ובוודאי ישפר כאבי שרירים ושרירים חלשים”, אמר מרקט. “יש לתת להם את הדרוש להם – מגרשים וציוד – כדי לאפשר להם לרכוש שליטה במשחק ולהשחיז את כישוריהם בכדורסל”.
קבוצת שחקניות מתמסרות במהלך אימון בח’אן יונס בדרום רצועת עזה ב-28 במאי 2016. הן חלק מנבחרת כדורסל-נשים פאראלימפית שתקום בקרוב ברצועת עזה.
סמאר שוראב, שחקנית מנבחרת ארגון הסהר האדום הפלסטיני, מדברת עם בתה מונה (בת 5) במהלך אימון. סמאר נשואה עם ארבעה ילדים. יש לה תותבת ברגלה השמאלית. היא מתאמנת בכדורסל נכים ובהטלת כידון עבור אנשים עם מוגבלויות.
“החברה השתפרה בשילוב הנכים, בעיקר מהסיבה שכל משק בית כמעט מטופל באדם נכה”, אמר פאדי דיב, מאמן בן 32 העובד עם הנבחרת הפראלימפית של ארגון הסהר האדום בח’אן יונס, בדרום רצועת עזה.
ג’ס מרקט, מאמן בן 40 מארה”ב, ביקר בעזה זו השנה השנייה ברציפות כדי לאמן נבחרות כדורסל נכים. “משחק יומיומי בכדורסל ישפר את הרגשתם של נכי עזה, ובוודאי ישפר כאבי שרירים ושרירים חלשים”, אמר מרקט. ג’ס מאמן כדורסל נכים מאז 2009. הוא אימן שחקנים, מאמנים, ומסווגים באפגניסטן, בהודו, בשטחים הפלסטינים הכבושים ובקמבודיה.
צילום: Jesus Serrano Redondo/ICRC
קראו עוד על הפרויקט בכתבה שפורסמה ב-Times of Israel ביום 30.5.2016