“מעל לכול, מטרתי הייתה להביא עדות כמתבונן מן הצד. לא פעם רציתי להניח את המצלמה, אבל אז נזכרתי שיש לי משימה ברורה, והיא לצלם תמונות כדי לשכנע כמה שיותר אנשים בעולם שעליהם להגיב ולמצוא מענה”
הצלם ז’אן מור
כנציג לשעבר של הוועד הבינלאומי של הצלב האדום ושל אונר”א (סוכנות הסעד לפליטים פלסטיניים של האומות המאוחדות במזרח התיכון) שהפך לצלם הומניסטי במשרה מלאה, ז’אן מור מפליא לאזן בין רגישות ונוקשות, רגש ומחשבה, אמנות ועדות דוקומנטרית במכלול עבודותיו. האיפוק שלו ראוי על אחת כמה וכמה לציון בעולם שבו כתבות הומניטריות נוטות להיות רוויות פאתוס.
ב-12 במאי, בשעה 19:30, תיפתח בסלון יפו לאמנות שבתל אביב תערוכת צילומים מאת ז’אן מור, צלם שוויצרי והומניסט בעל שם עולמי, ויתקיימו בהמשך אירועים באירוח הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC). התערוכה, המוצגת לקהל הרחב על ידי שגרירות שוויץ בתל אביב בשיתוף עם משלחת ה-ICRC בישראל ובשטחים הכבושים, הופקה על ידי אוצריה – מוזיאון האליזה (Musée de l’Elysée) בלוזאן ומשרד החוץ השוויצרי – לרגל יובל ה-150 לאמנת ג’נבה הראשונה. היא תוצג בין ה-12 ל-27 במאי, עם אירועים נלווים שייערכו ב-20 וב-27 במאי.
התערוכה נוגעת בסוגיות של קרבנות סכסוכים, פליטים וקהילות המושפעים ונפגעים ממלחמות, בדגש על מקרים מייצגים של ישראל והשטחים הכבושים, קפריסין ואפריקה. יותר מ-80 תערוכות ברחבי העולם הוקדשו לעבודתו של מור, המבקשת להבין ולהסביר את הדרמה המתחוללת בחייהם של אזרחים הלכודים במצבים מלחמתיים.
לפני הפתיחה, בשעה 18:00, מזמינה שגרירות שוויץ את הציבור לדיון פאנל תחת הכותרת “בין העדשה למציאות קשה”. הדיון יתקיים בהשתתפות ז’אן מור ועמיתיו הצלמים מיקי קרצמן, אלכס ליבק וקרן מנור, ובהשתתפות נדב וימן מארגון “שוברים שתיקה” ורותי דירקטור ממוזיאון תל-אביב לאמנות, בהנחיית חן תמיר.
התערוכה תיפתח בשעה 19:30 בנוכחת השגריר השווייצרי, ד”ר אנדריאס באום, וראש משלחת ה-ICRC בתל-אביב, מר ז’אק דה מאיו.
סלון יפו לאמנות, מחסן 2, נמל יפו. פתוח בכול יום (לרבות סופי שבוע), מ-10:00 עד 20:00
אירועים נלווים:
הוועד הבינלאומי של הצלב האדום יארח במהלך התערוכה שני אירועים הקשורים למשפט ההומניטרי הבינלאומי ולתפקידו בהקשר הישראלי והפלסטיני.
ביום שלישי, ה-20 במאי, בשעה 18:00, יציג הבמאי רענן אלכסנדרוביץ’ (“שלטון החוק”) “47 שנות תיעוד” – פוקוס על חברון: בחינה של קרוב לחמישה עשורים של תיעוד הכיבוש ודיון בנושא, שבמסגרתם יוצגו השינויים שחלו בנוף הגיאוגרפי והדמוגרפי של העיר, כמו גם מגמות משתנות באמנות התיעוד עצמה, הלובשת צורות חדשות ומעלה שאלות חדשות הן לגבי תיעוד והן לגבי המשפט ההומניטרי הבינלאומי. הוא יקרין גם חומרים שנשכחו, החל מיומני חדשות קולנועיים משנות השישים המאוחרות, עבור בסיקורים טלוויזיוניים משנות השבעים והשמונים, ועד לסרטוני היוטיוב של היום.
ביום שלישי, ה-27 במאי, בשעה 18:00, יארח ה-ICRC דיון ציבורי בשאלה “האם פינוי מתנחלים גם צודק וגם מוסרי?” הדיון ישפוך אור על השאלה הדוחקת של יחסי הגומלין בין דיני זכויות האדם והמשפט ההומניטרי הבינלאומי בכל הנוגע לזכויות מתנחלים. כתבת ערוץ 2 דנה ויס תנחה את הדיון, שבו עורך הדין מיכאל ספרד ועורך הדין אל”מ (מיל.) דניאל רייזנר יתייחסו לשאלה. שני עורכי הדין מתמחים במשפט ההומניטרי הבינלאומי.
הכניסה לאירועים ולתערוכה היא ללא תשלום. אתם מתבקשים להירשם מראש על ידי שליחת שמכם ושם האירוע שבו תרצו להשתתף לכתובת האימייל: jer__events_ilot@icrc.org