הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC) יחד עם 11 אגודות לאומיות של הצלב האדום, פעלו יחד כדי לפתוח בית חולים שדה בעזה, על מנת להתמודד עם הצרכים הרפואיים המרובים שנובעים מהתמשכות העימות ברצועה. המאמצים האלה נודעו להשלים ולסייע לעבודה החיונית שמבצע הסהר האדום הפלסטיני, אשר מספק סיוע רפואי דחוף.

מאז תחילת הלחימה, הצוותים והמתנדבים של הסהר האדום הפלסטיני פועלים באומץ כדי לספק שירותי רפואיים דחופים לקהילות בעזה, תוך שהם סופגים אבדות במספרים בלתי מתקבלים על הדעת. 17 עמיתים בסהר האדום נהרגו בעת מילוי תפקידם ומתקנים חיוניים רבים נפגעו, בהם בתי החולים אל-עמל ואל-קודס ומספר מרכזי טיפול נמרץ. כמו כן, 25 אמבולנסים יצאו מכלל שירות. עובדים בסהר האדום עוכבו, כאשר התקבלו דיווחים מדאיגים על היחס שקיבלו, ומקום הימצאם של רבים מהם לא ידוע.

למרות האתגרים האלה, הסהר האדום הפלסטיני ממשיך לספק סיוע חיוני לקהילות בעזה, כולל ניהול שלושה מרכזי רפואה קדמיים, שש נקודות רפואיות ושתי מרפאות, בנוסף לטיפול בקריאות דחופות. הסהר האדום הפלסטיני הוא ארגון מוערך החבר בתנועת הצלב האדום והסהר האדום, והוועדה הבינלאומי של הצלב האדום והאגוד הלאומיות שלוקחות חלק במיזם מברכים על ההזדמנות לתמוך בעבודתו החיונית בזמן שהארגון מתאושש מהאבדות הנוראיות מהן סבל בעימות.

בית החולים, שמכיל 60 מיטות, נועד לתמוך בעבודת הסהר האדום, בזמן שהקהילה הרפואית והקהילה ההומניטרית מנסות לספק מענה לצרכים הרפואיים הגואים בעזה. בבית החולים יתבצעו ניתוחי חירום; יוענק טיפול גניקולוגי, טיפול ליולדות ולתינוקות; רפואת ילדים; בנוסף, תהיה מחלקת טיפולי חוץ וסיוע באירועים רבי נפגעים.

 

בית החולים, שמוקם בתיאום עם הסהר האדום הפלסטיני ובתמיכה של האגודות הלאומיות של אוסטריה, אוסטרליה, איסלנד, גרמניה, דנמרק, הונג קונג, יפן, נורבגיה, פינלנד, קנדה ושווייץ, יוכל לטפל בכ-200 בני אדם ביום.

תושבי עזה מתקשים לקבל נגישות לטיפול רפואי שהם זקוקים לו באופן נואש, בין השאר, בשל הצורך העצום מחד והצמצום במספר המוסדות הרפואיים מאידך. רופאים ואחיות עובדים סביב השעון, אבל הגיעו לקצה גבול היכולת שלהם.

התקפות נגד אנשי ומוסדות רפואה הנחיתו מכה קשה על מערכת הבריאות. על פי נתוני ארגון הבריאות הבינלאומי, 23 מתוך 39 בתי החולים בעזה אינם פעילים יותר, ואלה שעדין פועלים לא מסוגלים להתמודד עם כמות המטופלים, חומרת הפגיעות שלהם, הכמות המצומצמת של ציוד רפואי, ועקורים שמחפשים מחסה בטוח.

הצוותים הרפואיים מתמודדים עם מטופלים שסובלים מפציעות קשות, מחלות מדבקות שעלולות לגרום למגפות, וסיבוכים הנובעים ממחלות כרוניות שאינן מטופלות בזמן. קטיעות הפכו לשכיחות, כמו גם דלקות קשות בדרכי הנשימה, מחלות במערכת העיכול ומחלות עור, שמתפשטות במהירות בקרב קהילות שנעקרו בשל מחסור במים נקיים, סניטציה וגישה למזון. מחלות כרוניות קשות, דוגמת סכרת, מחלות לב, דלקת ריאות ומחלות זיהומיות לא מדבקות, אינן זוכות לטיפול הנדרש בשל הצורך לטפל קודם לכן בפצועים קשה.

לאור הגידול היומיומי בצרכים הרפואיים בעזה,  הוועד הבינלאומי של הצלב האדום שב וקורא להגן על מוסדות רפואיים בהתאם למשפט הבינלאומי ההומניטרי. לא ייתכן שחולה ייהרג בזמן שהוא או היא שוכבים במיטת בית חולים. אין סיבה בעולם שרופאים ורופאות, אחים ואחיות ואנשי מקצוע רפואיים אחרים יהרגו בזמן שהם מנסים להציל חיים. בתי חולים הם מקלטים שתפקידם להעניק טיפול ולהציל חיי אדם – המשפט הבינלאומי ההומניטרי קובע שעל כל הצדדים בעימות לכבד ולשמור על משלחות רפואיות, כולל המבנים והציוד.

בית החולים הוא המשך של התמיכה במערכת הרפואה בעזה שהוועד הבינלאומי של הצלב האדום מספק כבר יותר מ-15 שנה. צוותים של הוועד הבינלאומי של הצלב האדום מספקים שירותים כירורגיים בבית החולים האירופאי בעזה, ותומכים בבתי חולים אחרים באמצעות תרומות רפואיות, שסייעו לאלפי מטופלים מאז התגברות העימות.

הצוות של בית החולים מורכב מכ-30 מומחים הומניטריים מהאגודות הלאומיות השונות שתורמות למיזם, אנשי צוות מקומיים ואנשי הוועד הבינלאומי של הצלב האדום, שכוללים מנתחים, רופאים, מרדימים, אחיות, טכנאים, מהנדסים, ואנשי לוגיסטיקה ואדמיניסטרציה.

בשלב זה האגודות הלאומיות תרמו באופן הבא:

  • הצלב האדום האוסטרי שלח אנשי צוות ותורם מערכת אוסמוזה הפוכה למים נקיים.
  • הצלב האדום האוסטרלי שולח צוות רפואי.
  • הצלב האדום האיסלנדי שולח אנשי צוות.
  • הצלב האדום הגרמני שולח אנשי צוות ותורם ציוד לאחיות, ציוד למעבדות, חומרים לאנשי הצוות, ארגז כלים לחשמל, מיכלי מים וכיורים.
  • הצלב האדום הדני תורם חדרי מגורים לאנשי הצוות ומערכת אוסמוזה הפוכה למים נקיים.
  • הצלב האדום של הונג קונג שולח צוות רפואי.
  • הצלב האדום היפני תורם ציוד פיזיותרפיה וחדר ניתוחים/הרדמה.
  • הצלב האדום הנורווגי, שאחראי על התיאומים השונים במיזם, תורם ציוד רפואי, מערכת טיהור מים, ציוד משרדי, אוהלים, תאורה, שירותים, מערכות מטבח ותרופות וגם אנשי צוות.
  • הצלב האדום הפיני תורם ציוד רנטגן, מיכלי מים וכיורים, וכן שולח אנשי צוות.
  • הצלב האדום הקנדי תורם ציוד לניתוחים, ציוד רפואי מתכלה, ציוד חיטוי ותרופות.
  • הצלב האדום השוויצרי שולח אנשי צוות.
  • הוועד הבינלאומי של הצלב האדום ידאג לאספקה הציוד הרפואי לכל תקופת הפעלתו של בית החולים.