בעוד הלחימה העזה מוסיפה לקרוע לגזרים את סוריה ועירק, וקהילות רבות עדיין מתאוששות מהעימותים בלבנון, ישראל והשטחים הפלסטיניים הכבושים, מקורות המים ומערכות אספקתם המתיישנות באזור מתקרבים לנקודת השבירה שלהם, כך על פי דוח חדש של הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC).
גם ללא פגיעתם ההרסנית של בצורות שהיו לאחרונה וסכסוכים נמשכים, היו רבות ממדינות המזרח התיכון ומדינות המפרץ נאבקות למלא את צרכי המים הבסיסיים של אוכלוסיות עירוניות גדֵלות ולעמוד בדרישות ייצור המזון הגוברות.
עם כ-7.6 מיליון עקורים בתוך סוריה, וכ-3.8 מיליון מבקשי מקלט במדינות שכנות – לצד 2.5 מיליון איש נוספים עקורים בגין הלחימה בעירק, המצב אף יותר קריטי.
“מערכות מים באזור נתונות תחת עומס אדיר,” אומר פטר מאורר, נשיא ה-ICRC. “מקורות המים מידלדלים במהירות ותשתית המים ניזוקה קשות באזורים שבהם הרשויות המקומיות כבר ממילא נתונות תחת לחץ לעמוד בצרכי אוכלוסיות גדלות. עקירה מסיבית של אוכלוסיות בשל הסכסוך רק מחריפה את הבעיה. אם לא ייעשו מאמצים בדחיפות, נגיע לנקודת שבירה. זו הסיבה לכך שעלינו לפעול עכשיו להגנת ושמירת משאב טבע ומקור חיים חיוני זה”.
ואולם, מיעוט גשמים שובר שיאים, אקוויפרים מתכלים, ניצול יתר של משאבים דלים ופגיעתם ההרסנית של עימותים הפכו את השגתם של מים נקיים ליותר ויותר קשה. וכאילו אין די בכך, צדדים לוחמים שמים להם לעתים למטרה את תשתיות אספקת המים והאנרגיה, או משבשים את אספקתם בכוונה לשם רווח צבאי או פוליטי.
“לא זו בלבד שהשימוש בגישה למים כטקטיקה או כנשק במהלך עימות, או הפיכת מתקני מים או אנרגיה למטרות, מהווים הפרות של דיני המלחמה, אלא אף נודעות לכך השלכות מזיקות ביותר על חיי אנשים שבריאותם כבר ממילא פגיעה באופן קיצוני,” אומר רוברט מרדיני, ראש מחלקת המבצעים של ה-ICRC במזרח התיכון.
“נזקן של התקפות מעין אלה חמור במיוחד משום שמים, סניטציה ואספקות חשמל ואנרגיה קשורות ומחוברות ביניהן בקשר הדוק,” המשיך מרדיני. ” השלכותיה של התקפה, שכוונה על תחנת חשמל למשל, על הטיפול בשפכים, זמינותם של מים, איכות המים או תפקודם של מתקני בריאות עלולות להיות קשות ביותר. אין לקהילה ההומניטרית את היכולת למלא את צרכי האוכלוסייה על ידי מתן תחליפים לשירותים אלה כל העת, או על ידי מתן פתרונות מהירים.”
במקרים רבים, ביוב ויתר השפכים אינם מטופלים כראוי, והם מציבים איום חמור על הבריאות הקהילתית בקרב אוכלוסיות שכבר ממילא פגיעות. ברשתות אספקת מים אשר כבר מאבדות כמויות ניכרות של מים בשל היעדר תחזוקה – מצב שלעיתים קרובות נגרם ישירות על ידי עימות – מתבזבז משאב יקר זה אף יותר. בסוריה לבדה העריכו בעלי תפקידים מקומיים כי בשנת 2014 אבדו 60% מהמים שנשאבו בגין פערים ברשת האספקה עקב נזקים שנגרמו בשל העימות.
למרות שאין פתרונות קלים לתחלואי המים באזור, ה-ICRC ושותפיו, ארגוני ההצלה הלאומיים המקומיים, כבר משפרים את חייהם של מיליונים שנפגעו בעימות שיפור עצום. על ידי שיתף פעולה עם אגודות צלב אדום וסהר אדום מקומיות כמו גם רשויות המים והאנרגיה המקומיות, יכול ה-ICRC לדאוג לכך ששירותים חיוניים יוסיפו להינתן אף בעתות לחימה אינטנסיבית, בעודו מספק מים נקיים הנחוצים באופן נואש למיליוני אנשים בכל המדינות שנפגעו. “התקווה אינה נטולת בסיס,” אומר מרדיני. “בעיקר זו בעיה הנגרמת על ידי אנשים וניתנת לפתרון על ידי אנשים. אך הדבר תלוי בתמיכה ומאמצים מרוכזים של כולם, החל בקהילה הבינלאומית ועד לקהילות המקומיות. הבעיה והפתרונות בידי כולם, ועלינו להבטיח זרימתם של מים עבור כולם.”
פעילויות הצלב האדום והסהר האדום ברחבי המזרח התיכון בשנת 2014:
- מים סופקו ל-9.5 מיליון איש בעקבות שיקום או תיקוני חירום של מערכות אספקה.
- 600,000 איש קיבלו מים שנשלחו על ידי מיכליות או בבקבוקים.
- 1.1 מיליון איש נהנו משיפורים באחסנת מים או במתקנים לחלוקתם.
לקבלת פרטים נוספים, נא צרו קשר:
סיטארה ג’בין, , ICRC ג’נבה, טל’: +41 79 536 92 31 או 78 +41 22 730 24
דיבֶּה פאח’ר, ICRC ג’נבה, טל’: +41 79 446 37 26 או +41 22 730 3723
או בקרו באתר שלנו: www.icrc.org
לצפייה בקטעי וידאו עדכניים של ה-ICRC ולהורדתם באיכות שידור:
עקוב אחר ה-ICRC ב- facebook.com/icrc ו- twitter.com/icrc