در حال حاضر، افغانستان در میان ده آسیب پذیرترین کشورها در برابر تغیرات اقلیمی محسوب میشود، که بر محیط زیست، اقتصاد و جمعیت آن تاثیر منفی خواهد گذاشت. به دیدگاه کارشناسان تغیرات اقلیمی، انتطار میرود که اوسط گرمای سالانه این کشور تا سال 2050، 1.7 تا 1.9 درجه سانتیگراد افزایش یابد، که به نوبه خود به دلیل کاهش پوشش برف و یخچال های طبیعی در رشته کوه های هندوکش و پامیر منجر به کمبود آب تازه گردد.
سال ها درگیری و خشونت، کمبود سرمایه گذاری در بخش زیرساخت های اساسی، و چالش های اقتصادی، ظرفیت کشور را در مقابله با تهدیدات در حال رشد ناشی از خطرات تغیرات اقلیمی، تضعیف کرده است. با وجود نیاز عاجل به استراتیژِی های سازگار، مشارکت افغانستان در مجامع بین المللی مانند کنفرانس اعضای کنوانسیون چهارچوب سازمان ملل متحد در رابطه با تغیرات اقلیمی (UNFCCC) محدود شده و مانع دسترسی افغانستان به کمک های جهانی اقلیمی شده است. در نتیجه، تأثیرات فزاینده تغیرات اقلیمی، چالش مداوم بشردوستانه کشور را تشدید کرده است.
کشاورزی وسیله اولیه امرار معاش برای نزدیک به 80 درصد افغان ها است. زنده گی کشاورزی، یکی از بزرگترین قربانی های رویداد های شدید اقلیمی، مانند خشکسالی ها، بارنده گی های غیر فصلی و سیلاب ها بوده است که منجر به ناکامی کشت و کار، کاهش محصولات، و بدتر شدن ناامنی غذایی برای بیش از 14 میلیون مردم می گردد. این امر همچنین منجر به خسارات شدید اقتصادی، آسیب به زیرساخت ها و افزایش فقر شده است که به نوبه خود مردم را به ترک خانه ها و زنده گی شان وادار نموده است.
کمیته بین المللی صلیب سرخ با ارائه تخصص و حمایت تلاش می نماید تا به کاهش و سازگاری با تأثیرات تغیرات اقلیمی در افغانستان کمک نماید. “تلاش های ما شامل پروژه هایی به هدف کمک به جوامع از طریق بهبود مدیریت آب، تأمین برق پایدار و حفاظت از زنده گی کشاورزی، میباشد. ما از طریق اقدامات حفاظتی، پیشگیرانه و پاسخگو برای غلبه بر چالش های محیطی و بشری، کمک می نماییم. “. کاترینا ریتز، رئیس هیئت کمیته بین المللی صلیب سرخ در افغانستان.
اقدامات پیشگیرانه بر اخذ مراحل کاهش دهنده مانند کاهش انتشار کاربن توسط نصب نیروگاه های خورشیدی و اتصال خدمات ضروری به شبکه برق، تمرکر می نماید. آی سی آر سی همچنان از اقدمات مختلف حفاظتی مانند اعمار و ترمیم چک دم ها، کانال ها، گابیون ها و دیوار هاس استنادی برای جلوگیری از فرسایش و آب گیری زمین های کشاورزی و تغذیه بستر های زیرزمینی، حمایت می کند. در رابطه به اقدامات پاسخگو، هدف کار ما کمک به جوامع برای دسترسی به آب و خدمات ضروری از طریق ارائه وسایل و کمک های تخنیکی به جمعیت هلال احمر افغانی و مقامات مربوطه میباشد تا سیستم های آبی بهبود یافته و با چالش درازمدت کاهش سطح آب مقابله گردد.
در ضمن، ما از رویکردهای پایدار در عملیات های خویش استفاده می کنیم، مانند کار با جوامع جهت توسعه راه حل های نوآورانه، سازگار با محیط زیست و مناسب اقلیم برای استفاده موثر از زمین محدود، آب و منابع دیگر.
در اینجا یک مرور کلی از پروژه های آی سی آر سی برای ایجاد تغییرات دوامدار و مثبت برای جوامع در سراسر افغانستان طراحی شده است که در عین حال سازگار با خطرات فزاینده تغییرات اقلیمی می باشد.
انتقال به منابع انرژی سبزتر و پایدارتر برای جوامع
برای حل مشکلات سیستمهای تامین انرژی سنتی، مانند هزینههای بالا، غیرقابل اعتماد بودن و انتشارات مضر، ما از پروژههایی در سراسر افغانستان حمایت کرده ایم تا تغییر از جنراتورهای دیزلی به جایگزینهای پایدار اجرایی شود.
نکات برجسته اقدامات پیشگیرانه کلیدی و مزایای تضمین منبع برق پاک و پایدار:
– بهبود تامین آب پاک برای 53900 باشنده در کابل پس از تبدیل سیستم تامین انرژی برای شش چاه آب، از جنراتورهای دیزلی به برق خورشیدی.
– با تغییر سیستم آب، به برق خورشیدی در زون 8 کابل، تأمین آب مطمئن برای 47600 باشنده تضمین شد.
