יום האישה הבינלאומי
השבוע אנחנו מפרסמים כתבות הממחישות את חוסנן של נשים אל מול מצוקה ומצבי סכסוך.
פָטוּמָה ומשפחתה חיו בתנאים קשים במחנה עקורים סומלי לפני כשנה. ילדיה היו לעתים קרובות רעבים. בית ספר היה בגדר מותרות שאינן בהישג יד. שנה לאחר מכן, הכול השתנה.
פטומה וששת ילדיה נקלעו לקשיים ב-2015. מאחר שגם היא וגם בעלה לא הצליחו למצוא עבודה במחנה העקורים שלהם, בֵּלֵטְוֶויינֶה – עיר באזור היראן שבמרכז סומליה, הם נאלצו להסתמך על תרומות מזון מארגונים בינלאומיים.
ואז החל המצב להשתפר. לאחר שקיבלה סכום כסף קטן כבסיס להקמת עסק קטן, פטומה מנהלת כיום במחנה דוכן לממכר מוצרים כגון חלב, סוכר, עלי תה ותבלינים. עם מחזור יומי ממוצע של 30 דולר אמריקאי, היא מרוויחה מספיק לכיסוי ההוצאות הבסיסיות של משפחתה.
בריאיון עמה ב-2015, היא ישבה בצריף המאולתר שלה והשגיחה על ילדיה המשתובבים, אשר נראו אדישים לעולם הסובב אותם.
“באתי לכאן כי ברחתי מהמלחמה, שם חוויתי רעב וקשיים”, אמרה אז, בקול סדוק מהתרגשות. היא אמרה שאם תוכל להרוויח כסף מעסק קטן, יתאפשר לה לצאת מן המחנה.
פטומה הייתה אחת מתוך קבוצה של 875 נשים בהריון ומיניקות שחיו במחנות עקורים וקיבלו 280 דולר אמריקאי כדי להתחיל פעילות מכניסה. הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC) זיהה שקבוצת הנשים נזקקה לתמיכה כדי לעמוד בצרכים היומיים של משפחותיהן.
הרעיון מאחורי תכנית התמיכה בהכנסה היה לסייע למשקי בית המועדים לתת-תזונה, בעיה מדאיגה בסומליה השכיחה במחנות עקורים.
שנה אחרי: שלוש ארוחות, וילדים בבית הספר
עבור פטומה, 280 הדולרים סיפקו לה קרש קפיצה נחוץ מאוד. שנה לאחר מכן, רצונה לפרנס את המשפחה השתלם.
“הרבה דברים השתנו מאז. בשונה מקודם, אנחנו יכולים להרשות לעצמנו כיום שלוש ארוחות ביום. שניים מילדיי הולכים לבית ספר. אני עכשיו עומדת בזכות עצמי ושמחה על הרווח הקטן שאני עושה בסוף היום”, אומרת פטומה, שרצונה לעזוב יום אחד את המחנה עדיין עומד בעינו.
ביום האישה הבינלאומי הזה, מסעה של פטומה לעצמאות כלכלית מציע הזדמנות להרהר בהתקדמות המרשימה שעשו נשים כמותה למרות הסביבות המאתגרות שהן מוצאות את עצמן בהן.
תמיכה בהכנסה אינה אלא גורם מסייע. הצלחתה של פטומה היא עדות לחוסן שלה, למחויבות הבלתי נלאית שלה למשפחתה ולעבודה קשה ועיקשת.
עובדות מפתח על סומליה
• המצב ההומניטרי בסומליה עודנו אחד הגרועים ביותר בעולם. עשורים של סכסוך מזוין מתמשך בשילוב עם אסונות אקלימיים חוזרים ונשנים הותירו מאחוריהם מיליוני עקורים, רובם נשים וילדים. ה-ICRC פעל ופועל להקלת סבלם של הקרבנות הללו.
• קרוב ל-305,000 ילדים מתחת לגיל 5 סובלים מתת תזונה חריפה, מתוכם 58,300 מתת תזונה חמורה, על-פי נתונים הומניטריים.
• ב-2015, נהנו 5,235 נשים וילדים מתכנית ההזנה הטיפולית והמשלימה במרפאות ארגון הצלב האדום הסומלי (SRCS) ברחבי סומליה.
• קרוב ל-155,000 התייעצויות רפואיות, כ-35% ממספרן הכולל, היו עם נשים מעל לגיל 15 במרפאות של הצלב האדום הסומלי המציעות שירותי בריאות אמבולטוריים לאם ולילד.