“בשנת 2013 החלטתי לעבור קרוב יותר לילדים כדי שלא יהיה להם קשה כל כך להגיע לבית הספר. במשך שנתיים לימדתי בבית אמו של אחד מתלמידיי. בכך נחסך מן הילדים הצורך להרחיק לכת כל כך כדי למצוא מקום בטוח לחציית הנהר”. במילים אלה מסבירה ג’קסי פּלאסיוֺס, מורה בבּאלְסוֺרה שבאזור פּוּטוּמאיוֺ של נהר האמזון בחלקו הקולומביאני, את קשיי ההוראה באזור הזרוע שרידי חומרי נפץ מלחמתיים, כגון מוקשים ופצצות נפל.

בבאלסורה, הדרך לבית הספר נגועה במוקשים, וכתוצאה מכך ילדים פחדו לעתים קרובות מדי ללכת בה, ותחת זאת נאלצו לחצות נהר הידוע בשם קאניו פיניונה נגרו (Caño Piñuña Negro) על גשר ישן ורעוע, שהיווה גם הוא סכנה לביטחונם. מצב זה לא רק גרם לילדים לנשור מבית הספר ונטע פחד בקרב משפחות, אלא גם הגביל עבור התושבים המקומיים את הגישה לגידוליהם, הרג בעלי חיים שלהם ופגע בהכנסותיהם.

colombia 1

לתושבי באלסורה לא הייתה דרך בטוחה לחצות את נהר הקאניו פיניונה נגרו. Rodrigo Marlés Osorio/ICRC 2013

 

חציית הנהר בבטחה

ג’קסי פלאסיוס הקדישה את כל חייה להוראה באזור. היא זוכרת מה היה לפני שה-ICRC בנה מחדש את הגשר: “אז היה גשר עץ ישן שהיה במצב רע מאוד. הילדים לא יכלו לחצות מקצהו האחד לשני, ואנשים גם לא יכלו להעביר את בעלי החיים שלהם. מצב עניינים זה יצר קשיים רבים, שכן אנשים נדרשו לבצע עיקוף ארוך מאוד”.

“כאשר מפלס המים בנהר היה גבוה, הילדים התקשו עוד יותר. לחלק מן ההורים היו סירות מנוע קטנות, אבל לעתים קרובות לא היה להם דלק, וכך לא התאפשר לילדים להגיע לבית הספר. היו גם בעיות ביטחון”, מוסיפה ג’קסי.

ג’קסי לא תעזוב את האזור למרות הקשיים והסכנות של עימות מזוין. היא שמחה על כך שהגשר נבנה לאחרונה מחדש: “עכשיו, משיש שם גשר, קל יותר לילדים להגיע לבית הספר, ובבית הספר יש לנו מרחב מספיק לעבוד כמו שצריך. להיות בבית של מישהו זה לא כמו להיות בכיתה, עם לוח ומספיק מקום. עכשיו באמת מתאפשר לכל הילדים בבאלסורה לקבל חינוך “.

colombia 2

בית הספר בבאלסורה יכול עכשיו שוב לשרת את מטרתו – כמקום שבו ילדים מקומיים מגיעים לקבל חינוך ולהעביר את שעות הפנאי שלהם. Andrés Monroy Gómez/ICRC 2015

 

 

עבודתו של הצלב האדום באזור

בשנת 2014, קיבלו 11,500 אנשים מ-1,700 אזורים עירוניים הדרכה מה-ICRC ומהצלב האדום הקולומביאני בנושא שמירת הבטיחות אישית וצמצום הסכנות הנובעות מזיהום הסביבה בנפלי תחמושת ומוקשים (כתוצאה משרידי חומרי נפץ ותחמושת שנשארו בשטח בעקבות הלחימה).

בשנת 2014 ביצע ה-ICRC שמונה פרויקטים בתחום התשתיות, שכללו תיקון ושדרוג של בתי ספר, מתקני מים, וגשר. פרויקטים אלה שיפרו את הגישה לחינוך ולמים, כמו גם את מכלול תנאי המחיה של אנשים שנפגעו משרידי נפלים ומוקשים.

הדיאלוג הסודי של ה-ICRC עם הקהילות הנוגעות בדבר ועם הצדדים השונים לסכסוך חשוב ביותר עבור פרויקטים אלה. כ-200 נפגעי שאריות נפלי תחמושת ומוקשים ובני משפחותיהם קיבלו ייעוץ כיצד לפנות לשירותי המדינה ולהשיג פיצוי בגין הפציעות והנזק שנגרמו להם. בנוסף לכך, קרוב ל-1,800 נפגעי שטחים שלא טוהרו מנפלי תחמושת ומוקשים קיבלו ייעוץ, סיוע, תמיכה כספית וטיפולים רפואיים.