– وصل ایستگاه های پمپ آب در گردیز که قبلاً به جنراتورهای دیزلی 150 کیلوواتی متکی بودند، به شبکه برق که اخیراً ارتقاء یافته است، منجر به تامین آب پایدارتر برای 49000 باشنده شد.
– در جولای 2024، سیستم آب رسانی میمنه با نصب پنل های خورشیدی، کنترولرها و یک پمپ شناور 15 کیلوواتی در چاه شماره 2، ارتقأ قابل توجه یافت که منجر به دسترسی بهتر به آب پاک برای 18970 باشنده میمنه می شود.
با تهیه منبع برق ثابت، تعدیل مصارف عملیاتی و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای، این ابتکارات مورد حمایت آی سی آر سی، تأمین آب بدون وقفه برای مردم افغانستان را تضمین کرده و در عین حال، از آینده سبزتر حمایت میکند.
نوسازی زیرساخت های قدیمی آب برای بهبود دسترسی به آب پاک و سازگاری با چالش های مرتبط به اقلیم
خشکسالی و کاهش سطح آب های زیرزمینی ناشی از تغییرات اقلیمی منجر به خشک شدن بسیاری از چاه ها در مناطق شهری و روستایی شده است. این امر به دلیل شهرنشینی سریع، فشار بیشتری را بر زیرساخت های قدیمی آب وارد کرده است. به عنوان بخشی از تلاش گسترده تر، ما برای بهبود دسترسی جوامع به آب پاک و مطمئن و حمایت از سازگاری آنها با چالش های مرتبط با اقلیم، تخصص و پشتیبانی خود را ارائه کرده ایم تا زیرساخت های فرسوده در نقاط مختلف کشور ترمیم و ارتقاء یابد.
برخی از اقدامات پاسخگویی ما عبارتند از:
– حمایت از نوسازی سه پمپ استیشن مهم آب در شورای علما، فاضل قندهاری و شرکت میوه در کندهار به منظور تامین آب قابل اعتماد برای ۱۳،۱۲۰ باشنده محل.
– در هرات، تیم های ما از جایگزینی و تمدید ۵.۸۶ کیلومتر شبکه پیپ آب در ناحیه های ۷، ۱۴ و ۱۵ حمایت کردند که مشکلات مربوط به اتکاپزیری را برطرف کرده و خطرات مربوط به صحت را برای ۱۲،۰۰۰ باشنده محل کاهش داد.
”این ارتقاها در فراهم کردن دسترسی مطمئن به آب پاک و کاهش هدر رفت آن بسیار مهم بوده است، بدین ترتیب انتقال به یک سیستم پایدارتر را تضمین می کند. این با استراتژی ما برای تمرکز بر تقویت زیرساخت های حیاتی آب برای حمایت از دسترسی جوامع به آب پاک مطابقت دارد. “. کاترینا ریتز.
حفظ معیشت کشاورزی از طریق بازسازی و احیای کانال های آبیاری
سال ها درگیری، مشکلات اقتصاری، خشکسالی و سیلاب های ناگهانی بخش های قابل توجهی از زمین های کشاورزی را در سراسر کشور غیرقابل کشت و چندین کانال را غیرقابل استفاده کرده است. در نتیجه، معیشت جوامع محلی به شدت به خطر افتاده است و بسیاری از آنها مجبور شده اند تا خانه های خویش را در جستجوی کار و کمک ترک کنند.
برای غلبه بر این مشکلات کشت و آبیاری، تیم های آی سی آر سی:
– به ۲۸،۰۰۰ تن از ساکنان حصارک جلال آباد کمک کرد تا با حمایت از بازسازی زیرساخت های حیاتی آبیاری برای امکان کشت دوباره، ۸۳۵ هکتار زمین کشاورزی را احیا کنند.
– حمایت از هفت جوامع روستایی در ولسوالی گلستان ولایت فراه برای کاهش خسارات ناشی از سیلاب های فصلی به کانال های آبیاری و زمین های زراعتی آنها. راه اندازی یک پروژه بازسازی شامل ساخت دیوارهای گابوین و سنگی برای محافظت از کانال ها و زمین های کشاورزی در برابر فرسایش.
این اقدامات حفاظتی توسط اعضای جامعه از طریق برنامه ”پول نقد در برابر کار“ ما اجرا شد. این ابتکار برای کار آنها توانایی مالی فراهم کرد و آنها را در حفظ زیرساخت ها تحت راهنمایی متخصص آموزش داد.
فراتر از مزایای فوری کشاورزی و امکان ادامه معیشت، این پروژه ها با بهبود صرفه جویی در مصرف آب و کاهش شیوه های آبیاری انرزژی بر، پایداری کشاورزی را تضمین کرده اند و این امر انعطاف پذیری جامعه را در برابر تغییرات اقلیمی تقویت می کند.
با وجود سهم اندک این کشور در انتشار گازهای گلخانه یی جهانی، افغانستان در سال ۲۰۲۳ در رتبه ششم آسیب پذیرترین کشور اقلیمی جهان و از نظر خطر کلی حوادث در رتبه چهارم قرار گرفت. بنابراین، اجرای اقدامات هماهنگ که به طور همزمان خطرات را کاهش می دهد و به جوامع کمک می کند تا با تغییرات محیطی سازگار شوند، به منظور کاهش اثرات بشردوستانه دراز و کوتاه مدت تغییرات اقلیمی بر مردم افغانستان ضروری است.