כמעט ארבעה חודשים לאחר שטייפון הייאן החריב והרס חלקים ניכרים מהפיליפינים, בהם 6000 הרוגים וארבעה מיליון איש שנעקרו מבתיהם, הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC) מיישם תוכנית שיקום ארוכת טווח לשורדים.

ברגעים הראשונים לאחר הסערה העצומה, הנחשבת לציקלון הטרופי החזק ביותר שאי פעם הגיע ליבשה, הצלב האדום הפיליפיני יחד עם הפדרציה הבינלאומית של אגודות הצלב והסהר האדום (IFRC) והוועד הבינלאומי של הצלב האדום היו בחוד החנית של מאמצי הסיוע שכללו חלוקת סיוע חרום כגון מזון, מכסה, מים וכסף מזומן ליותר ממיליון בני אדם.

 אך כעת, מאמצי שיקום ארוכי טווח נדרשים. “אנחנו בקושי מסתדרים” אומר סופרוניו מסאגקה בן ה-70 במזרח סאמר. “היינו עניים כבר לפני כן וכעת החיים קשים ביותר” הוא מסביר. האי סאמר, שהיה הראשון שבו פגעה הסערה בהגיעה ליבשה, הוא אזור בעדיפות עליונה לפעולות השיקום.

ההערכה אחרונה של הצלב האדום לגבי האזורים עליהם השפיע הטייפון מגלה כי קהילות רבות הנמצאות בתהליך השיקום מהסופה סובלות מרמות גבוהות של עוני ממקודם דבר שמשקשה על שיקום מהמצב הנוכחי. כך שלא רק שהפיליפינים היא אחת המדינות החשופות ביותר בעולם לפגעי סופות טרופיות היא גם אחת המדינות העניות בעולם עם ממוצע תוצר מקומי גולמי לנפש (GDP, תמ”ג) של 4500 דולר בשנת 2012. צוות ההערכה של ה-ICRC המליץ שכדי להשיג אפקטיביות רבה יותר במאמצי השיקום יש להתמקד בפעולות הקשורות למקורות פרנסה וקורת גג.