היום הבינלאומי לזכויות אנשים עם מוגבלות
היה זה יום קר אופייני של דצמבר בכפר נמסאנג שבמדינת קצ’ין. עם רדת הערב, נחפז הפאו קום סאנג בן ה-41 להוביל את עדר הבקר שלו אל השדות, להוט לחזור מהר הביתה אל אשתו וחמשת ילדיו. ואולם תכניתו לא יצאה אל הפועל. דריכה גורלית על מוקש בשדות הותירה את החקלאי הצעיר נכה והוסיפה למניין ההולך וגדל של הסובלים מהלחימה הממושכת במדינת קצ’ין.
התפוצצויות של מוקשים יבשתיים אחראיות כנראה ליותר פגיעות קטלניות מכל שאר הסיכונים במדינת קצ’ין. למעשה, מיאנמר מדורגת שלישית בעולם מבחינת מספר ההרוגים והפצועים כתוצאה מפגיעת מוקשים יבשתיים. בתוך אלימות כזאת, אלפים כמו סאנג, מגלים כי מרכזי השיקום הפיזי המנוהלים על ידי הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC) בשיתוף עם משרד הבריאות והספורט הם הסיכוי הטוב ביותר שלהם לשוב לחיי שגרה. גיסו של סאנג, שנאלץ לעבור קטיעת רגל בעקבות מחלת הסרטן, סיפר לו על מרכז כזה במייטקיינה שבמדינת קצ’ין.
“כמי שהיה עד לתועלת שהוא הפיק מהסיוע הרפואי, חשתי מעודד וביקרתי במרכז. היה קשה להרכיב תותבת בהתחלה… בהחלט לוקח זמן להתרגל אליה. ואולם עכשיו אני בתהליך של לימוד הליכה והשלמתי עם הרעיון של רגל מלאכותית”, אומר סאנג.
היה זה בנובמבר 2016 שה-ICRC, יחד עם משרד הבריאות והספורט של המדינה, השיקו את מרכז השיקום הפיזי במייטקיינה שבמדינת קצ’ין כדי לתמוך באנשים שאיבדו את גפיהם בעקבות תאונות ומחלות שונות ולשקמם. מאז פתיחתו, סיפק המרכז ל-126 מטופלים התקנים תותבים, ו-881 איש קיבלו בו טיפולים פיזיותרפיים.
במרכז פועל בית מלאכה לתותבות בניהול טכנאים המייצרים את הגפיים המלאכותיות. בדרך כלל, נדרשים שבוע עד שלושה שבועות כדי להתאים גפה מלאכותית. לאלה שאיבדו את שתי רגליהם ניתנים כיסאות גלגלים כדי להקל על ניידותם. המרכז מציע גם תמיכה פיזיותראפית. בתחילת 2018 יחנכו מעונות עם 53 מיטות עבור מטופלים משני המינים ובני משפחותיהם, לטובת מטופלים שאינם יכולים להגיע למרכז מדי יום.
לדברי סאנג, הנרגש לקראת שובו הביתה סמוך לאחר השלמת טיפולי ההדרכה הפיזיותרפיים שלו: “אני כבר לא יכול לחכות להראות למשפחתי שאני מסוגל שוב לעזור להם במטלות היומיומיות שלהם. אני מצפה בכיליון עיניים לרכוב שוב על האופנוע שלי ולקחת את ילדיי לבית הספר כל יום”.
אנשים כמו סאנג הם אלה שמפיחים חיים ומשמעות במרכז, שמטרתו לא רק לשקם את הנכים פיזית, אלא גם להקנות להם את הביטחון לנהל חיים נורמליים בכבוד.