כתבה
30 משפטנים צעירים, ישראלים ופלסטינים, מהמגזר הפרטי, הציבורי והשלישי, השתתפו השבוע במפגש הראשון של הסמינר השנתי ה-6 למשפט הומניטרי בינלאומי (IHL). הסמינר, יוזמה משותפת של הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC) והאגודה לזכויות האזרח בישראל, הוא חלק מהותי ממשימת ה-ICRC לעורר מודעות ולקדם הבנה לדיני מלחמה. בכך מבקש ה-ICRC לטפח דורות של אנשי מקצוע שיהיו בעלי תודעה לחשיבות של המשפט ההומניטרי הבינלאומי, יישומו בהקשר זה ובתפקיד הייחודי שלו בהגנה על אזרחים ובצמצום סבל לא הכרחי הנגרם כתוצאה מסכסוכים מזוינים וממצבי אלימות אחרים.
התכנית משלבת בין תיאוריה ותרגול מעשי, ניתוח של מקרי מבחן מרחבי העולם, כמו גם סוגיות הרלוונטיות למציאות בישראל ובשטחים הכבושים. היא תספק למשתתפים כלים מעשיים לעמוד בפני שאלות משפטיות מורכבות כמו שלילת חירות, דינים המסדירים את הלחימה, לוחמה בשטח עירוני, דיני כיבוש, התפתחויות אחרונות בחוק, אכיפה והטמעה שלו, ועוד.
הקורס מורכב משישה ימים מלאים של מפגשים בתל אביב, עם כמה מהמומחים המשפטיים המובילים בישראל – מהאקדמיה, מהממשל, ומהחברה האזרחית. המפגש הראשון אתמול כלל סקירה היסטורית של התפתחות המשפט ההומניטרי הבינלאומי, ודיון בדילמה שבין צרכים צבאיים ושיקולים הומניטריים והאתגרים של יישום החוק בעימותים הנוכחיים.