האקלים משתנה בכל העולם, אבל דווקא האנשים החיים באיזורים לא יציבים נפגעים קשה מכולם. לאחרונה ערכנו, במשותף עם המכון למחקרי ביטחון לאומי, סדנה שבחנה את הנושא 

 

פתחי לא מצליח לישון בלילה. כמי שמתגורר כל חייו לחופי עזה, הוא חווה את ספו של הים התיכון מתקרב עוד ועוד אל פתח ביתו. 

השתנות האקלים מקשה גם על חייו של חסאם, חקלאי מעזה, שנאלץ למצוא דרכים יצירתיות כדי להגן על התותים שלו מגשמי זלעפות לא צפויים.  

עבור רבים ברצועת עזה, אירועי מזג אוויר קיצוני ועליית פני הים אינן רק כותרות מדו"ח על השתנות האקלים – אלא עובדות חיים.  

כארגון שעובד באזורים שנפגעים מסכסוכים ואלימות ברחבי הגלובוס, הוועד הבינלאומי של הצלב האדום רואה מקרוב כיצד משבר האקלים, שנוכח בכל מקום, פוגע קשה מכל דווקא באנשים באנשים החיים בסביבות לא יציבות. 

זה מה שאנחנו רואים היום בעזה, שבה תוצאות משבר האקלים מחריפות צרכים הומניטיים שמקורם בסכסוך המתמשך. 

אלא שקשה לתת עדיפות עליונה לנושאי אקלים כאשר ישנם צרכים מיידיים יותר הדורשים מענה, כמו ביטחון, גישה למזון, מים נקיים וחשמל. תהליכים ממשיים וארוכי טווח נוטים להיות מוגבלים בסביבות מסוג זה. 

זו הסיבה שב-23 במרץ 2022 ערכנו סדנה ראשנה מסוגה שבמרכזה השפעת משבר האקלים על המצב ההומניטרי בעזה. הסדנה נערכה בתל אביב ואורגנה במשותף עם המכון למחקרי ביטחון לאומי, אחד ממכוני המחקר הגדולים והמכובדים בישראל, שמתמקד בנושאים בטחוניים-דיפלומטיים. 

סדנה הפגישה בין בעלי תפקידים פלסטינים וישראלים, מומחים להשתנות אקלים, נציגים של ארגונים בינלאומיים ושל הקהילה ההומניטרית; בתקווה לסלול את הדרך להבנה משותפת של הקשיים והפתרונות האפשריים. 

המשתתפים דיברו על ההשפעות העכשוויות והעתידיות של משבר האקלים על עזה, כגון מליחות המים, נסיגת מצוקי החוף ומחסור באספקת חשמל, ודנו בכמה פתרונות קיימים או עתידיים. הסדנה גם עזרה למסגר את משבר האקלים כמכפיל איום בטחוני באיזור פגיע מראש. 

באמצעות הסדנה ויוזמות נוספות, אנחנו מתכוונים לשפר את ההבנה שלנו של הסיכונים ארוכי וקצרי הטווח, ולהתאים את התגובה שלנו. בעזה אנחנו עובדים כדי לחזק את עמידות התשתיות והמערכות – כמו גם את האנשים שהן משרתות – כהכנה לזעזועים עתידיים שינבעו הן מסכסוכים אלימים והן ממשבר האקלים. 

 

למיד נוסף על משבר האקלים וסכסוכים (באנגלית)

 אמנת האקלים והסביבה לארגונים הומניטריים