ג’נבה (ICRC) הוועד הבינלאומי של הצלב האדום מזהיר את הצדדים לסכסוך, ואת הקהילה הבינלאומית, מההשפעה הקשה של לחימה מוגברת וממושכת ברפיח, בדרום רצועת עזה. הצהרות ודיווחים רשמיים, כמו גם תקיפות צבאיות מתמשכות, מצביעים על מעבר לשלב חדש של הסכסוך, וחיוני כי חיי אזרחים יהיו מוגנים. גם בתוך הקטל והקיטוב הקיצוני, יש לקיים את העיקרון הבסיסי של האנושיות.

“לאור מבצע צבאי ברפיח, המאוכלסת בצפיפות, אנו מחדשים את קריאתנו לצדדים לסכסוך, ולכל מי שיש לו השפעה עליהם, לשמור ולהגן על חיי האזרחים ועל התשתית”, אמר פבריציו קרבוני, המנהל האזורי של ה-ICRC למזרח הקרוב והמזרח התיכון. “על פי המשפט הבינלאומי ההומניטרי, הצדדים לסכסוך חייבים להבטיח שצורכי החיים הבסיסיים מסופקים ושננקטים אמצעי ההגנה הנדרשים לשמירה על החיים למען האוכלוסייה האזרחית. דחוף לעשות יותר כעת. אינספור חיי אדם תלויים על כף המאזניים”.

עזה סבלה ארבעה חודשים של סכסוך בעוצמה גבוהה. כדי להימלט מהלחימה, אנשים רבים נסו לדרום עזה, שם חיים יותר מ-1.5 מיליון בני אדם על פחות מ-20% מאדמת עזה (כ-60 קמ”ר). רפיח כיום היא כה צפופה, עד כדי כך שעקורים מחפשים נואשות כל מקום פנוי להקמת אוהל בסיסי.

רוב האנשים לא הגיעו ישירות לרפיח, אלא נעקרו פעמיים, שלוש או ארבע פעמים. יש מחסור במזון, מי שתייה, תברואה, שירותי בריאות ובטיחות. זאת בנוסף למתח ופחד מתמידים, ובהתחשב בפציעות, גיל ומוגבלויות, תושבים רבים נמצאים במצב מוחלש ובסיכון מוגבר למוות כתוצאה מזיהומים או ממחלות נפוצות.

יש לזכור את המציאות הזו כאשר הצעדים הבאים בסכסוך מתוכננים ומיושמים. המשפט הבינלאומי ההומניטרי (IHL) אוסר על פעולות מסוימות, ביניהן העברה כפויה, שימוש במגנים אנושיים והתקפות חסרות הבחנה או כאלה שגורמות להרג, פציעה והרס לא מידתיים בקרב אזרחים.

אם תוכניות המלחמה חוזות את פינוי האוכלוסייה לפני פעולות לחימה כאלה, חיוני שהם יגלו אחריות כלפי מספר עצום של אנשים הנעים על פני כבישים שניזוקו מפצצות, על פני הריסות הבניינים ההרוסים ודרך אזורים שבהם שרידי נשק שלא התפוצץ. פינויים צריכים להבטיח שאזרחים מגיעים בשלום, שיש להם תנאים מספקים של היגיינה, בריאות, בטיחות ותזונה, ושבני משפחה אינם מופרדים. חייבת להיות להם אפשרות לחזור לבתיהם ברגע שפעולות האיבה ייפסקו. שאלות כמו איך להעביר בבטחה נכים, קשישים וחולים, והיכן אוכלוסיה גדולה כל כך יכולה לנוע ולגור בבטחה עם צרכים בסיסיים מסופקים, חשוב שייענו מראש. יתרה מכך, המשפט הבינלאומי ההומניטרי מגן על כל האזרחים, כולל אלו שאולי לא יוכלו לצאת מרפיח, מפני השפעות הלחימה.

ישראל, ככוח כובש, חייבת להבטיח מענה לצרכים הבסיסיים של האוכלוסייה האזרחית. בנוסף, הכרחי – והדבר הופך לדחוף יותר בהתחשב במצב החירום ההומניטרי ובלחימה המתגברת – שזרימת הסיוע הנכנסת לעזה תהפוך לזרם יציב וחזק: מזון, מים ראויים לשתייה, מוצרי היגיינה, תרופות וחומרים עבור תברואה בסיסית וכזו שתאפשר מחסה הולם. צוות רפואי של ה-ICRC הוצב בבית החולים האירופי בעזה, ומבצע יותר מתריסר ניתוחים דחופים ביום, מאז סוף אוקטובר. צוותי ה-ICRC מגיבים לצרכים הומניטריים, אך אנו חוששים שפעולות בקנה מידה גדול יותר ימשיכו להיפגע כתוצאה מבעיות גישה וביטחון, כמו גם זיהום כתוצאה משרידי נשק – שמסכן אזרחים וצוותים הומניטריים כאחד. לארגונים הומניטריים צריכות להיות ערבויות מינימליות כדי שיוכלו להעביר בבטחה את הסיוע ולהגיע במהירות לאנשים שזקוקים לו.