ספטמבר 2015

מאת אנה נלסון

ממדי המשבר

הסכסוך בסוריה הוליד את אחד המשברים ההומניטריים החמורים והמאיימים ביותר זה עשרות שנים, וייצר ברחבי האזור צרכים בהיקף שאין לתאר. מדובר בסכסוך מתמיד וקטלני המחריב חיים, משפחות וקהילות. כיום, קשה מאוד למצוא בסוריה משפחה אחת שהאסון פסח עליה.

מתוך אוכלוסייה סורית בת 22 מיליון נפש ערב הסכסוך, הרבה למעלה משליש חיים היום באזורים קשי-גישה הנתונים למצור או עברו למקומות אחרים בסוריה בחיפוש אחר מקלט. בינתיים, 1.7 מיליון סורים, על-פי ההערכות, ברחו לטורקיה, בשעה ש-1.2 מיליון הלכו ללבנון, עוד 625,000 נוספים ביקשו מקלט בירדן, ו-245,000 עברו לעיראק.

וכפי שדווח בהרחבה באמצעי התקשורת לאחרונה, משבר הפליטים מתפשט אל הרבה מעבר למזרח התיכון, במצב שבו מדינות אירופיות, בעיקר, מתקשות להתמודד עם נהירה של רבבות ילדים, נשים, וגברים מיואשים ופגיעים מסוריה וממקומות אחרים.

בציוץ שפרסם, אמר מנכ”ל הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC), איב דאקור: “השפעת המלחמות במזרח התיכון ובאפריקה מורגשת הרבה מעבר לגבולות הלאומיים: יש לטפל מן השורש בגורמים המביאים אנשים להימלט”. בציוץ אחר, הוא הוסיף: “מצוקת הפליטים והמהגרים מחייבת טיפול במקור; פעולה הומניטרית אפקטיבית היא הכרחית”.

מה ה-ICRC עושה כדי לעזור

הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC) משקיע מאמצים רבים כדי לתת מענה למשבר ההומניטרי בתוך סוריה ובאזור שסביבה. ה-ICRC הוא הגורם המוביל בתוך תנועת הצלב האדום והסהר האדום הבינלאומית הפועל באזורי לחימה. עם נוכחות בשמונים מדינות ברחבי העולם – בהן סוריה, עיראק, לבנון וירדן – אמנות ג’נבה מקנות לנו מנדט להגן על קרבנות של סכסוכים מזוינים ואלימות ולסייע להם.

אנחנו עובדים בשטח בשיתוף פעולה הדוק עם הסהר האדום הערבי הסורי (SARC) ועם ארגוני צלב אדום או סהר אדום לאומיים ממדינות שכנות, כגון הצלב האדום הלבנוני והסהר האדום הירדני, במטרה לספק סיוע הנחוץ בדחיפות למיליוני אנשים הזקוקים נואשות לעזרה.

בסוריה, במהלך ששת החודשים הראשונים של השנה הנוכחית בלבד, סיפקו ה-ICRC והסהר האדום הסורי מזון ל-4.7 מיליון איש, מים נקיים ל-16 מיליון (כמעט כל האוכלוסייה), שירותי בריאות ל-32,000 עקורים, ערכות היגיינה (סבון, שמיכות, מגבות, וכו’) ל-800,000 איש, וחומרי לימוד ליותר מ-19,000 ילדים שנעקרו בעקבות הלחימה. קיבלנו בנוסף 1,000 בקשות איתור מאנשים המבקשים למצוא את קרוביהם.

יותר מארבע שנים של לחימה בלתי פוסקת פגעה גם קשות במערכת שירותי הבריאות הסורית. עשרות מתקני רפואה נהרסו, ואין מספיק רופאים ואחיות מוסמכים, או אספקה רפואית סבירה שנותרה, כדי להתמודד עם היקף הצרכים. ה-ICRC מספק תרופות מצילות חיים ושירותי בריאות לחולים ולפצועים.

בקרו במדור האינטרנטי המיוחד של ה-ICRC בנושא המשבר הסורי כדי ללמוד עוד על פעילותנו למען תמיכה באנשים שנלכדו בתוך הסכסוך או כאלה שנאלצו לברוח (וכיצד אתם יכולים לעזור לנו לעזור להם). אנשים המחפשים מהגרים נעדרים באירופה יכולים גם להשתמש באתר Family Links של ה-ICRC כדי לנסות לאתר את יקיריהם. עקבו אחר התבטאויותיהם של מנהיגי ה-ICRC בנושא ההגירה דרך אתר Storify.

static1.squarespace.com2

מתן נחמה ותמיכה נפשית לאנשים שנעקרו או בורחים מסכנה הוא מרכיב מרכזי בעבודת מתנדבים של הסהר האדום הסורי.

 

הגנה על האנושיות של בני האדם הבורחים מפני המלחמה

הקושי הקיצוני שחווים מיליוני בני אדם בתוך סוריה, ופליטים רבים שברחו מן המדינה, ממשיך לגדול מדי יום. התמונות המזעזעות של ילד סורי בן שלוש שטבע מוטל על בטנו ופניו בחול בחוף טורקי בשבוע שעבר הפכו לסמל של אסונם, ומפנות זרקור אל הטרגדיה המתרחשת לאורך חופי הים התיכון.

