"בהעדר מים, לא היו מתקיימים כמעט חיים", אומרת  עאישה קדומי, עקרת בית פלסטינית מן הכפר ג'יוס שבגדה המערבית. באמצעות פרויקט מיוחד של ה-ICRC, הכפר חובר לצינור מים שעובר מתחת לגדר ההפרדה.

התושבים המקומיים של ג'יוס, כ-4,000 במספר, ידעו בשנים האחרונות לא פעם מחסור במים. בעקבות הקמת גדר ההפרדה בקלקיליה, כבר לא התאפשרה לתושבי ג'יוס גישה לחמישה בארות המים הממוקמות על קרקע חקלאית ששכנה עתה בעבר השני. הדבר השפיע לא רק על חיי היומיום אלא גם על פרנסתם של המקומיים, מרביתם חקלאים המסתמכים על אספקת מים קבועה עבור גידוליהם, בעיקר במהלך ימות הקיץ החמים והארוכים האופייניים למזרח התיכון.

"בעבר סבלנו", אומרת קדומי. "בקיץ, היו מנתקים את המים לעשרה ימים עד שבועיים".

"נהגנו לקנות מים מעזון, כפר ג'מאל ופלאמיה", מסביר מעאזוז קדומי, העומד בראש מחלקת קשרי ציבור של המועצה בג'יוס, "בזמנים של מחסור במים בעיר, עלות המים למטר מעוקב הייתה בדרך כלל 50 שקלים. לא לכולם התאפשר לקנות מים, ולצערנו אספקת המים הופסקה ככלל למשך כמה ימים", אומר קדומי.

הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC) מימן ותיאם פרויקט לזרימת מים קבועה בכפר, על ידי הנחת צינור הולכה באורך 5 קילומטר העובר מתחת לגדר ההפרדה.

"הפרויקט, שארך 14 חודשים, היה מאתגר, במיוחד מבחינת התיאום שנדרש כדי לחבר את ג'יוס למקורות המים הנמצאים מאחורי גדר ההפרדה, אומר ראש ה-ICRC בישראל ובשטחים הכבושים, ז'אק דה מאיו. " כמתווך נייטרלי תיאמנו בין הרשויות הישראליות והפלסטינים כך שכל העבודה הקשה השתלמה",

ה-ICRC תיאם את המעבר של כל החומרים, המהנדסים, הפועלים והציוד הדרושים. נכון להיום, נהנה הכפר ג'יוס שוב מאספקת מים קבועה. המקומיים אומרים כי הם מקווים לבנות עוד חממות ותשתיות חקלאיות אחרות, כמו גם לנטוע עוד עצים.

"הכל ישתנה", אומרת עאיישה קדומי. "אנחנו לא צריכים לחשוש מניתוק אספקת המים בזמן השימוש. נוכל להתפנות לחיי היומיום, לנקות, להשקות את הצמחים, וכדומה. נוכל אף לשתול עצים שוב".

בעקבות יישום הפרויקט של ה-ICRC, אין לנו משבר מים", מסכם ראש מחלקת קשרי הציבור.

פרויקט ג'יוס משלים סדרת פרויקטים שבמסגרתה תמך ה-ICRC בשיפור אספקת המים ב-15 מקומות שונים בגדה המערבית.

"לפני שמונה שנים, החל ה-ICRC את תמיכתו ברשות המים הפלסטינית, בתקופה שבה תמיכה פיננסית חיצונית הייתה מוגבלת" אומר דה מאיו, "יחד עם שותפינו בגדה המערבית ובעזה, הנחנו את היסודות לכמה פרויקטים בתחום המים והתברואה אשר שיפרו את חיי היומיום של אלפי פלסטינים על ידי שיפור הגישה שלהם למי שתייה נקיים ומים להשקיה", מסכם ראש משלחת הצלב האדום.

סיכום של הפרויקט:
•  הנחת צינור באורך 5 קילומטר שמחבר את הכפר לשלושה בארות מים חקלאיות הממוקמים מאחורי גדר ההפרדה. הצינור עובר מתחת לחומה ולתוואי מחודש של גדר ההפרדה ומסתיים במאגר מים הקיים בכפר.

•  התקנה של מגבר וגנרטור אלקטרונים עם כל הרכיבים החשמליים ההכרחיים.