הארגון התאום של ה-ICRC, הפדרציה הבינלאומית של ארגוני הצלב האדום והסהר האדום (IFRC), המופקד על תיאום התגובה של התנועה לאסונות טבע, משברי בריאות ומצבי חירום אחרים, מדגיש כי “מאחורי הסטטיסטיקה של ההגירה, ישנם חיי אדם”, והוא קורא לצאת מן האדישות כלפי “אנשים הנמצאים בתנועה”.

על-פי הפלטפורמה האינטראקטיבית המוקדשת למהגרים, מתוך כלל המהגרים ברחבי העולם, שמספרם מוערך ב-232 מיליון, מחשיבים קרוב ל-60 מיליון כאנשים שנעקרו בכוח.

“מדובר ב-60 מיליון טרגדיות”, אמר נשיא ה-ICRC, פטר מאורר, בציוץ. “כשאנשים בורחים מבתיהם, יש לכך סיבה. מלחמות חייבות להיפסק כדי שתעמוד בפניהם הברירה להישאר בבית”, הוסיף.

בדומה לילד הסורי הטבוע שמשך את תשומת הלב העולמית, מחצית הפליטים בעולם הם ילדים, על-פי הערכות. מוקדם יותר השנה, 21 ארגוני צלב אדום לאומיים מן האיחוד האירופי התריעו על מספר האנשים המתים במימי הים התיכון בניסיון להגיע לנמל מבטחים.

“ההערכה היא כי למעלה מ-5,000 איש קיפחו את חייהם בניסיון להגיע לאירופה דרך הים התיכון בשנה וחצי האחרונות”, כתבו מנהיגי הארגונים הלאומיים במאמר מערכת/דעה בחודש מאי שעבר. “בכך הופכים המים האלה לגבולות המסוכנים ביותר בעולם. דבר זה צריך לעורר לפעולה, מחויבות ותמיכה”.

אדם עוזב את מרכז הרישום בדרך חזרה אל משפחתו ובידיו פריטי סיוע שסופקו לו על ידי הצלב האדום היווני, כמו גם מסמכי הרישום הכה חשובים שלו. Stephen Ryan / IFRC

ארגונים לאומיים

ברחבי המזרח התיכון ואירופה, ארגוני צלב אדום וסהר אדום עומדים בחזית התגובה למשבר המהגרים והפליטים המתעצם. מספרד ואיטליה ועד יוון וטורקיה ומעבר להן, אנשי סגל ומתנדבים מן הארגונים הלאומיים המקומיים פועלים ללא לאות כדי לעזור למספר הגובר של אנשים המגיעים כל יום.

במהלך סוף השבוע האחרון, תמך הצלב האדום האוסטרי ב-15,000 איש, אשר חצו את הגבול מהונגריה ברגל, ברכבת ובאוטובוס. עוד ארגוני צלב אדום המגיבים באופן פעיל על המשבר הם ההונגרי, המקדוני, הגרמני, הסרבי והשבדי.

ב-2 בספטמבר, השיקה הפדרציה הבינלאומית של ארגוני הצלב האדום והסהר האדום מגבית חירום לתמיכה במאמציו של הצלב האדום היווני להגביר את הסיוע שהיא מעניק ל-45,000 מהגרים פגיעים באמצעות מזון, מים ושירותי בריאות. לדברי סייאה טירנינוקסה מן הפדרציה, “המסע הקשה והמסוכן שהם [המהגרים] יוצאים אליו בחיפוש אחר ביטחון ומקלט מוסיף לסבלם של אלה שחוו אלימות, אבדן יקירים או את הרס בתיהם. האחריות הקולקטיבית שלנו היא לעמוד הכן כדי לעזור להם”.

מגבית חירום דומה התקיימה במאי במטרה לעזור לצלב האדום האיטלקי להושיט סיוע לרבבות מהגרים ופליטים שנחתו על חופי המדינה. מאז, המשבר רק החריף: 3,000 מהגרים הגיעו לנמלים איטלקיים בטווח של שלושה ימים בלבד במהלך השבוע הראשון של ספטמבר.

ניתן לראות את כל המגביות של ה-IFRC על רקע ההגירה כאן. עבור קוראינו בקנדה, הצלב האדום הקנדי פתח דף ייעודי בנושא משבר הפליטים הסוריים באירופה. בארצות הברית, הבלוג של הצלב האדום האמריקני לחידוש קשרי משפחה עוקב גם הוא מקרוב אחר הסוגיה.

 

 עובדות ונתונים

מקור: הפדרציה הבינלאומית של הצלב האדום

באירופה :

5,000+ איש מתו בניסיון לחצות את הים התיכון מאז ינואר 2014.

103,000 איש הגיעו לאיטליה, ליוון ולמלטה השנה.

1.59 מיליון סורים ברחו לטורקיה עד סוף 2014.